8 Ocak 2018 Pazartesi

BELANIN YEDi TÜRLÜSÜ (1969)

Yönetmen: Osman Nuri Ergün
Senaryo: Aydın Engin
Operatör: Necat Okçugil
Yapım: Er Film / Berker İnanoğlu

Sesleri Alan: Yorgo İlyadis, Montaj ve Senkron: Ali Ün, Işık: Mehmet Çakar, Operatör Asistanı: Selahattin Hiçdurmaz, Prodüksiyon Amiri : Ayhan Kozalak, Prodfüksiyon Amiri: Yüksel Tanıık, Teknik Direktör: Samim Utku,

NOT: Filmin senaryosunu Aydın Engin yazdı, Nuri Ergün'le Yılmaz Güney çekim sırasında bazı sahneleri değiştirdi. (Agah Özgüç)

Oyuncular: Yılmaz Güney, Feri Cansel, Mümtaz Ener, Şeref Gürsoy, Hasan Ceylan, Mine Soley, Diclehan Baban, Feridun Çölgeçen, Ali Ekdal, Mehmet Ali Akpınar, Aydemir Akbaş, Haydar Karaer, Şefik Dögen, Sadri Karan, Erdogan Seren , Adnan Uygur, Nermin Özses, Mehmet Ali Güngör, Osman Baş, Yusuf Koç, Orhan Aykanat, Faik Coşkun, Reşit Çıldam, Özdemir Akın, Ahmet Karaca, Banş Cankurt, Osman Budak, Selahattin Bozkurt, Taner Harputlu, Kemal Denizman, Yılmaz Suiller, Yusuf Sezen, Oktay Yavuz, Mustafa Yavuz, Cevdet Balıkçı

Konu: Dürüst ve saygın bir kişiliği olan polis müdürü Kemal (Mümtaz Ener) İstanbul'a tayin Mümtaz Ener) İstanbul'a tayin olur. Tüm emniyet teşkilatını toplayıp, emir verir İstanbul'daki haraççıların, karı-kız satıcılarının, soyguncuların, kumarhane işletenlerin, kapkaççıların, kıyakçıların boyunları koparılacaktır. Birbiri ardına randevu evleri, kumarhaneler basılır. Bu çok sıkı denetim karşısında bunalan kabadayılar ve mafya babaları, bu yeni polis müdüründen rahatsızdırlar.

Polis müdürü Kemal'in iki oğlu vardır. Biri emniyette görevli polis, diğeri ise, İstanbul'u titreten zalim kabadayılardan biridir. Kemal, göreve başlar başlamaz, işsiz güçsüz kabadayı oğlu Zaza Şehmuz'a (Yılmaz Güney) iki gün içinde İstanbul'u terk etme emrini Verir. Şehmuz ortadan kaybolur. Sesi soluğu çıkmaz, nerede olduğu da bilinmez. Baba Kemal üzgündür, ama görevi icabı herkese eşit davranmak zorundadır. Bir kanun adamı olarak taviz vermeyecektir.
Kumarhaneler basılır, randevu evleri mühürlenir. Ünlü randevucu Sosyete Melahat (Diclehan Baban) tutuklanır. İşleri bozulan yaşlı mafya babası Mehmet (Feridun Çölgeçen), çıkarlarını engelleyen polis müdürünü öldürtmek için bir kiralık katil (Mehmet Ali Akpınar) tutar. Uzun süreden beri ortalarda görünmeyen Şehmuz, babasının öldürüldüğünü bir gazete haberinden öğrenir. Simsiyah saçları birden bembeyaz olmuştur.
Nezarethanede tanıdığı gariban Kocaoğlan'ı (Şeref Gürsoy) da yanına alarak İstanbul'a döner. Annesini ve babasının mezarını ziyaret eden Şehmuz, kardeşi polis memuru Şevki'yle (Ali Ekdal) buluşur. Babasının katili yakalanıp içeriye atılmıştır. Oysa hapisteki Şakir (Aydemir Akbaş), gerçek katil değildir. Para karşılığında cinayeti Şakir'e yüklemişlerdir. Şehmuz gerçek katili bulmak için kardeşi Şevki'ye kendisini tutuklayıp hapse atmasını ister. . Şakir'in koğuşuna düşen Şehmuz, onu konuşturup babasını öldürenin ve öldürtenin kimler olduğunu öğrenir.


Hapisten çıkan Şehmuz, katillerin peşine düşer. "Artık kanun benim," diyen Şehmuz bir canavar kesilir. Panik içinde olan yaşlı mafya babası Marki Mehmet, bu kez randevucu Maruşka'yı (Mine SOley) devreye sokar. Maruşka, Şehmuz'a telefon edip ona evinde Ceni'yi (Feri Cansel) tanıştırır. Yatakta sevişirlerken, gizlice odaya giren Marki'nin iki adamı silahlarını çeker. Ama Şehmuz, hızla yastığın altındaki silahını kapıp adamları vurur. Sıra, bu tuzağı hazırlayan Maruşka'dadır. Kocaoğlan'a mezar kazdırır. Maruşka'nın yalvarmalarına karşılık onu affetmez. Bacaklarını açtırarak çifte tabancayla vahşice öldürür. Onu kazılan mezara gömerler. Maruşka'nın kaçırılıp öldürülmesini haber alan Marki, Sosyete Melahat ve kiralık katil Burdurlu Kazım arabalarıyla kaçarlarken Şehmuz, önlerini keser. Önce babasını öldüren Kazım'ı, sonra da öldürten Marki Mehmet'i vurur. Melahat'ı tekmeleyerek devirir. Karnına basarak tüm kurşunları üzerine boşaltır. Bu vahşi cinayetleri tiksinerek izleyen sevgilisi Ceni isyan eder. Ama bir ölüm makinesi haline dönüşen, intikam uğruna canavarlaşan Şehmuz'u kimse durduramaz. (Agah Özgüç, “Bütün filmleriyle Yılmaz Güney” syf: 251



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder