5 Ekim 2015 Pazartesi

YANGIN VAR (1960)

 “Eski İstanbul Kabadayıları

Senaryo ve Yönetmen Lütfi Ö. Akad
Foto Direktörü: Turgut Ören
Yapım Kaynak Film / Seyit Börçetin, Yoakim Filmeridis


Eser: Necip Fazıl Kısakürek, Operatör Asistanı: Tosun Bayrı, Reji Asistanı: Türker İnanoğlu, Müzik Direktörü: Nezihi Gülcüoğlu, Ar Direktör: Sohban Koloğlu, Işıklar: Mustafa Çimen, Jenerik Komp.: Sabahattin Özalp, Ali Küçük, Kostüm-Aksesuar: Fatma Koba, Aram Delice, Sesleri Alan: Marko Buduris, Montaj: Turgut İnangiray, Laboratuar: Cemil Orhon, Negatif Montaj: İlya, Pençoğlu, Yılmaz Erman, Laboratuvar: Bayram Güzel, Ali Özügül, Prodüksiyon Asistanı: Haydar Varol, Hasan Örnek, Prodüksiyon Direktörü: Orhan Çağman,


 Oyuncular: Ayhan Işık, (Murat), Leyla Sayar, (Müjgan), Turgut Özatay, (Yalaza Nuri), Efgan Efekan, (Nihat), Hulusi Kentmen, (Hilmi Bey), Üftade Kimi ,(Belkıs), Melahat İçli, (Safinaz), Hikmet Serçe, Mürüvvet Sim, (Paşa Karısı), Mualla Sürer, Dursune Şirin,(Bacı), Ayşe Çakar, Vahi Öz (İmam), Osman Alyanak, (Haybeci), Asım Nipton, (Tatar Emin), Osman Türkoğlu, (Mevlanakapılı), Niyazi Vanlı, Hakkı Haktan, Haydar Karaer, Özdemir Ulubay, Bedri Çavuşoğlu, Hüseyin Güler, Mehmet Ali Talât Güryuva, Zeki Can, İsmail Kançeker, Ahmet Turgutlu (Zaptiye), Selahattin İçsel, (Meyhaneci), Necdet Tosun (Tulumbacı), Mehmet Ali Akpınar

► Eski İstanbul kabadayılarını canlandıran "Yangın Var", Lütfi Akad"ın başyapıtı olmak şansını kaçırmış bir filmidir. Bu filmde, İtfaiye teşkilatı kurulmadan önceki yıllarda, bir çeşit spor kulübü de sayılabilecek tulumbacı kuru-luşlarının çabaları, rekabetleri: arkadaşlık ve aşk temalarıyla birlikte ele alınarak işlenmiştir.

KONU: Ayhan Işık’ın tulumbacı reisi olarak görüldüğü filmde, yangından kurtardığı bir köşkte tanıdığı bir paşa kızıyla olan gönül macerası anlatılır. Mert tulumbacı reisi, takımına katılmak isteyen oğlundan yana kaygı duymaması için paşaya, “şerefine gölge düşürmeyeceğine dair" söz verir. Oysa bu zayıf karakterli paşazade sonradan takımdan ayrılıp rakip takıma geçer ve bir çok kötülüklere alet olur. Verdiği söz yüzünden reis onu daima korur. Sonunda, bu zayıf karakterli paşazade ile kendisinden bir türlü vazgeçmeyerek çılgınca davranışlarda bulunan sevgilisi yüzünden tulumbacı reisi kızla son kez buluştuğu kendi evinde yangın çıkartarak birlikte ölmekten başka çıkar yol bulamaz.


Akad'ın oyuncu yönetimindeki ustalığına rağmen, filmde, başrollerdeki Ayhan Işık ve Leyla Sayar' dan çok, ikinci derecedeki oyuncular: Turgut Özatay, Melahat İçli ve Osman Alyanak başarı sağlamışlardır. Özellikle rakip tulumbacı takımı reisi rolündeki Turgut Özatay, adeta Ayhan Işık'tan oyun çalarak üstün bir kompozisyon çıkarmıştır.


Melahat İçli ise tıpkı "Yalnızlar Rıhtımır ndaki gibi, kötü yola düşmüş, iyi yürekli kadın rolünde emsalsiz bir sanatçı hüviyetiyle adeta devleşiyor.


► “Yangın Var” mizansen çalışması bakımından Lütfi Akad’dan bekleneni vermekten uzak. Bu arada yalnız o devrin karakteristik malzemelerinin fon olarak gayet renkli, canlı şekilde  karagöz ve bazı müzikal efektler gibi – kullanıldığına işaret etmek gerekir. Filmin oyuncuları arasında özellikle Turgut Özatay dikkati çekmektedir. (Tuncan Okan, “Haftanın Filmleri)

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder