8 Ekim 2015 Perşembe

OTOBÜS YOLCULARI (1961)

Yönetmen Ertem Göreç
Senaryo Vedat Türkali
Foto Direktörü Turgut Ören
Müzik Yalçın Tura
Yapım Be-Ya film / Nusret İkbal


Oyuncular: Ayhan Işık, Türkan Şoray, Salih Tozan, Suna Pekuysal, Selahattin Yazgan, Ahmet Tarık Tekçe, Senih Orkan, Avni Dilligil, Reha Yurdakul, Suphi Kaner, Atıf Kaptan, Diclehan Baban


KONU: 27 Mayıs devriminden sonra ortaya çıkan "Güvenevler Dosyası"yla ilgili inşaat yolsuzluğunu ve günümüzdeki "arazi mafyası"nın başlangıç yıllarını gözler önüne seren toplumsal gerçekçi bir film. Gecekondu yöresinde inşaat yaptıran Mahmut Bey'in, sözünü yerine getirip yaptırdığı binaları zamanında sahiplerine vermemesinden kaymaklanan olayların konu alındığı filmde; şoför Kemal'le otobüs yolcusu Nevin arasında bir aşk başlar. Bu aşk mahallenin diline sakız olur. Kemal evinde kiracı olarak oturduğu Sabire ninenin tapusunu, ilgililere gözdağı vererek elde edince, mahallenin kahramanı olur.
Kendisinden yardım dileyen başkalarına avukat Hamdi aracılığıyla mahkemeye başvurmalarını salık verir. İşlerin ardında olan kötüler de, iş ciddiye binince Nevin'in kardeşi Tayfur'u yaralar. Nevin'le babasını kaçırarak taş ocağına kapatırlar ve ölümle tehdit ederler. Sonunda Kemal olayı öğrenir ve mahalleli taş ocağına baskın yaparak, kurtarır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder