22 Ocak 2016 Cuma

KOVBOY ALİ (1966)

Yönetmen: Yılmaz Atadeniz
Yönetmen Asistanı: Çetin İnanç,
Senaryo: Aydın Engin (Aykut Düz’ün bir eserinden)
Kamera: Ali Uğur
Yapım: Dadaş Film / Kadir Kesemen


Oynayanlar: Yılmaz Güney (Ali), Müjgan Ağralı (Gül), Yıldırım Gencer (Metin), Aydemir Akbaş (Ökkeş), Hüseyin Peyda (Hüseyin), Ali Şen (Mehmet Ağa), Cahide Sonku (Cahide), Mehmet Ali Akpınar, Erol Günaydın, Necdet Çağlar, Ayton Sert, Sırrı Elitaş, Nevzat Bilsel,


Konu: Öküzlerin çektiği kağnı arabasıyla hasta torunlarını doktora götüren köylülerin yolları, bir dağ eteğinde eşkıyalar tarafından kesilir. Üzerlerinden fazla para çıkmayınca köylüler kurşun yağmuruna tutulurlar. Jandarmalar geldiğinde eşkıyalar kaçmıştır. Bu ara uzaktan, kovboy kıyafetli, beli tabancalı ve atlı garip adamın geldiği görülür. Esrarengiz yabancı tutuklanıp karakola götürülür. Öldürülen köylünün yaralı karısı, karakolda katilleri teşhis edemez. Yabancının memleketinden sabıka kayıtları getirilir. Adam hapisten yeni çıkmıştır Adı Ali (Yılmaz Güney) olan yabancı, kovboy filmi meraklısı ve Gary Cooper'in de hayranıdır. Bir gün sinemadan çıktıktan sonra filmde dört kişiyi döven kovboy gibi iki kişiyi dövüp hapse girmiş, O günden bu yana çevresinde adı Kovboy Ali'ye çıkan yabancının çeşitli suçları vardır, ama o katil delildir. Ali serbest bırakılır.


Ali, Müslüm (Necder Çağlar) adlı bir gardiyanı aramaktadır. Müslüm'le eski bir hesabı vardır. Müslüm, hapishanede Ali'ye ve bir çok mahkûma gaddarca davranmıştır. Yeni bir iş kuran Müslüm'ü bulan Ali, onu döver. Her attığı yumruk, hapishane arka-daştan adınadir. Onların öcünü almıştır.
Ali, yolunun üzerinde Ömer'e (M. Ali Akpınar) rastlar. Ömer, eski arkadaşıdır. Ali'ye bir sır verir. Ömer yıllar önce Altın Nal çiftliğinde çalışırken işten atılır. Parasını da alamaz. Ömer, intikam için çiftliğin sahibi Mehmet Ağa'nın (Ali Sen) oğlu küçük Metin'i (Yıldırım Gencer) kaçırıp bir sokakta bırakır. Metin büyüyünce eşkıya olmuştur. Sırtında da bir nal izi vardır. Bu öyküyü anlatan Ömer, Mehmet Ağa'nın çiftliğine, sahip olmaları için Ali'ye ilginç bir öneride bulunur. Ali, önce iş arama bahanesiyle çiftliğe gidecek, sonra da sırtındaki nal, izi görülünce Mehmet Aga, onu yıllardır ortadan kaybolan oğlu Metin sanacaktır. Macera arayan Ali, sırtına bu damgayı vurdurup yola çıkar.
Ali, çiftliğe gelip iş için Mehmet Ağa'ya başvurduğunda, karşı köyün zenginlerinden Süleyman'la karşılaşır. Süleyman, Mehmet Ağa'dan kızı Gül'ü (Müjgan Ağralı) adamlarıyla birlikte istemeye gelmiştir. Ağa teklifi reddeder, Süleyman huysuzlaşır. Hakaretler yağdırır. Onları ses-sizce izleyen Ali, birden ortaya çıkıp Süleyman'ı bir güzel döver. Mehmet Ağa, bu yiğitliğinin etkisiyle Ali'yi işe alır. Ağa, İstanbul'dan gelen kızını istasyonda karşılaması için Ali'yi gönderir. Ali'yle tanışan Gül, ona ilgi duymaktadır. Ormanda sevişirler. Bir gün Ağa, Ali'nin sırtında nal izini görür. Ali renk vermez. Ağa, yıllar sonra oğlu Metin'e kavuşmanın sevinciyle çiftliği Ali'nin üstüne yapar. Gül ise, bu beklenmedik olaydan sonra koynuna girdiği erkeğin kardeşi olduğunu sanıp paniğe kapılır. Kendini asmak üzere çiftlikten kaçar. Ali onu bulup, ölümden kurtarır. Tüm gerçeği anlattığında Gül, kendine gelir. Asıl kardeşi Metin, dağa çıkıp eşkiya olmuştur. Ali, Yeni Hayat adıyla değiştirilen çiftliğin sahibidir artık. Ama başı her an derttedir. Ömer, çiftlikten pay ister. Gardiyan eskisi Müslüm, Ali'nin öldürülmesi için dağ eşkıyası Metin'i kiralamıştır. Metin'in çağrısı üzerine randevu yerine giden Ali, tuzağa düşürülür. Müslüm'e teslim edilecektir. Metin çiftliğe gittiğinde Mehmet Ağa ve karısı (Cahide Sonku) her şeyi anlarlar. 


Metin, gerçek oğullandır. Zalim bir adam olmuştur. Baba ve anasını öldürtüp tüm mallarını ele geçirmek amacındadır. Bağrına bastıkları Ali'den yanadır tüm aile. Beyaz atı çiftlikte, ama Ali yoktur. Yerinde duramayan ve sürekli kişneyen alın peşine takılan kâhya (Hüseyin Teyda) ile çiftliğin garibi (Erol Günaydın), Ali'yi bir ağaçta bağlı bulurlar. Ali, Mehmet Aga'ya bir süre için çiftliği terk etmelerini söyler. Çünkü Metin adamlarıyla çiftliği basacaklardır. Arabalarına binip yola çıktıklarında, Metin bir dağ eteğinde önlerini keser. Arkalarından Ali yetişir. Eşkıyayla silahlı çatışmaya giren Ali, Metin'i bir köşede kıstırıp öldürür, Mehmet Ağa ve ailesi kurtulmuş, Ali ise jandarmaya teslim olup tekrar hapishaneye dönmüştür. “Agâh Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney”

► Filmin jeneriğinde senaryo yazarı olarak Yılmaz Güneyin adı yazılmıştır. Eser sahibi olarak da Aykut Düz atlı geçer. Senaryo Aydın Engin’indir. (Agâh Özgüç)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder