4 Kasım 2015 Çarşamba

KRALLAR KRALI (1965)

Yönetmen: Bilge Olgaç
Senaryo: Aydın Engin “*”
Görüntü Yönetmeni:  Vedat Akdikmenler Kenan Davutoğlu Salih Dikişçi
Müzik:Sezen Cumhur Önal
Yapım: Kazankaya Film / Hasan Kazankaya


Oyuncular: Yılmaz Güney (Murat), Gülsün Kamu (Necla), Tülin Elgin (Oya), Orhan M. Arıburnu (Yusuf), Tuncel Kurtiz, Fatma Bilgen (Ayşe), Mümtaz Ener (Mustafa), Senih Orkan (Sabri), Danyal Topatan (Afrikalı), Selahattin Ersoy, Şinasi Önengit,


Konu: Eski gangesrterden dinamit Murat (Yılmaz Güney) 8 yıl yatıktan sonra hapisten çıkar. İlk işi semt arkadaşlarından Süleyman’ı (Yücel Uçanoğlu) bulmak olur. Mustafa'yı (Mümtaz Ener) sorar. Süleyman, Murat'ı Mustafa'nın evine götürür. Mustafa, eski hapishane arkadaşıdır. Oyuncak bebek yaparak karısı Ayşe (Fatma Bilgen) ve kızı Nejla'yı (Gülsün Kamu) geçindirmeye çalışmaktadır.


Mustafa'nın evinde misafir olarak kalan Murat, aradığı üç adamı sorar. Yusuf'u (Orhon M. Arıburnu), Sabri'yi (Senih Orkan) ve Afrikalı'yı (Danyal Topatan). 8 yılın hesabını onlardan soracaktır. Murat, 8 yıl önceki olayı hatırlar. Yusuf, Mustafa, Sabri ve Afrikalıyla birlikte bir gazino soygununa katılmıştır. İşler yolunda giderken son anda hep birlikte polis kuşatması alımda kalan soygunculardan Yusuf, Sabri ve Afrikalı paralarla kaçmayı başarırlar. Murat ve Mustafa yakalanır. Murat bütün suçu üzerine almıştır. Murat 8, Mustafa 2 yıla mahkûm olur. Çalıntı paralarla gazinoculuk yapan Yusuf, kumarhane çalıştıran Sabri ve Afrikalı, soygun Öncesi Murat!a verdikleri sözü tutmazlar. Ve hakkına düşen hisseyi de vermemişlerdir. Yusuf, Murat'ın sevgilisi Oya'ya (Tülin Elgin) el koymuştur. Hakkını alamayan soy-gunculardan biri de 2 yıl hapis yatan Mustafa'dır.


Murat'ın hapisten çıkışı çevrede büyük bir korku yaratır, özellikle de Yusuf. Sabri ve Afrikalı, pişmandırlar. Bu beladan kurtulmak için parasını gönderirlerse de . Murat geri çevirir. Kararı kesindir. Kalleşliklerinin cezasını hayatlarıyla ödeyeceklerdir. Murat, Yusuf'un sahibi olduğu gazinoya gider. Eski sevgilisi Oya, Yusufun gazinosunda şarkıcılık yapmaktadır. Yusuf, Sabri ve Afrikalı, geçmişteki hataları nedeniyle özür dilerlerse de Murat kararlıdır. Yusuf’a, bundan böyle bütün kazancına, gazinoya ve her şeyine ortak olduğunu söyler. Hatta Oya’ya bile...


Murat, 8 yıl önce bukleli sarı saçlarıyla mahallesinde bıraktığı eski sevgilisi Oya'yla buluşur. Eski anılar tazelenir aralarında. Ve inat için Yusuf’un yatağında sevişirler. Eski anılar tazelenir aralarında. Ve inat için Yusuf’un yatağında sevişirler. Yusuf, eve geldiğinde metresi Oya'yı Murat'ın kolları arasında görür ancak korkudan ses çıkaramaz. Öte yandan, Murat'ı ortadan kaldırmak için çareler aramayı da ihmal etmez. Eski kiralık katil Zülfo'ya (Tuncel Kurtiz) başvurur. Zülfo, Murat'ın hapishane arkadaşıdır. Birlikte Erzurum hapishanesinde yatmışlardır. Bu görevi reddeden Zülfo, sırtından kalleşçe bıçaklanarak öldürülür. Yusuf bu kez görevi kendi adamlarından birine (Kasım Kartal) verir. Murat, Oya'yla buluştuğunda, Mustafa'ya, içinde gizli belgeler bulunan bir zarf bırakır. 


Öldürüldüğünde bu mektup polise teslim edilecektir. Mustafa'nın kızı Nejla da Murat'ın ayrılmasından üzgündür. Çünkü ona âşıktır. Mustafa'da gizli bir mektup olduğu haberini alan Yusuf, intikam için önce Oya'nın içki bardağına zehir koyup, onu öldürtür. Sonra da tüm adamlarını Murat'ın üstüne gönderir. Öldüresiye dövülen Murat komada, Nejla da hastanede, başındadır. Yusuf’un adamları zarfı almak için Mustafa'nın evini basıp, onu öldürürler. Murat, komadan çıkıp bütün bu olayları öğrendiğinde yıkılır. Murat'ın komadan çıkışıyla paniğe kapılan Yusuf la Sabri kaçmaya çalışır. Murat, izlerini bulmak için Afrikalıyı döverek konuşturur. Boğuşma sırasında Afrikalı Yusuf’un bir adamı tarafından öldürülür. Anadolu ekspresiyle kaçan Sabri, trende birden Murat'ı karşısında görür. Korkuyla kaçmak isterken trenden düşüp parçalanır. Yusuf ise paralarla kaçmak üzere hazırlık yaparken polisler gizlendiği depoyu bulur. Yusuf, depodaki dev kasanın içine saklanır. Murat da depoya gelir. Şifreli dev kasanın kapısı açıldığında da Yusuf’un cesediyle karşılaşırlar. Kasanın içinde havasızlıktan bağıra bağıra ölmüştür. Ve Murat, bu olaylardan sonra Nejla'nın evine dönüp, annesi Ayşe'yi de yanlarına alarak, hep birlikte bilinmeyen bir yöne doğru giderler...”Agah Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney”

►Jenerikte ve afişte senaryo yazarı olarak Yılmaz Güney adı geçmesine karşılık, asıl senaryo gazeteci Aydın Engin'e aittir. Yılmaz Güney ise filmin çekimi sırasında, bazı sahnelerle ilgili olarak katkıda bulunmuştur. Ve Bilge Olgaç'ın ilk dönemdeki önemli Filmlerinden biri sayılır. Bilge Olgaç'ın ani rahatsızlığı nedeniyle, filmin son sahnelerini Yılmaz Güney çekti. (Agâh Özgüç)


Not: “I Walk Alone” isimli bu Amerikan filminden esinlenerek beyaz perdeye aktarılan diğer film ise 1962 yılında “Ölüme Yalnız Gidilir” adı altında çekilmiştir.

_______________________________________

“*” Theodore Reeves’ın bir oyunundan Robert Smith’in uyarladığı ve Byron Haskin’in (1899-1984) rejisiyle sinemaya aktarılan ve 16 Ocak 1948 yılında Amerika’da (USA) gös-terime giren “I Walk Alone” isimli filmden. Bu filmde başlıca rolleri; Burt Lancaster (1913-1994), Lizabeth Scott ve Kirk Douglas oynamışlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder