26 Ağustos 2016 Cuma

ZİLLİ NAZİFE/ BALIKÇI GÜZELİ (1967)

Yönetmen: Memduh Ün
Senaryo: Bülent Oran, Memduh Ün
Görüntü Yönetmeni: Cahit Engin
Müzik: Tuncer Aydınoğlu
Yapımcı: Uğur Film/Memduh Ün - Kadri Film/Kadri Yurdatap


Oyuncular: Fatma Girik, Kuzey Vargın, Ayla Algan, Semih Sezerli, Müjdat Gezen, Esmeray Saltık, Güzin Özipek, Eşref Vural, Diclehan Baban, Feridun Çölgeçen, Handan Adalı, Osman Türkoğlu, Taliha Saltı, Metin Pişkin, Enver Dönmez, Araksi Hebo, Nermin Özses, Enver Dönmez, Zeki Sezer, Toygan Sezerli

Konu: Anadoluhisarı semtinde Nazife adında erkek gibi yetişmiş bir kız yaşamaktadır. Erkek tavırları nedeniyle adı "zilli"ye çıkmıştır. Zengin evlerine temizliğe giden annesi Zehra (G. Özipek) ve çalış-mayan alkolik babası Hüseyin'e (E. Vural) muhtaç olmadan balıkçılık yaparak geçimini sağlayan Nazife en yakın arkadaşları Artist (A. Algan) ile Boncuk (E. Saltık) ve aşık olduğu genç Bahriyeli Ahmet (K. Vargın) ile mutludur. Fakat bir gün annesinin bacağını kırarak yatağa düşmesi Nazife'nin hayatını değiştirir. Zehra hanım artık çalışamadığı için milyoner Feridun beyin (F. Çölgeçen) köşküne kızını gönderir bir süre. Feridun beyin karısı Nazan hanım (D. Baban) kendini beğenmiş bir kadın olduğu için daha ilk günden Nazife'yi aşağılamaya başlar. Bu arada köşkte ailenin efemine oğlu Alpaslan da (M. Gezen) yaşamaktadır ve daha ilk görüşte Nazife'ye aşık olmuştur. Alpaslan onunla evlenmek istemek-tedir. Fakat buna karşılık göremeyince intihara kalkışacaktır. Bahriyeli Ahmet ise Nazife'nin kendisini aldattığını düşünerek onu terk eder. Nazife, bir inat uğruna Alpaslan'la evlenir. Nazife çok mutsuzdur. Çünkü asalet düşkünü Nazan hanım Nazife'yi kendi kalıplarına sokmaya çalışmaktadır. Oysa Nazife Ahmet'i unuta-mamıştır. Kısa zamanda resti çekip kendi dünyasına dönecektir. “Burçak Evren, “Fatma Girik, İki Ünlü Kadın”


Memduh Ün Anlatıyor:


Fatma Girik'le bir film yapmak istiyor, güzel bir hikaye arıyorduk. Bülent'le bir gün konuşurken aklımıza geldi. Orhan Kmal'in Devlet Kuşu romanını tersine çevirelim. kahramanı kız yapalım dedik. Pendik'te bir otele kapandık. 10-15 gün beraber çalıştık ve senaryoyu oluşurduk.


Çekimleri Anadoluhisarı ve çevresinde gerçekleştirdim. Filmin mekanları Anadolu Hisar vapur iskelesi, meşhur Göksu deresi, Anadoluhisarı Kalesi'ydi. Hisarın hemen altındaki evde hem harici, hem dahili çalıştık. Semtin kahvelerinden birinin sahibi, Fenerbahçe'de ellili yıllarda top oynamış olan Nedim arkadaşımdı. Çok sayılan ve sevilen biriydi. Anadoluhisan'nda top oynamaya devam ediyordu. Çekim sürecinde Nedim çok yardımcı oldu bize. Semtin yerlileri de seve seve rol aldı. Filmdeki sinema sahnesinde Metin Pişkin adlı delikanlı, Nazife'ye sarkıntılık edip, gözüne yumruk yerken rolünü iyi oynamıştı.


Zilli Nazife, çok sevdiğim yapıtlarıman, ama izlediğimde Fatma'nın final öncesi parti sahnesinde soyunup sütyen ve külotla kalmasından çok rahatsız oldum. Hiç estetik değildi En azından bir kombinezonla kalsaymış, daha uygun olacakmış. “Memduh Ün Filmlerini An-latıyor”,Kabalcı yayınları, Ağustos 2009-İstanbul ”


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder