18 Ekim 2015 Pazar

FISTIK GİBİ MAŞALLAH (1964)

Senaryo ve Yönetmen: Hulki Saner “*”
Görüntü Yönetmeni: Kriton İlyadis
Yapım: Saner Film / Hulki Saner


Kurgu: Turgut İnangiray, Reji Asistanı: Ergül Sezgin, Yılmaz Korkut, Negatif Kurgu: Sezai Elmaskaya, Işık Şefi: Mehmet Çakar, Prodüksiyon Amiri: Sabri Sezer, Nevzat Altınfdal, Set Amiri: Belgin Gürkanlar, Set: Necip Konak, Şerif Ablak


Oyuncular: Türkan Şoray (Gülten), İzzet Günay (Naci/Naciye), Sadri Alışık (Fikri/Fikriye), Vahi Öz (Horoz Nuri), Mualla Sürer, M. Ali Akpınar (Selim), Feridun Çölgeçen, Asım Nipton (Polis), Hasan Ceylan, Cevat Kurtuluş, Ayla Aysun (Sunal), Sohban Koloğlu, Hakkı Kıvanç, Ahmet Koç, Turan Aksoy, Yavuz Karakaş, Dinçer Arıkan


KONU; Naci ile Fikret çok iyi anlaşan yakışıklı, muzip iki genç arkadaştırlar. Ama paraları yoktur. Naci hep üçkağıtçılık peşindedir. Bazen zengin kadınlarla gezmekte olan felçli bir arkadaşım var,"fakir bir aile var" diye numaralar yapıp para koparmaktadır.

Fikret paraları görünce ""hadi kiramızı ödeyelim, bakkala kasana borcumuzu verelim"" der ama Naci onu kumara sürükler daha çok kazanacağız ümidi ile yine bütün parayı kaybeder. Bir seferinde gel şu ceketlerimize oynayalım diye Fikret""i kandıran Naci, her ikisini de ceketsiz bırakmıştır. Bu iki kafadar, EŞEK ARILARI diye bir grup kurup pavyonda komedyenlik yapmakta, Naci akordeon, Fikret darbuka çalmaktadır. Çalıştıkları pavyonun patronu uyuşturucu kaçakçılığı da yapmaktadır. Patron yeni gelen malın başka bir yere saklanması için emir verir. O sırada bizim iki arkadaş haftalıklarını istemek için gelirler, patron ""atın şunları dışarı"" diye emir verir ve paraları ödenmez, kovulurlar. Polisler zaten yazıhaneyi basmışlardır. Yeni gelen malı ararlar bulamazlar, bu karışıklık içinde Naci ve Fikret yine işsiz kalmış, yeni iş peşine düşmüşlerdir.


 Naci gazetede ""Mavi Kelebekler"" saz heyetine bir akordeoncu ve darbukacı alınacağını okur, bu işe koşa, koşa gidip müracaat ederler. Ama patron Rıza onları görünce katıla, katıla gülmeye başlar. Bu saz heyetinin yalnız kadınlardan oluştuğunu, Kuşadası""nda bir otelin açılışına bu grubun gideceğini anlatır. Katiller onları tanıdıkları için 24 saat içinde yakalayıp öldürme kararını verirler. Naci ve Fikret kılık değiştirelim, sakal bırakalım diye düşünürlerken akıllarına saz heyetine aranan iki kadın gelir. Naciye ile Fikriye adı altında İzmir vapurundadırlar. Tam kamaralarını ararken güzel bir genç kızla karşılaşırlar. Bu solist Gülten""dir. Koroyu idare eden Bedia Hanım kızlara hem kamara numaralarını vermekte, hem de bazı kuralları hatırlatmaktadır. Kızlar Fikret""i heyecanlandırmıştır. Naci ona devamlı ""Ben kızım, ben " kızım dersen kendini onlar gibi görürsün"" diye tembih eder. Kendiside uzun saçlı, buğulu siyah gözü ile Gülten""e hayran olmuştur. Bir gün gizli sigara içen Gülten, sigara paketini düşürür. Bu kabahati Fikriye üstüne alır. Gece odasına gelen Gülten, Fikriye"ye sigara olayını aldığı için teşekkür eder. Grup otobüsle Kuşadası""na gelir, otele yerleşirler. Fikriye""nin bavullarına Yaşlı zengin adam yardım eder, O da bu oteldedir. Adamın milyoner Horoz Nuri olduğu anlaşılır. Gülten yerleşir yerleşmez bizimkile-rinin odasına gelir. ""Denize gidelim"" diye ısrar eder. Fikriye hemen kabul eder. Havuzda çok eğlenen Fikriye, topu deniz kenarına kaçırır, Gülten kızar, ""sen al"" diyen Fikriye""nin sözünü yine de dinler. Top deniz kenarına yuvarlanmış, bir şezlongun yanında durmuştur. Şezlongda oturan denizci şapkalı, gözlüklü adam Naci"den başkası değildir. O sırada Fikriye de Gülten""in yanına gelir, ve Naci"yi tanır, tabii ses çıkarmaz. Beraber otele dönerler. Gülten koşa, koşa bu haber Naciye"ye vermek ister. Ama o ortalarda yoktur. ""herhalde bu kız çok kıskanç, o da mı milyoner avında ne-dir?" diye düşünürken Naciye"nin sesi banyodan gelir. Akşam ön masada Nuri Bey onları izlemektedir. Naci gelmediği için Gülten üzgündür. Ama Nuri Bey"in Fikret"e gönderdiği şampanyayı Naciye, Gülten"e genç adamdan gelmiş gibi verir. Yine Naci erkek kılığındadır. Programın bitiminde Gülten"i villaya davet eder. İşinin çok olduğunu, programı kaçırdığını ve gazetelere geçmemek için onunla gizli buluştukların söyler.
__________________________________

“*” Michael Logan ve Robert Thoeren’in (1903-1957) birlikte yazdıkları bir hikayeden 1959 yılında Billy Wilder’in (1906-2002) yönetmenliğinde filme çekilen ve Aralık 1959 yılında Yurdumuzda Gösterilen “Some Like It Hot” (Bazıları Sıcak Sever) isimli filmden uyarlama. Bu filmin başlıca oyuncuları dünya sinemasının unutulmaz oyuncularından Marilyn Monroe (1926-1962), Tony Curtis (1925), Jack Lemon (1925-2001) ve George Raft (1895-1980) bulunmaktadır.


Not: Film; 1970 yılında “Fıstık Gibi” ve 2008 yılında “Plajda” adıyla olmak üzere iki kez daha filme aktarılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder