2 Mayıs 2015 Cumartesi

HALICI KIZ (1953)


Senaryo ve Yönetmen Muhsin Ertuğrul
Senaryo Mebrure Alevok
Kamera Cezmi Ar
Yapım Doğan Kardeş Yayınları A.Ş (Bavaria-Filmkunst’da kopya edilmiştir.)


Eser: Vedat Nedim Tör ,Müzik ve Kanun Soloları: Ferid Alnar , Dekorlar: K. Hallegger


Oyuncular : Heyecan Başaran (Gül), Asuman Korad (Hasan), Müfit Kiper (Recep), Handan Uran (Leyla), Agah Hün (Dağlı), Neriman Esen (Ayşe), İbrahim Delideniz (Mehmet), Viktoria Haçikyan, Mehdi Yeşildeniz (Mehmet), Kemal Tözem, Kadri Ögelman, Münir Özkul (Bahçevan), Sadri Alışık (Kemal), Şükran Güngör (İrfan), Kamuran Yüce, Ertuğrul Bilda (Tahsin), Suat Taner (Asım), Altan Karındaş (Sevda), Sadri Alışık, Suna Pekuysal (Hacer), Aysel Gürel.

KONU: Uşak'ta bir köyde dul annesi ile ve köyde yaygın olan halı dokumacılığı yapan Gülizar Hasan’ı sevmektedir. Babası ise oğlu Hasan'ı zengin fakat çirkin Esma ile evlendirrnek istemektedir. Gülizar'ın annesinın tedavi için Uşak'a gitmesini fırsat bilenler. Gülizar'ın orada evlendiğini söyleyerek Hasan'ın fikrini çelip Esma ile evlenmesini sağlarlar. Düğün günü Gülizar gelir, dedikodular yüzünden annesi ölmüştür. elindeki çifte ile Esma'yı vurmak ister -daha önce boynunda ki beşi biyerdeyi Esma'nın babası Recep'in ayakları dibine atar- ateş edilirken Hasan Esma'nın önüne geçer ve vurulur. Gülizar'ı jandarmalar götürür, Gülizar cezaevinde halı dokur. Bir gün ateş etmesi sonucu gözleri kör olan Hasan ziyaretine gelir, karşılıklı 'özür diler' ve birbirlerini beklemeye karar verirler. Senaryo, Alevok tarafından yazılırken hayli değiştirilir; Tör, yazılan senaryonun oyunu ile ilgisi olmadığını söyler.


Alevok'un senaryosu şöyledir: Isparta da halı atölyelerinde çalışan Gül, güzelliği ile kadınları kıskandırır, erkeklerin başını döndürür. Patronun oğlu Hasan da Gül ile ilgilenir. Babası oğlunu başka birisi ile evlendirmek istediği için Gül'ü bahane ile atölyeden uzaklaştırır. Gül gidince Hasan başkalarıyla da gönül eğlendirir Hasan'ın babası Gül'e sataşmak ister. Yüz bulamayınca evde çalıştığı tezgahını kaldırarak işsiz bırakır. Gül ile evlenmek isteyen bir zengin çiftçi vardır.


Fakat Gül gönlünün istediğine varacaktır. Dedikodular yüzünden annesi ölür. Gül komşusu ile İstanbul'a gelir fakat çalışmak için girdiği her evde güzelliği nedeni ile rahatsız edilerek hiçbir yerde tutunamaz. Son olarak baktığı hasta kadının yanında da tutunamayınca, dağ başındaki kulübesinde yalnız yaşayan genç bir adamdan ummadığı bir sevecenlik görür. Bu arada kusurunu anlayıp peşinden gelen Hasan’la yeni ilişkisini tercih eder ve iki yeni sevgili birbirlerinin kollarına atılır.'" “Orhan Ünser, “Kelimelerden Görüntüye”, syf55

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder