20 Ocak 2018 Cumartesi

CANLI HEDEF (1970)

KIZIM İÇİN

Yönetmen: Şerif Gören
Senaryo: Aydın Engin
Kamera: Ali Yaver
Yapım: İrfan Film / İrfan Atasoy

Prodüksiyon Amiri: Bekir Çetiner, Set: Nizam Ergüden, Hikmet Tüler, Murat Serenli, Kamera Asistanı: Nihat Çifteoğlu, Ses Mühendisi: Necip Sarıcıoğlu,
Kaynaklarda yönetmen olarak Yılmaz Güney ismi geçse de jenerikte yer alan isim Şerif Gören’dir

Oyuncular: Yılmaz Güney (Sasım Mavzer), Hülya Darcan (öğretmen), Yıldırım Gencer (Korsan Kemal), Bilal İnci (Bilal), Erdoğan Vatansever “Çinli” (Erdo Vatan), Tarık Şimşek (Jilet), Danyal Topatan (Asprin Osman), Melek Görgün, Hülya Şengül (Elif), Osman Han (Bilal adamı), Bekir Çetiner, İhsan Gedik (Bilal’in adamı), Benan Öz, Ali Demir (Çino’nun adamı), Niyazi Gökdere (Bilal Adamı), Necati Er (Bilal Adamı), Oktay Yavuz (Bilal adamı), Mehmet Ali, Yaşar Şener (Pavyon sahibi), Yılmaz Türkoğlu, Muammer Gözalan, Orhan Çoban, Şerif Gören , Peri Han, Nermin Özses,

KONU: Kentin ünlü kabadayılarından Bilal (Bilal Inci), tüm adamlarını toplar. Polis kayıtlarında Kara Cellat olarak geçen Asım Mavzer (Yılmaz Güney) kente dönmüştür. Asım Mavzer sekiz yıl önce üç kardeşini öldürmüştür ve o ortalıklarda olduğu sürece kendisi rahat yüzü göremeyecektir, çok da tehlikeli bir adamdır Asım Mavzer. Bu nedenle yakalanmalı, etkisiz hale getirilmelidir. Ayrıca, Bilal, Asım Mavzer'e önünde diz çöktürmeye ve kardeşlerinin intikamını almaya kararlıdır. Bilal'in adamları her yerde Asım Mavzer'i aramaya koyulurlar. Onu tanıyanları, eski dostlarını tehdit ederler. Döverler. Oysa gerçekten de Asım'ın yerini hiçbiri bilmemektedir. 

Bu arada sekiz yıldır ortalarda görünmeyen Asım'ın yokluğundan yararlanan Bilal, bu süre içinde güçlenmiş, çevresinde sözü geçen kabadayılardan biri olmuştur. İstanbul'daki kabadayılar dünyasının değiştiğini gören Asım, çok eski iki dostunu; Aspirin'le (Danyal Topatan) Korsan Kemal'i (Yıldırım Gencer) bulur. Aspirin, garip giysili, cümbüş çalan, müstehcen fıkralar anlatan tuhaf biridir. Korsan Kemal ise korkusuz, bileği kuvvetli bir delikanlıdır. Yıllar sonra bir araya gelen üç arkadaş hasret giderirler, Bilal'in durumunu görüşürler. Asım, hapishaneden sonra bir süre yurtdışında yaşamıştır. Bu işlerden elini eteğini çekmiştir artık. Bundan böyle de ne Bilal'e, ne de eski bir hesap nedeniyle araları açık olan Cino'ya (Erdo Vatan) bulaşmak niyetindedir.

Asım sıklıkla civardaki bir ilkokula gidip küçük bir öğrenciyi ziyaret etmektedir. Ona hediyeler getirir, ayakkabı alır. Küçük kızın adı Elirtir (Hülya Şengül). Asım'ın bu ilgisi öğretmen hanımın (Hülya Darcan) dikkatini çeker. Yine bu ziyaretlerden birinde Asım'a bu ilgisinin nedenini sorar. Asım, küçük kızın kendi kızına benzediğini, bu nedenle onunla ilgilendiğini söyler. Öğretmen hanım da Elire yakınlık duymaktadır, zira o da Elif gibi bir yetimhanede büyümüştür. Asım, Bilal'in adamlarından rahatsızdır. Onların takıldığı mekana gider. Kendisini artık aramamalarını, artık kan dökmek istemediğini, kan dökmeye mecbur bırakılmak istemediğini anlatır Bilal'e. Oysa Bilal'in amacı bellidir, bu nedenle de Asım'ın bu yaklaşımını ciddiye almaz. Ona Istanbul'u terk etmesini, bunun için 24 saatinin olduğunu söyler.

Asım okula gidip öğretmen hanıma bir zarf verir ve Elire teslim etmesini rica eder. Elif için hayat sigortası yaptırmıştır. Ayrıca zarf ta Elife yönelik bir vasiyetname vardır. Ölümle burun buruna olan Asım bütün varlığını Elife bırakmıştır. Bir süredir Asım'ı arayan Cino, onu okulda öğretmen hanımla bulur. Bu karşılaşma bir gerçeği de açığa çıkarır: Elif Asım'ın kızıdır. Annesi öldürülmüştür. Asım da Elifi korumak için bu sırrı saklamıştır. Ama Cino ortaya çıkmıştır ve üstelik Cino'yla da başı derttedir. Cino'yla ıssız bir deniz kıyısında buluşurlar ve silahlar çekilir. Ama Cino'nun silahı ateş almaz. Asım da onu vurmaktan vazgeçer. Cino'nun canını bağışlamıştır. Onun yerine havaya atılan bir şarap şişesini kurşunlarlar birlikte.

Bu arada Bilal boş durmamıştır. Adamlarının araştırması sonucunda Elifin Asım'ın kızı olduğunu öğrenmiştir. Okulu basarlar ve Elifi kaçırırlar. Elifi kurtarmaya çalışan Asım'ı da yakalamışlardır. Bilal, Asım'a korkunç bir oyun hazırlamıştır. Elleri kolları bağlı Asım'a, odanın ortasına gerdikleri perde arkasından korkunç olayı izletirler: Elife babasının gözleri önünde tecavüz ederler. Asım kızının çığlıklarıyla ağlar, ağlar... Bu acı olaydan sonra Elif ve Asım'ı bir gölün üzerindeki tren köprüsü altında ellerinden iplerle bağlayıp sarkıtırlar. Beklenen olur ve tren gelip rayların üzerindeki ipleri kesince baba-kız göle düşer. Elleri bağlı olan Elif çırpınarak boğulur. Öğretmen Hanım'ın haber vermesiyle Aspirin ve Korsan Kemal harekete geçerler. Göl kıyısına geldiklerinde Asım'ı göl kıyısında kızının cesedi başında bulurlar. Asım perişandır. Bilal, Asım'ın ölmediğini öğrenmiştir ve onun şerrinden ölesiye korkmaktadır artık. Adamlarıyla birlikte kaçıp kent dışındaki iş makinelerinin bulunduğu bir depoya sığınır. Aspirin, Korsan Kemal ve Asım, Bilal’in yerini öğrenmek için metresini (Melek Görgün) bulup sorguya çekerler. Elifin boğularak öldüğü tren köprüsüne götürdükleri kadını Aspirin vurur. Üç arkadaş depoyu sararlar. Asım'a bir can borcu olan Cino da yanlarındadır. Silahlı bir çatışma başlar. Aspirin ve Cino ölür. Asım büyük bir hınçla üzerine kurşun yağdırdığı Bilal’i kalbura çevirmiştir. Ve Korsan Kemal'le birlikte olay yerini kuşatan polise teslim olur. (Agâh Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney” syf;284)

Not: Filmin senaryosunu Aydın Engin yazdı. Yılmaz Güney bazı eklemeler yapmıştır. Bazı sahneleri asistanı Şerif Gören yönettL Filmin video kaseti Almanya'da Ulus Video kurumu tarafından “Kızım İçin” adıyla piyasaya sürüldü. (Agah Özgüç, a.g.e.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder