3 Kasım 2015 Salı

KAHREDEN KURŞUN (1965)

Yönetmen: Yılmaz Atadeniz
Senaryo: Enis Olcayto
Kamera: Ali Yaver
Yapım: Metin Film / Işık Toraman


Oyuncular: Gülsün Kamu, Yılmaz Güney, Sevda Ferdağ, Suzan Avcı, Gülbin Eray, Münir Özkul, Ergun Köknar, Kemal Kan, Şarkılar: Sevim Şengül


Konu: Çevresi, Metin'i (Yılmaz Güney) işine son verilmiş bir lis olarak tanır. Oysa kaçaçılık masası teşkilatının bir oyunudur. Çapkın ve korkusuzbir gizli polis olan Metin, görevinin başındadır. Eroin kaçakçılığı yapan çetenin peşine düşen Metin, birden kendini çözülmesi güç ve karmaşık bir maceranın içinde bulur.

 Metin, şefinin emriyle Maça Kızı adlı gece kulübüne gider. Bir -re önce bu kulüpte dans çı kızlar-dan Gülsün, esrarengiz bir cinayete kurban gitmiştir. Metin, olaylarla ilgili olarak kulübün barın konuştuğu gazeteci Aydın'dan  (Kemal Kan) bilgi almaya çalışır. Metin,gece kulübünün gizli bir köşesinden Cellat Nuri rgun Köknar) ve adamları tarafından izlenmektedir. Çağrı üzerine telefon kabinine giden Aydın dönmeyince Metin, yerinden kalkar. Aydın, telefon kabini içinde göğsüne saplanan bir bıçakla öldürülmüştür. Metin, bu kez gece kulübünde şarkıcılık yapan Sevda'yı (Sevda Ferrdağ) izler. Sev-da Lübnan'a eroin sevkiyatı yapan çete tarafından kullanılmaktadır. Metin, şefinden yeni bir bilgi alır. Birkaç hafta önce eroin imalatı işinde kullanılan lrfan ustanın bir kızı var. Bu kızın kim olduğu, bazı bilgiler açısından gereklidir.

 Metin, bir gece, Maça Kızında görüp programı sırasında izlediği şarkıcı Sevda'nın evine gider. Onu konuşturmaya çalışır. Bu ilk görüşmede Sevda, Metin'e karşı ilgi duyar. Sevişirlerken kapı çalınır Metin, kaçar gibi yapıp saklanır. Eve gelen Cellat Nuri'dir. Aralarında geçen konuşmayı dinler. Cellat Nuri, ortalıkta görünmeyen, yalnızca telefonla talimat veren büyük patronun emrindedir. Işlerine burnunu sokan Metin'in ortadan kaldırılması için emir almıştır. Nuri adamlarını toplar.

Metin, bir takip sonucu pusuya düşürülüp kentin varoşların da bir fabrikaya götürülür. Mermer kesme makinesine bağlanır. Kurtuluş umudu kalmadığı bir sırada arkadaşı Münir (Münir Özkul ) yetişir. Kaçakçılara kurşun yağdırırken, Metin, vücudunu saran kayışlardan kurtulur ve kaçarlar. Çetenin tüm sırlarını bilenleri öldürmekle görevlendirilen Cellat Nuri'nin yeni avı Birsen'dir. (Gülbin Eray). Konuşmaması için Yeşilköy'deki villasına gidip Birsen’i yastıkla boğarak öldürür. Metin, yetiştiğinde Birsen'in cesediyle karşılaşır.


Kulüplerinde şarkıcılık yapan Sevda'nın Metin'le ilişkisi duyulunca yeni bir tuzak kurulur. Büyük patronun emriyle Sevda işinden alınır, yerine Suzi (Suzan Avcı) getirilir. Maça Kızı'nda dansözlük yapan Suzi, aynı zamanda patronun da metresidir. Metin'in güzel kadınlara karşı zaafını bilen patron, onu yem olarak kullanma emrini verir. Hızla gelişen olaylardan sonra Suzi de öldürülür.



Cellat Nuri'nin yeni planı, patronunu atlatıp paralarla kaçmaktır. Öteden beri gözü olduğu Sevda'yı silah zoruyla eroin deposuna götürür. Döverek birlikte Avrupa'ya kaçmaya zorlar. "Artık patron benim," der. Sevda direnir. Bu sırada asıl büyük patron ortaya çıkar. Elinde silahla deponun kapısındadır. Kara gözlüklü adam, gazeteci Aydın'ın ta kendisidir. Ve ölmemiştir... Cellat Nuri'nin üzerine kurşunları boşaltır. Polis çevreyi sardığında Münir de yanlarındadır. Patron para dolu çantayı alıp kaçmaya çalışırken Sevda'yı da birlikte sürükler. Patronun adamları polisle çatışırlarken Münir yaralanır. Metin yetiştiğinde arkadaşı ölmüştür. Patron, kendisini sahilde bekleyen motora doğru kaçarken, Metin'in kurşunlarıyla can verir. Sonra da olaylar birbiri ardına çözülür. Sevda, öldürülen İrfan ustanın kızıdır. Babasının intikamını almak için çetenin içine girdiğini Metin'e açıklar. Ama artık bu intikamı, gönül verdiği Metin, onun yerine almıştır ve bir dolu maceradan sonra birbirlerine kavuşmuşlardır. “Agah Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney”

Not: Birbirlerinin devam olan Kan Gövdeyi Götürdü adlı filmle birlikte, aynı mekanlarda iç içe çekildi. (Agah Özgüç)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder