10 Ekim 2015 Cumartesi

DİKMEN YILDIZI (1962)

Senaryo ve Yönetmen: Asaf Tengiz (Aka Gündüz’ün aynı isimli romanndan)
Kamera: Hayrettin Işık
Yapım: Nil Film / Seyit Borteçin


Oyuncular: Türkan Şoray, Önder Somer, Salih Tozan, Mümtaz Ener, Ömer San


 Bir karış karı, keskin ayazı tenha sokaklar ile berrak bir kış sabahı. Böyle günlerde Ankara, dünyanın en güzel şehri olur en meşhur şehri olduğu gibi. Girintili, çıkıntılı mesafelerde tek tük, varlıklar kıpırdıyor. Eşeğine o bitmez tükenmez lahanalardan iki küfe yükletmiş ve sağrısına bir hindi sarkıt-mış bahçeci, pazara geliyor. Burnu, kulakları kıpkırmızı bir polis, "Karaoğlan" köşesinde, eldivensiz ellerini hohluyor. (Kitabın İçinden)


" Romanda; gizli görev verilen Tayyareci Yüzbaşı Murat'ın ölüm haberi yayınlanır. Nişanlısı 'Yıldız, akli dengesini kaybeder. Nişanlısını ve iki çocuklarından birini kayın-pederinin öldürttüğünü sanmaktadır. Kucaağında canının kurtarmaya çalıştığı ikizlerinden diğeri dediği bir taş bebekle dolaşır. Bir süre hava değişimi için Anadolu'ya giden, bunun sonucu olarak saplantısından kurtulan Yıldız artık nişanlısının şehit olduğunu düşünmektedir; Anadolu kadınının çileli yaşamını görmesi tamamen iyileşmesini sağlar. Bu arada Kurtuluş Savaşı sonuçlanmıştır. İzmir'de Başkumandan tarafından kabul edilirler. Mustafa Kemal'in onlara bir sürprizi vardır: şehit olduğu sanılan artık binbaşı olmuş Murat'tır bu sürpriz.


Tengiz'in filmi de aynı yolu izler, görevi gizlenen nişanlıının ölüm haberi, geçirilen şok sonucu yitirilen akli denge, evlenmeden edinildiği ileri sürülen bebek, mutlu sona ulaşırken, romanda ki Başkomutan motififilmde yer almaz. Kurrtuluş Savaşı fonunda geçen fakat savaşın yer almadığı roman/film, cephe gerisinde yaşanan, öldüğü sanılarak şoka girilen sonra şehit olduğu kabul edilen nişanlıya duyulan aşk, meşak-katli Anadolu kadınının yaşamın gerçekleri karşısında ki dayanıklılığı, uzakta sürüp gi-den savaşın gerisindeki olaylardır. “Orhan Ünser, “Kelimelerden Görüntüye”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder