2 Mayıs 2015 Cumartesi

DRAKULA İSTANBUL'DA (1953)


Yönetmen Mehmet Muhtar
Senaryo Ümit Deniz, Turgut Demirağ, Mehmet Muhtar
Fotoğraf Direktörü Özen Sermet
Eser Ali Rıza Seyfioğlu’nun “Kazıklı Voyvoda” adlı romanından
Müzik Yani Vella
Yapım And Film/  Turgut Demirağ

(And Film Stüdyosunda çevrilmiş Erman Film stüdyosunda seslendirilmiştir.)

Fon Müziğ: Turgut Demirağ, Orkestra Şefi: Karlo Kopoçelli, Dansları Hazırlayan: Jak Biçaçi, Prodüksiyon Menejeri: Mehdi Özgürel, Ses Mühendisi: Rauf Tözüm, Asistan Direktör: Nişan Hançer, Operatör Asistanı: Orhan Çağman, Dekoratör: Sohban Koloğlu, Işıklandırma: Şevket Kıymaz, Aksesuar: Osman Çıplak, Necdet İnce, Montaj: Özen Sermet,

Oyuncular: Atıf Kaptan (Kont Drakula), Anie Ball, Ayfer Feray (Şadan), Bülent Oran (Vampir avcısı Azmi), Annie Ball (Güzin), Cahit Irgat (Turan), Münir Ceyhan, Kemal Emin Bora, Osman Alyanak, Eser Tezcan, Danyal Topatan (Mezarlık Bekçisi), Kadri Ögelman,


KONU: Avukat Azmi trenle Bistriç kasabasına gider. Azmi kaldığı otelde kontun şatosunu sorduğunda korku dolu tepkiler alır, bir araba jle şatoya gider. Yemeği kontla beraber yerler, her şey esrarengizdir Kont gündüzleri kaybolur, geceleri ortaya çıkar; İstanbul'a yerleşmeyi düşünmektedir. Azmi, şatoda vampir bir kadınla karşılaşır, öpüşmeleri sırasında kont gelerek müdahale eder. Azmi okuduğu kitaplardan hareketle Drakula'nın sırrını çözer; girdiği bir gizli kapı arkasında Drakula'yı tabut içinde yatar bulur, tabut diğer tabutlarla birlikte İstanbul'a gönderiiecek şekilde hazırlanmıştır.


Azmi duvardan sızan duman etkisi ile uyuyacak iken, kontun kambur uşağı yardım eder, gelen kont, uşağı öldürür. İstanbul'a gelinmiştir, Azmi'nin eşi Güzin sahnede dans gösterisi yapar. Azmi'den bir mektup gelir, Edirne'de bir hastanededir. Güzin oraya gider. Güzin'in kardeşi Şadan hem uyurgezer hem vampirdir. Drakula ile buluşur. Bu arada da tedavi görmektedir, doktoru ve nışanlıs 'Turan şaşkın durumdadır. Dr. Naci ile tedavi ederler ama geç kalınmıştır. öldürülür.


Şadan'ın vampir olduğu anlaşılmıştır. ölen Şadan geceleri tabutunu terk etmektedir, bu fark edilince gündüz kalbine kazık çakılmak öldürülür.
Drakula Güzin'in peşine düşer, gazinoda ipnotizma ederek dans ettıirir o dans ederken piyano kendi başına çalmaktadır. Drakula, Güzin'e sarılmak üzere iken Azmi gelir, Drakula kaçar, Kasımpaşa mezarlığındaki tabutuna saklanır, peşinden gelen Azmi, kalbine kazık çakarak ve sarımsak kullanarak Drakula'yı öldürür.


► Drakula İstanbul'da sinemamızın ender denediği korku türü filmlerdendir, gerçi filmlerimizin bir çoğunda korku öğesi vardır, ama türün özelliklerini pek taşımayacak biçimde ya filmin içinde küçük bir bölüm olarak yer alırlar veya bir sömürü unsuru olarak iyice abartılırlar. Drakula İstanbul'da tür'ün özelliklerini taşıdığı gibi bunca yıl sonra bile yurt dışında ilgi görmekte, türü konu alan kitaplara girmektedir. (Orhan Ünser, “Kelimelerden Görüntüye)
Filmin dekor ve efektlerini hazırlayan Sohban Koloğlu film hakkında bakın ne diyor :


Filmin dekorlarını yapmadan önce herhangi bir Drakula filmi seyretmemiştim. Yönetmen de dahil. O zaman filmlerin çoğu platoda çekilirdi. Dekorda hem şatonun dehlizlerini ve mezarlığı hem de tiyatroyu inşa ettik. Bir istisna olarak Annie Ball'in yatak odası sahnelerini Turgut Demirağ'ın köşkünde çektik.
Azmi'nin Drakula'nın Şatosuna gelişini bir ormanda çektik. Şatonun geneli için de bir maket hazırladık. Özel efektlerde oldukça zorlandım. Genelde tüm efektler, en basitleri bile sorun yarattılar. Örneğin, mezarlık sahnesi için sise ihtiyacımız vardı. Bir duman tabakasına ihtiyaç vardı. Bunun içinde ekipte bulunan 30-40 kişiyi yere yatırdık, her birinin ağzında üç-dört sigara, dumanı üfleyip püflemeye başladılar.


ÖDÜL:
1. Türk Filmleri Festivalinde (1953)”Türk Film Dostları Derneği’nce”
►Drakula İstanbul’da” filmi “Kanun Namına”, “İki Süngü Arasında”, “Kanlı Para” ve “Efelerin Efesi” ile birlikte “En Başarılı Film”
►“Özen Sermet” ile beraber, “Kriton İlyadis”, “Enver Burçkin”, “İlhan Arakon” ve “Şadan Kamil” “En Başarılı
► “Ümit Deniz” ile beraber; “Adnan Fuat Ural”, “Orhan M. Arıburnu”, ve “Osman F. Seden” “En başarılı Senaryo yazarı”
► “Atıf Kaptan” ile beraber; “Turan Seyfioğlu”, “Orhan Murat Arıburnu”, ve “Ayhan Işık” “En Başarılı Erkek Oyuncu”


(Jüri Üyeleri: Burhan Arpad, Max Minecke, Semih Tuğrul, Hüsamettin Bozok, Azra Erhat, Mina Urgan, Orhan Hançerlioğlu, Nevzat Üstün, Zeki Faik izer, Asude Zeybekoğlu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder