28 Ekim 2015 Çarşamba

CENNET FEDAİLERİ (1965)

Yönetmen: Mehmet Dinler
Senaryo: “*” Muzaffer Aslan, Murat Sertoğlu, Fikret Arıt
Operatör: Şevket Kıymaz
Müzik Metin Bükey
Yapım: Sine Film/Muzaffer Arslan
(Erman Film/Hürrem Erman)

Erman Film Stüdyosunda hazırlanmıştır

Rej Asistanları: Orhan Çubukçu, Funda Öktem, Operatör Asistanı: Mükremin Şumlu, Set Foto: Mahmut Babacan, Makyaj: Zeki Alpan, Laboratuvar: Hayati Akbulut, Erdoğan Dolapçı, Gani Haraşlıoğlu, Montaj, Senkron: Turgut İnangiray, Negatif Montaj: Sezai Elmaskaya, Mehmet Özdemir, Laboratuvar Şefi: Hilmi Başcan, Seslendiren, Yorgo İliadis, İlya İliadis, Ar Direktör: Sohban Koloğlu,


Oyuncular: Ahmet Mekin, Tijen Par, Oktar Durukan, Atıf Kaptan, Nuri Altınok, Fatma Andaç, Ertuğrul Akbay, Yılmaz Gruda, Mümtaz Alpaslan, Erol Börtecene, Sadri Karan, Asım Nipton, İbrahim Delideniz, Madelet Tibet, Aytaç Yörükaslan, Haydar Sezer, Murat Tok, Hidayet Pelit, Ahmet Özalp, Fethi Oğuz,


Konu: İslamiyetin yayılması için mücadele eden Dört halifelik  devrinde, (**)  Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Ali, ve Hz. Hamza’nın öyküsü. Hz. Ali, Hz. Ömer, Hz. Ebubekir, Hz. Hazma ‘nın yaşam öyküleri


________________________________________
“*”” Dört Büyük Halife Dönemi/Devri (Hz. Ebubekir, Osman, Ali, Ömer) (632-661) Hz. Muhammed, vefatı sırasında fertlerin seçme haklarına saygılı davranmak amacıyla yerine kimseyi tayin etmemiştir. Müslümanlar Kureyş’in ileri gelenlerinden Hz. Ebubekir’i halife seçtiler. Dört Halife Devri’nde Halife-ler seçimle belirlendiği için, bu döneme “Cumhuriyet” denilmiştir. 

Hz. Ebubekir Dönemi
Hz. Muhammed’in hazırladığı ordu Hz. Ebubekir tarafından Suriye’ye gönderilmiş-tir. Hz. Ebubekir döneminde Arap Yarımada-sı dışında ilk fetihler başlamıştır.
Hz. Ömer Dönemi
Suriye, Filistin, İran, Irak, Mısır, Azerbaycan fethedilmiştir.
İslâm kültürü ilk kez bu dönemde farklı kültürlerle karşılaşmıştır. Bizans ve Sasani kültürleri İslâm kültürünü olumlu yönde etkilemiştir.
Hz.Osman Dönemi
İran’ın fethi tamamlanmış, Trablusgarp ve Tunus fethedilmiştir. Kafkaslara giren İslam Orduları Hazarlara yenilerek Kafkasların güneyine çekilmiştir.
Şam’ da ilk kez donanma kurulmuş, Kıbrıs bu donanmanın seferleri sonucunda vergiye bağ-lanmış, Rodos fethedilmiştir.
Hz.Ali Dönemi
Hz. Ali’nin halife seçilmesinden kısa bir süre sonra, Hz. Osman’ın katillerinin bulunmasında yavaş davranıldığını ileri süren Hz. Muaviye ve Hz. Aişe, Hz. Ali’nin halifeliğini tanımadılar. Bu nedenle Hz. Aişe’nin önderliğindeki Mekke grubu ile Hz. Ali grubu arasında Cemel Savaşı yapılmıştır (656). Müslümanlar arasında yapılan bu ilk savaşı Hz. Ali kazanmış ve İslâm dünyasında herhangi bir ayrılık olmamıştır.
Hz. Muaviye’nin başını çektiği Şam grubu ile Hz. Ali arasında Sıffin Savaşı yapılmıştır (657). Hakem Olayı’ndan sonra Müslümanlar, siyasal gruplara ayrılmıştır. Hariciler; 661’de Hz. Ali’yi şehit etmişlerdir. Hz. Ali’nin şehit edilmesinden sonra Dört Halife Dönemi sona ermiş, Emeviler Dönemi başlamıştır. (kyn: www.amaney.com/forum/)

_______________________________

 (**) Thedore Reeves’in (1910-1973) bir oyunundan Robert Smith’in yazdığı ve Byron Haskin’in (1899-1984) rejisiyle filme alınan 1948 yılı yapımı “I Walk Alone” isimli filmden uyarlama. Bu filmin başlıca rolerini paylaşan oyuncular: Burt Lancester (1913-1994), Kırk Douglas (1916-, Lizabeth Scott (1922-?)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder