4 Kasım 2015 Çarşamba

SAYILI KABADAYILAR (1965)

Yönetmen: Hasan Kazankaya
Senaryo  Yücel Uçanoğlu "Refii Cevat Ulunay’ın aynı isimli romanından."
Operatör: Vedat Akdikmen
Yapım: Kazankaya Film / Hasan Kazankaya


Oyuncular: Yılmaz Güney, Gülsün Kamu, Necdet Çağlar, Atilla Ergün, Tuncel Kurtiz, M. Ali Akpınar, Haydar Karaer, Mehmet Bahadır, Danyal Topatan, Necip Tekçe, Hasan Ceylan, Handan Adalı


Konu: Hapisten çıkan çolak Mahmut (Tuncel Kurtiz) İstanbul’un ünlü kabadayılarını toplar. Haraç alacakları bölgeleri aralarında paylaşırlar. Beyoğlu bölgesine Arap Selahattin, Karşıyaka’ya Üsküdarlı Mehmet, Fatih’le Edirnekapı’ya da Süleymaniye’li .Recep el koyar. Haraççı çetelerin İstanbul bölgelerini paylaştıkları sırada Meşrutiyetin ilanıyla genel af çıkar. Cinayet suçuyla hapiste yalan eski kabadayılardan Kara Osman’ın (Yılmaz Güney) af kanunundan yararlanması, özellikle de Çolak Mahmut'u korkutur. Aralan öteden beri açıktır. Çolak Mahmut, Osman'ın kardeşini öldürmüştür.


Osman'ın hapiste yattığı süre içinde: İstanbul'da yeni kabadayılar türeyip köşe başlarını tutmuştur. Bu yeni yetmelerden biri, tulumbacı takımından varlıklı paşa çocuğu Paşazade Şinasi'dir (Atilla Ergün). Osman'la ilişkisi olan Rum dilberi Hayganuş'u da (Gülsün Kamu) kapatmıştır.


Osman, kardeşinin katili Çolak Mahmut'u bir kahvehanede sıkıştırır. Kavga sırasında zaptiye amiri Feridun Bey (Haydar Karaer), me-murlarıyla olay yerine gelir. Çolak Mahmut yaralıdır. Hastaneye kaldırılır. Osman, Madam Anjelik'in (Handan Adalı) evinde saklanır bir süre. Çolak Mahmut'un vurulmasından sonra Arap Selahattin (Mehmet Ali Akpınar), kabadayıları yeniden toplar. Ve Osman da toplantıya katılır, Osman'a İstanbul bölgesi içinde tavuk kümesi kadar küçük bir pay vermeyi kararlaştırırlar. Osman: karara itiraz edip kabadayılara postasını koyan Bütün İstanbul onundur,..


Toplantıyı terk eden Osman, bir gece Direklerarası'na gidip. Paşazade Şinasi'nin zorla ilişki kurduğu metresi Hayganuş'u, korumaların elinden alır. İş inada binmiştir. Osman, Rum dilberiyle yeniden birlikte olur. Aslında Hayganuş'un gönlü de ondadır. Metresini Osman'a kaptıran Şinasi ölüm tehditleri savurur. Havanın iyice gerginleştiği sırada, kabadayılar Osman'ı sorgulamak üzere Horoz Nuri'nin kahvesinde toplanırlar. Gergin bir hava içinde süren toplantıda hakem karan Osman'ın aleyhine çıkar. Osman yine postasını koyar.


İyileşip tekrar ortaya çıkan Çolak Mahmut, Paşazade Şinasi ile Arap Selahattin'e başvurup Osman'ı bizzat kendisinin öldürmek istediğini söyler. Onların da karan aynıdır ve bu isi Mahmut'a bırakmak niyetinde değildirler. Kuyruk acısı nedeniyle bu intikam görevi onlara aittir. Osman’la başa çıkamayacağını anlayan kabadayılar, sur dışında toplanırlar. Ölüm kararı çıkmıştır. Osman silahını çeker. Kozlarını paylaşacaklardır. Osman eker teker hepsini de vurmuş ancak yerde yatan yaralılardan biri ölmemiştir ve doğrulup Osman'ı sırtından vurup öldürür. “Agâh Özgüç, “Bütün filmleriyle Yılmaz Güney” syf, 108”


Not: ·Film, “Haracıma Dokunma”nın devamıdır. Her iki film, aynı mekânlarda iç içe çekildi. Ve daha sonraki yıllarda iki film birleştirilerek “Kabadayının Sonu” adıyla yeniden gösterime girdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder