28 Ekim 2015 Çarşamba

DAVUDO/Erkek Erkeğe (1965)

Yönetmen: Hasan Kazankaya
Senaryo: Yücel Uçanoğlu
Operatör: Vedat Akdikmen
Yapım: Kazankaya Film / Hasan Kazankaya


Sesleri Alan: Marko Buduris, Negatif Montaj: Oral Özütürk, Laboratuvar: Cemil Orhon, Erol Yıldırım, Bayram Güzel, Süleyman Koyuncu, Muharrem Gündüz, Işık Şefi: Mazhar Eröz (Güneş Işık Servisi), Prodüksiyon Amiri: Kadri Topçu, Set Ekibi: Emsal Yıldız, İhsan Akdağ, Mustafa Köprülü, Reji Asistanı: Şengün Gökçay, Salih Dikişçi, Yardımcı Rejisör: Yücel Uçanoğlu,
(Yıldız Film Stüdyosunda hazırlanmıştır)


Oyuncular: Yılmaz Güney (Davudo), Pervin Par (Ayşe), Hayati Hamzaoğlu (Kürt Kerim), Kuzey Vargın (Beko), Hakkı Haktan (Haydar Ağa), Sami Tunç (Ramazan), Lütfi Engin, Temel Gürsu, Abdullah Ferah, Hüseyin Güler, İsmet Erter, Mazhar Eröz, Araksi Hebo, Gül Yargin,


Konu: Davudo (Yılmaz Güney), kendi halinde sessiz bir köylü çocuğudur. Babasından kalan küçük bir toprak parçasında anasıyla birlikte yaşar. Köyün ağası Dino, Davudo'nun toprağına göz dikmiş satın almak ister. Davudo direnir, satmaya yanaşmaz. Bu küçücük toprak parçası çocukluk anılarıyla doludur. Dino'nun adamları anasını sürekli rahatsız ederek Davudo'yu yıldırmaya çalışırlar. Davudo ise her seferinde ağaya, "Biz burada doğduk, burada öleceğiz" diye haber salar.

Dino saldırılarını sürdürür. Bu kez adamlarını gönderir. Evi sararlar Davudo baba yadigarı silahıyla ateş açarak saldırganlardan kendini korur. çatışmada ağanın oğlu vurulur. Ölüsünü atın sırtına ağaya götürürler. Ağa, oğlunun vurulması üzerine tüm adamlarını toplayıp tekrar bir saldırı düzenler. Davudo, annesinin ısrarlarıyla evden kaçar. Anası ise yatağın altına girip saklanır. Saldırgannnları bulamayıp giderlerken bahçeyi de ateşe verirler.


Davudo, dağlara çıkmıştır. Peşinde olan düşmanlarıyla kayalık arazide çatışmaya girer. Dino'yu vurup öldürür. Davudo artık dağların adamı olmuştur. Jandarmadan gizlenen Davudo, ünlü eşkıya Kürt Kerim'le (Hayati Hamzaoğlu) tanışır. Kürt Kerim, adamları kaçırttığı Haydar Ağa'nın (Hakkı Haktan) kızı Ayşe'yi (Pervin Par) elinde rehine olarak tutmaktadır. Kızının can karşılığı olarak On ağadan yüklü bir para istemektedir.


Kürt Kerim, adamlarıyla köye inip, yine zengin bir köylünün küçük üoğlunu kaçırırlar. Köylüler korku içindedirler. Davudo da, zalim bir çetenin içinde olduğundan, tedirgindir. Kürt Kerim, ortalıkta kimsenin olmadığı bir gün Ayşe'ye tecavüz etmek ister. Ayşe'nin çığlıkları dağlarda yankılanırken köyden dönmekte olan Davudo yetişip bu çirkin saldırıyı engeller. Bu arada jandarmalar da çevreyi kuşatır. Davudo, bu fırsattan yararlanıp kızı, eşkıyaların elinden kaçırır. Geceyi dağlık bir bölgenin eteğinde geçirirler. Sabaha karşı köyün yakınlarında kızı serbest bırakır.


Jandarmaların elinden kurtulan Kürt Kerim, kızı elinden kaçırdığı için çılgına döner. Babasından para beklediği küçük çocuğu adamlarının gözleri önünde acımadan vurup öldürür. Bu vahşet karşısında adamlarından Ramazan (Sami Tunç) ile Yusuf paniğe kapılıp kaçarlar. Dağlarda gizlenen Davudo, Beko'ya (Kuzey Yargın) rastlar. Beko, delikanlılarından biridir.. Sevdiği kızı babası vermedi için dağlara çıkmıştır. Davudo delikanlıyı teselli eder.


Kürt Kerim, bir soygun peşindedir. Köylüye gönderilen banka kredisine gözünü dikmiştir. Pusuya yatıp arabayı çevirirler. Kürt Kerim'in adamları para çantasını alıp kaçarlarken, Davudo ile Beko önlerini keser. Davudo köye inip parayı muhtara teslim eder. Kürt Kerim, ellerinden parayı da kaçırınca intikam için Davudo'nun evini basıp anasını öldürür. Davudo, Beko'yla birlikte eve geldiğinde yıkılır. Dağda Kürt Kerim'i bulur. Dağlar silah sesleriyle inlerken Beko vurulur. Davudo, Kürt Kerim'i ayakları üzerinde döndüre döndüre öldürür. Iyiliğini unutamayıp onu dağlarda arayan Ayşe, Davudo'ya doğru koşar. “Agâh Özgüç, Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney”

 Kemal İnci'nin yönettiği “Silaha Yeminliydim” adlı filmle birlikte çekildi. Hasan Kazankaya'nın yönetmenliğini yaptığı Davudo'nun bir bölümünü de Yücel Uçanoğlu çekti (Uçanoğlu'yla 19 Mart

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder