28 Nisan 2015 Salı

NASREDDİN HOCA DÜĞÜNDE (1943)



Yönetmen Ferdi Tayfur, Muhsin Ertuğrul
Senaryo Burhan Felek
Operatör Cezmi Ar. Yoakim Filmeridis
Müzik Sadettin Kaynak
Yapım İpek Film / İpekçi Kardeşler

Oyuncular: Hazım Körmükçü (Nasreddin Hoca), Necla Sertel (Hocanın karısı), Ferdi Tayfur, Yaşar Nezihi Özsoy, Sait Köknar, Müzeyyen Senar “Işıl”, Zati Sungur, Reşit Gürzap, Reşit Baran, Sadettin Kaynak, Kâni Kıpçak, Sami Ayanoğlu, Müfit Kiper, Muazzez Arçay, Naşit Özcan, Şükriye Atav, Halide Pişkin, Sıtkı Akçatepe, Leman Akçatepe,

KONU: Bir sünnet düğününde Hoca'nın öyküleri anlatılır. Araya Sadettin Kaynak, Nüzeyyen Senar girer. Ardından Karagöz, Orta Oyunu, Zati Sungur ve Ferdi Tayfur'un Lorel-Hardi taklitleri, Yani film tam bir "Yamalı Bohça"

Eleştiri:  İlk fıkralardan bir ikisi çekildikten sonra görmek üzere beni çağırdılar. Doğrusu beğenmedim. Bu sahneler kahvede hocaya altın bozdurdukları ve alacaklıların gelip para bozdurduğu fıkralardı. Beğenmedim Çünkü sahne tamamiyle ölü ve hareketsiz olmaktan başka artistler de konuşacakları şeyleri ezberlemediklerinden hadise ile münasebet almayacak sözler söylüyorlardı. (Burhan Felek, Cumhuriyet, 2 İkinciteşrin 1943)

Not:  Nasrettin Hoca'yı canlandıran Hazım Körmükçü'nün ani bir rahatsızlık geçirmesi nedeniyle çekime ara verildi. Uzun bir süre yarım kalan filmin bazı bölümlerini Ferdi Tayfur çekip tamamladı. 1943 yılında gösterime giren filme, Körmükçü'nün iddialarına göre bazı gereksiz sahneler eklemişti. İzni alınmadan yapılan değişiklik ve eklemelere karşı çıkan sanatçı. İpek Fiilm kurumuna dava açtı. ( "Kim haklı? Hazım Mı? Sinemacılar mı? Hoolywod Dünyası” 30 İlkteşrin 1943) 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder