28 Nisan 2015 Salı

KARIM BENİ ALDATIRSA (1933)




Yönetmen Muhsin Ertuğrul

Senaryo: Nazım Hikmet Ran (Mümtaz Osman takma adıyla)

Görüntü Yönetmeni Cezmi Ar

Eser ve Müzik Muhlis Sebahattin Ezgi

Yapım İpek Film İpekçi Kardeşler



Oyuncular: Hazım (Körmükçü) (Salih Reis), Feriha Tevfik (Negüz) (Fatoş), Ercümend Behzad (Lav) (Orhan), Refik Kemal (Arduman) (Nuri), Bedia Muvahhit (Belma), Halide (Pişkin) (Nadiye), İ. Galip (Arcan) (Abdullah), Muammer (Karaca) (Muammer), Behzat (Butak) (Avni) ve Sami (Ayanoğlu), Zeki (AIpan), Ferih (Egemen), Nermin



Çekim yeri: İstanbul (Moda ve Hayırsızada) 


İlk gösterim: 22 Ocak 1933, Melek ve Elhamra sinemaları, İstanbul; Elhamra Sineması, İzmir



KONU: Salih Kaptan, Moda'da bir deniz sporları dershanesi açar. Belma isminde bir de karısı vardır. Dershanenin kürek hocası Orhan'dır. Dershaneye kadınlar hemen yalnız Orhan için gelirler Belma da Orhan'a aşıktır.

Bir gün Şadan'ın nişanlısı Fatoş bu mektebe gelir. Amcası Avni tarafından buraya yazdırılır. Kürek derslerinde Fatoş Orhan'ı sevmiştir. Bir gün ders verilirken: Fatoş küreği denize atar ve iki genç Hayırsızada'ya sürüklenirler. Burada tatlı, heyecanlı ve aşk dolu bir gece geçirirler.



Şadan ve Avni meraktadırlar. Bir balıkçı kayığı sevgilileri geri getirir. Artık Fatoş eski nişanlısını unutmuştur. Orhan Belma'yı başından atmak için aynı dershanede masaj hocası ve sütkardeşi Nuri'yi Belma'ya gönderir. Belma bu haberle baygın bir halde Nuri'nin kucağına düştüğü sırada Salih Kaptan odaya girer ve onlara İstanbul usülü bir ceza tertip eder, yani birbirine nikahlamaya kalkar.



Muammer ismindeki bir gemici bu hareketi hoş karşılamaz ve intihara kalkışır. Bir taraftan gerek Belma'nın ve gerekse Fatoş'un hareketleri, kadın işlerini tahkik eden şirketin adamı Abdullah tarafından tahkik olunur. Abdullah'a kotrada cebren başka bir dosya yaptırarak Belma'yı işten tenzih ederler.



Not: Ertuğrul'un Kanm Beni Aldatırsa filminin sinemada oynadığı yıllarda (1933-1934), Naşit Özcan Tiyatrosu repertuarında da Karım Beni Aldatırsa adlı bir oyun oynanıyordu. Ancak bu oyunun konusu tuluatla geliştirildiğinden Ertuğrul'un konusunun tıpkısı ya da ana çizgisi bakımından benzeri olup olmadığını açıklamaya imkan sağlayacak kaynaklar bulunamamıştır (Alim Şerif Onaran “Muhsin Ertuğrul’un sineması”) 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder