2 Ekim 2015 Cuma

HİCRAN YARASI (1959)

Senaryo ve Yönetmen Metin Erksan
Senaryo İsmail Afşar, Metin Erksan
Foto Direktörü Kemal Akkavuk
Yapım Atlas Film / Nazif Duru
Şarkılar: Abdullah Yüce.


Oyuncular: Sadri Alışık, Mualla Kaynak, Neşe Yulaç, Kadir Savun, Özcan Tekgül


► Metin Erksan, daha sonraları "Ölmeyen Aşk" ve "Sevmek Zamanı" gibi filmlerde işle-yeceği "kara sevda motifinin ilk örneğini "Hicran Yarası'nda verir. "Hicran Yarası" bir sokak şarkıcısının tutkulu aşkını, duygusal çalkantılarını anlatan bol şar-kılı, şarkıcılı bir melodramdır.


'Yolpalas Cinayetinin seyirciye ulaşamamasının nedenleri üzerine çok düşünen yönetmen, sonunda "Hicran Yarası'nı çekmeye karar verir. "Hicran Yarası"nı halkın şarkılı, şarkıcılı filmlerden çok hoşlandığını saptadıktan sonra çeker:

O yıllarda sokaklarda şarkı söyleyen sokak şarkıcıları vardı. Bunların hem çok güzel sesi vardı, hem de kollarına bacaklarına şarkı sözü yazan kağıtları pencerelerdeki, kapılardaki ev kadınlarına satarlardı. 'Hicran Yarası' İstanbul'un kenar mahallelerinden birinde yaşayan bir sokak şarkıcısının öyküsünü anlatıyor. Bu kenar mahalle şarkıcısı yine kendisi gibi bir kenar mahalle kızını seviyor. Şarkıcının dansöz bir komşusu var, bu dansöz de şarkıcıyı seviyor ve ona çalıştığı yerlerde iş buluyor. Bu sokak şarkıcısı aynı zamanda zengin mahallelere de şarkı söylemeye gidiyor. Bu zengin mahallelerinden birinde zengin bir kadın, bu şarkıcının sesini duyuyor ve çok beğeniyor. Kadın, piyano çalan, müziğe düşkün zengin bir kadın. Adamın yükselmesine yardım ediyor. Onu erkek olarak da beğeniyor. Filmin sonunda bu kadın evinin yüzme havuzunda ölü bulunuyor, cinayet bu sokak şarkıcısının üzerine kalıyor vs.,. Film yıktı ortalığı... Çok büyük paralar kazandı. Hayatımın dönüm noktası oldu diyebilirim.


Filmlerinin müziğinde son derece etkin olan Metin Erksan, "Hicran Yarası"ında sokak şarkıcısını canlandıran Sadri Alışık'ın şarkılarını Abdullah Yüceye okutmuş. Türk müziğinde halkın sevgisini "Bu ne sevgi ah, bu ne ıstırap adlı şarkısıyla kazanan Abdullah Yüce, bu filmde Naci Tektel'in "Uzayıp giden tren yollan" adlı şarkısını o kadar başarıyla yorumlamıştır ki, yıllar sonra bile bu beste her dinlendiğinde Abdullah Yüce hatırlanmış, adeta bu şarkının bestecisi olan Naci Tekiel unutulmuş, onun yerine Abdullah Yüce bu şarkının bestecisi olarak görülmüştür. “Altyazı Aylık Sinema Dergisi, sayı 79 ”


Not: Film bilinmeyen bir nedenle yanmış, bugün bir kopyası bile yok.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder