6 Ekim 2015 Salı

BOŞ YUVA (1961)

Yönetmen Memduh Ün
Senaryo Kerime Nadir
Kamera Memduh Yükman
Yapım Lale Film/Cemi Filmer
Sabahat Filmer


Oyuncular: Göksel Arsoy, Fatma Girik, Leyla Sayar, Reha Yurdakul, Metin Ersoy, Öztürk Serengil, Senih Orkan, kani Kıpçak, Gürdal Onur, Ayberk Çölok, Ümran Taşkent,


Konu: Doğan çocuğu karısından olmadığı ortaya çıkınca eski sevgilisine dönen bir gencin öyküsü.


► Lale Filmin Yerli film üretimleri azdı, yılda bir iki tane yerli film yapariardı. Agah Hün'ün yönettiği Kardı Değirmen, Yak Bir Sigara bunlardan ikisiydi. Sabahat Filmer bir gün beni davet etti yazıhanelerine. Sanıyorum o güne kadar kendisini tatmin eden bir film yaptıramadığı için çağırmıştı. Üç Arkadaş'ı izleyip beğenenlerdendi. Çok etkilendiği bir romandan, Boş Yuvu'dan, yazarı Kerime Nadir'e bir senaryo yazdırmıştı. Benden de işte bu senaryoyu filme çekmemi istiyordu. Senaryoyu okudum ve çok kötü buldum. Ama Sabahat hanım neredeyse örtüşmüştu senaryoyla, belki de kendi hayatıyla bir koşutluk kuruyordu. Bilmiyorum. Ben Halit Refiğ'e yeni bir tretman yazdırdım. Halit sağlam dramatik yapılar oluşturmakta ustaydı.


Filmin bir bölümünü şimdi yıkılmış olan Park Otelde, bir bölümünü Sabahat Filmer'in, Ayaspaşa'daki apartmanında, bazı sahneleri de Caddebostan'daki Ali lpar'ın köşkünde çektik.Filmin negatifi elimizde artık yok ne yazık ki, depo yangınlarından birinde yandı, yok oldu çünkü. O yıllar genelde üretilen filmlerin negatiflerinin önemli bir bölümü yanar filmdi. Haliç ve Sütluce'deki belediyenin depolarında muhafaza ediliyordu ve çıkan yangınlarda birçok film, koskoca bir kültür mirası kayboldu gitti; bunların arasında Türk sinemasının ilk yapıtları da bulunuyordu.


Boş Yuva'nın ticari başarısı pek parlak olmadı. Sabahat hanım kuşkusuz hayal kırıklığına uğramış filmi beğenmemişti. Ama çok kibar, çok hanımefendi bir kadındı, bana hiçbir şey söylemedi. Ama ne düşündüğü açıktı, bana bir daha Lale Filmden teklif gelmediğine göre, kafasında yarattığı dünyayla örtüştürememiş olmalıydı. (Memdüh Ün Filmlerini Anlatıyor – Vadullah Taş)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder