25 Ekim 2015 Pazar

TURİST ÖMER (1964)

Yönetmen: Hulki Saner
Eser: Hulki Saner
Senaryo: Erdoğan Tünaş
Görüntü Yönetmeni: Kriton İlyadis
Yapım: Saner Film / Hulki Saner,


Yönetmen Ast: Belgin Gürkanlar, Kamera Ast: Yavuz Gönence, Mehmet Arıkan, Montaj-Senkron: Turgut İnangiray, Negatif Montaj: Sezai Elmaskaya, Laboratuar Şefi: Hilmi Başcan, Laboratuar: Hayati Akbulut, Erdoğan Dolapçı, Yılmaz Erman, Seslendiren: Yorgo İliyadis, Işık Şefi: Mehmet Çakar, Işık Yrd: Ahmet Öcel, Nasuhi Özdoğan, Set Amiri: Şerif Ablak, Set Yardımcıları: Metin Ok, Yaşar Gökçen, İsmet Karaman, Prodüksiyon Amiri: Nevzat Altındal, (Erman film stüdyosunda hazırlanmıştır).


Oyuncular: Sadri Alışık (Turist Ömer), Çolpan İlhan (Mine), Zuhal Tan, Mualla Sürer (Bedia), Vahi Öz (Rüknettin), Gülbin Eray, Nurlan San, Benan Öz, Eşref Vural (Rıfat), M. Ali Akpınar (Yedi Bela Yusuf), Levent Haskan, Hakkı Kıvanç (Yusuf’un Adamı), Zeki Tüney, Haydar Karaer (Yusuf’un Adamı), Yaşar Şener (Yusuf’un Adamı), , Nuri Tuğ, İlgi Adalan, Bedri Çavuşoğlu, Haluk Orçun (Banka Müdürü), Nubar Kamcılı, Levent Haskan,

KONU: "Turist Ömer" sokaklarda aylak, aylak gezer, şarkı söyler, araba yıkar, parklarda uyur, sokaklarda Trafik Polisliğine kalkışır, trafiği birbirine katar, araba yıkmacısında çalışır. Turist Ömer"in Horoz Nuri adında samimi bir arkadaşı vardır. Bedia zengindir ve onu tavlamayaçalışır. Kör bir kadın ve kardeşi vardır, evine haciz gelmiştir. Ev sahibi Turist Ömer"in patronudur. Yanına gelir, ona idare etmesini ister, Turist Ömer haftalı-ğını almaya gelir onun durumunu öğrenince parasını ona verir. Turist Ömer, Horoz Nuri ile Bedia"yı kardırmak için plan yapmışlardır. Turist Ömer kendini Horoz Nuri"nin amcansını oğlu olarak tanıtacak ve amcasının öldüğünü mirasının ona kaldığını söyleye-rek, Bedia"dan para alacaklardır. Bu arada Bedia ve Turist Ömer birbirlerini tanımamaktadırlar. Durakta dolmuş beklerler. Aynı dolmuşa binerler ve Turist Ömer şoförle konuşurken bütün planlarını anlatır, Bedia durumu anlar. Bedia eve gelir Horoz Nuri"ye kızar. Horoz Nuri alttan alır. Tursit Ömer bağırarak eve gelir. Horoz Nuri gelmemesini işaret eder ama Tursit Ömer planlarını uygulamaya başlar. Bedia"nın sırtı dönük olduğu için Tursit Ömer onu tanımaz Bedia dönünce Turist Ömer şaşırır.


Bunları evden kovar. Bir bankanın Reklam parası dağıtma işi vardır. Turist Ömer bu işi yapacaktır. Bu arada soyguncular gelir, sahte paraları alır, Turist Ömer gerçek paraları dağıtmaya başlar. Dilenciye para verir dilenci koşarak parayı alır kaçar. Sahilde kör bir kadın ve kardeşi vardır. Kadın intihar etmek üzeredir. Turist Ömer ve Horoz Nuri ."onu kurtarıp evine getirirler. Doktor çağırırlar. Çocuk bavuldaki paraların gerçek olduğunu söyler herkes sevinir. Bu arada soyguncularda paranın peşindedir. Turist Ömer"in hayatı değişir. İlk olarak benzin istasyonuna giderek patronuna hakaret eder. Sonra kızlarla Hilton otelinde havuz başına gider, kızlarla alem yapar. Horoz Nuri Bedia"nın yanına gelerek olanları anlatır. Bedia affeder. Turist Ömer kızlarla eğlenirken soyguncular gelir ve onu tanırlar peşine düşerler yakalayıp ofislerine götürür ve işkence yaparlar. Bedia ve Horoz Nuri evlenmektedir. Şahit Turist Ömer"dir. 


Onun gelmesini beklemektedirler. Turist Ömer ve soyguncular gelirler. Turist Ömer bu nikah kıyılamaz der. Çünkü kıyılırsa bütün paralar Bedia"nın olacaktır. Kargaşadan faydalanan Turist Ömer ve Horoz Nuri kaçarlar, soyguncular peşlerinden gider. Sokakta kaçarlar başka bir düğün ile karşılaşırlar ve gelin arabasına binerler. Soyguncular peşlerindedir. Bir otelin önünde dururlar. Otelde kovalamaca başlar. Otelden tekrar kaçarlar. Bir bebek arabasına Horoz Nuri biner, Turist Ömer kadın kılığına girmiştir. İlk başta soyguncular tanımaz ama sonra farkına varırlar. Tekrar kovalarlar. Koşarak bir gazinoya girerler barın arkasına girerler. Soyguncular gelir, Turist Ömer şampanya patlatır. Adamlarda silahlarıyla ateş ederler. Turist Ömer ve Horoz Nuri şampanyalarıpatlatır. Soyguncular ateş eder. Soyguncuların mermileri biter ellerini havaya kaldıra-rak teslim olurlar. Turist Ömer gider silahlarını alır ve adamları teker, teker döverler. Sokakta Bedia, Horoz Nuri ve Turist Ömer beklemektedir. Kör kız ameliyat olmuş gözleri görmektedir. Koşarak onlara doğru gelir Turist Ömer kollarını açar bekler, kız arkada duran Sadri Alışık"a sarılır. Turist Ömer şarkı söyleyerek gözden kaybolur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder