28 Nisan 2015 Salı

MİLYON AVCILARI (1934)



Yönetmen Muhsin Ertuğrul
Senaryo [1]
Nazım Hikmet Ran (Mümtaz Osman takma adıyla )
Operatör Cezmi Ar
Yapım İpek Film /İpekçi Kardeşler 

Yönetmen yardımcılan: Kemal Necati Çakus ve Necdet Mahfi Ayral, Kurgu: Muhsin Ertuğrul, Müzik: Muhlis Sabahattin (Ezgi)

Oynayanlar: Feriha Tevfik (Feriha), Hazım Körmükçü (Hazım), Melek Tayfur (Melek), Ferdi Tayfur (Ferdi), Mahmut (Moralı) (ilan bürosu memuru), Muammer (Karaca) (çırak), Said (Köknar) (mal sahibi), Sami (Ayanoğlu) (polis) ve N.M. Ayral

KONU: 'iki Ahpaplar' lavantacı dükkanının sahipleri Hazım'la Ferdi para sıkıntısı çekerler; işler de kesat gitmektedir. O sırada Melek isimli zengin bir kız, 'Kırk Yılda Bir Düşen Fırsat' rumuzuyla bir ilan bürosuna başvurarak, parasını işletmek üzere sermaye yarın mı yapmak istediği ilanını verir. Diğer yandan tezgahtar olarak iş arayan bir fakir kız da 'Çıtıpıtı 202' rumuzuyla bir ilan verir.

Patronla yaptığı bir tartışma sonucu siniri bozulan büro memuru, iki ilana ait isimleri birbirine kanştırır: Böylece zengin kızın verdiği ilan. 'Çıtıpıtı 202' rumuzuyla sermaye arayan lavantacı dükkanına yollanır. Ortaklardan Ferdi bir yandan kızın başvurmasını beklerken, öteki ortak Hazım ilan bürosuna gidip 'Çıtıpıtı' diye seslenerek ilan sahibini kalabalık arasında arar; başına gel medik kalmaz. O sırada Melek de büroya uğramış, kendisine laf attığını sandığı bu yakışıklı erkekle tanışmıştır. Hazım, gerçekte sermaye teklifinde bulunanın Melek olduğunu bilmez. Diğer yanan Feriha da lavantacı dükkanına 'tezgahtarlık' yapmaya gelir. Bunu zengin kızın bir kaprisi olarak kabul ederler. Ferdi de Feriha'yı sever. Bu yüzden ortağının ısrarına rağmen, ondan para isteyemez. Hazım da bunun üzerine onu bir odaya kilitleyerek, Feriha ile Ferdi'nin o akşamki randevusuna kendisi gider ve orada uygun biçimde Feriha'dan kendilerine sermaye yardımında bulunmasını rica eder. Kendisine sırf bu yüzden ilgi gösterildiğini sanan Feriha, Hazım'a tokatı yapıştırır.

Bu olay geçerken, Hazım telefonu sakladığı için Ferdi kapatıldığı yerden kurtulmak için kimseye haber de yollayamaz. Ama bir ara telefon çalar, ses yazıhanenin gözünden gelmektedir. Ferdi telefonu bularak cevap verir. Arayan Melek'tir. Hazım'ı sor maktadır. Ferdi, 'önemli bir mesele olduğu gerekçesiyle' kendisini kurtarmasını Melek'ten rica eder. Oda bir polis ve bir çilingirle gelerek Ferdi'yi kurtarır. Birlikte Hazım'la Feriha'nın bulunduğu gazinoya giderler. Orada Hazım'ı Feriha'yla birlikte görüp de kendisinin atlatıldığını anlayınca Melek de Hazım'a bir tokat yapıştırır ve kızların ikisi de erkeklerin yalvarmalarına aldırmadan uzaklaşırlar. Ancak yalnız başlarına kalınca, erkeklerin kendilerini gerçekten sevdiği intibaını edinirler ve ertesi gün, iş bulma bürosunda yeniden onlarla karşılaşınca barışırlar, Ferdi Feriha'yı, Nazım da Melek'i yanına alarak evlenme bürosuna giderler. Böylece iş tatlıya bağlanır olur.

 Hazım, gerçekte sermaye teklifinde bulunanın Melek olduğunu bilmez. Diğer yanan Feriha da lavantacı dükkanına 'tezgahtarlık' yapmaya gelir. Bunu zengin kızın bir kaprisi olarak kabul ederler. Ferdi de Feriha'yı sever. Bu yüzden ortağının ısrarına rağmen, ondan para isteyemez.


[1] Karl Farkas ve Emeric Pressburger’in senaryosundan Max Neufeld’in 1933 yılında yönettiği “Sehnsucht 2020” (Özlem 2020) filminden uyarlama . Filmde başlıca rolleri Magda Schneider, Fritz Schulz ve Paul Kemp oynamışlardır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder