5 Ocak 2018 Cuma

CEMİLE/YALANCI (1968)

Yönetmen: Atıf Yılmaz
Senaryo: Ayşe Saşa
Görüntü Yönetmeni: Gani Turanlı
Yapım: Saner Film / Hulki Saner

Oyuncular: Hülya Koçyiğit (Cemile), Murat Soydan (Murat), Ferit Şevki (Osman), Çolpan İlhan )Azize), Reha Yurdakul (Rafet), Ali Seyhan (Kumarbaz), Faik Coşkun (meyhaneci), Süheyl Eğriboz (fedai), Hakkım Kıvanç (fedai), Behçet Nacar, Renan Fosforoğlu, Oktay Yavuz, Aynur Aydan, Ali Demir, Mustafa Yavuz, Yusuf Sezer, Yaşar Güçlü, Muzaffer Mozayik, Haluk Orçun Çocuk Yıldız: Zafer Karakaş

Konu: Osman, kötü bir dünyanın içinde yaşamaktadır. Hileli kumar her türlü pis olayların adamıdır. Bir gün fedailerin karşı koymasına rağmen Rafet""in gazinosunu basar. Bütün emeli oraya sahip olmaktır. Rafet satmak istemeyince silah zoruyla gazinoyu Rafet""ten satın alır. Osman çocukluğunu çok acıklı ve zor şartlar arasında geçirmiştir. Bütün sertliği, zorbalığı ondan kaynaklanmaktadır. Annesinin mezarını ziyarete giden Osman bir buket çiçeği kabrin üzerine bırakırken kendi kendine konuşur ve geçmişe döner.  
Vapurda 9-10 yaşlarında bir çocuk, annesiyle İstanbul""a babasını aramak  üzere gelmektedir. Ne yazık ki babasının aradıkları adreste intihar ettiğini öğrenirler. 

Kimseleri yoktur. Babasının akrabası Azize""yi arayıp bulurlar. Bir pavyonda çalışan Azize, annesine de orada iş bulur. Ve Onları da yanına alır. Osman hep annesinin aşağılandığını görür. Hayat çok zordur. Zayıfın güçlü olması lazımdır. Osman dalavereleri ve kumarı küçücük yaştan iyice öğrenmiştir. Acımasız dünyada bütün bu talihsizliklerin yanı sıra Osman annesini kaybeder. Sevgili annesi, Cemilesi, Prenses Cemile yoktur artık. Üstüne üstlük bir de Osman sakat kalmıştır. Osman sazlardan, eski şarkılardan birini ister, kimse o şarkıyı bilmemektedir. Ama sigara satan genç kız o şarkıyı söyler Genç kıza adını soran Osman, Cemile cevabını alınca çok duygulanır. Osman Cemile’yi evine getirir. Orada beraber yaşadığı Murat ve annesine tanıştırır. Osman onu halka Prenses Cemile diye takdim edecektir. Cemile bir gün Murat’la dertleşirken ona aşkını itiraf eder. Cemile gazinoda ilk gecesinde seyirciye ,ben Prenses değilim, fakir bir şarkıcı kızım, diye açıklama yapar ve kendisini Osman’ın yeniden var ettiğini itiraf ederek ona teşekkür eder. Osman, Cemile’ye bir yüzük hediye eder, Eve gelir gelmez kendisini büyüten analığına Cemile’yi sevdiğini ve onunla evlenmek istediğini söyler. Çiçekçi de Murat""la karşılaşan Osman, ona Cemile ile evleneceğini ve göndereceği çiçeğe kartı Murat’ın yazmasını ister. Murat şok olmuştur. Canından çok sevdiği ağabeyine hiçbir şey söyleyemez. Cemile evden kaçar, Murat’ı çağırır, beraber kaçalım diye yalvarır. Murat kabul etmez. Osman bütün yardımcılarına Cemile’yi aratmaktadır. Cemile meydanda yoktur. Fakat Rafet’ten gelen bir telefon Cemile’nin onun gazinosunda işe başlayacağı haberidir. Rafet tedbirini alır. Adamlarına tembih eder. Osman gelince dövülecektir. Fakat Osman gazinoyu basar, Cemile’yi kaçırır. 

Arabada bekleyen Murat’a emanet eder. Sen onu al götür, sakın bırakma. Ben 4-5 gün ortalardan yok olacağım. Murat’ın da dayanma gücü tükenmiştir. Birlikte kaçmaya karar verirler. Cemile Osman’ın intikam alacağına da inanmaktadır. Tam kaçacakları sırada Osman gelir. Cemile onu sevmediğini, ondan nefret ettiğini haykırır. Murat dayanamaz, Sevdiği erkek benim ağabey, der. Cemile ile kaçmaya başlarlar. Osman onları tabancasını ateşleyerek kovalar. Murat vurulmuştur. Ama Jandarmalar yetişmiştir. Cemile ağlamaktadır. Yarası ağır olmayan Murat hastaneye kaldırılır. Osman iyice kendisini içkiye vermiştir. Kumar masalarından kalkmamaktadır. Her şeyini kaybetmiştir. Murat’ın annesi, onu büyüten kadını bulur.

Yalvarıp ikna eder, beraber gazinoya gelirler, herkes ona, hoş geldiniz Osman Bey diye hitap etmektedir. İltifatlar etmektedir. Son zamanlarda itilip kalkılan Osman’ın içi ısınmıştır. Ana oğul bir masaya otururlar. Sahnede Cemile şarkılarına başlamadan evvel Beni yetiştiren, her şeyimi borçlu olduğum, fakir babası Osman Bey diye onu takdim eder."

ÖDÜL:
 6. Antalya Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması (25 Mayıs – 5 Haziran 1969)

► Hülya Koçyiğit "En Başarılı Kadın Oyuncu"
► Ferit Şevki “En İyi Yardımcı Oyuncu”
► Zafer Karakaş, “En İyi Çocuk Oyuncu”

Jüri Üyeleri: İlhan Filmer, Nevzat Pesen, Tarık Buğra, Altan Demirkol, Çetin Şencan, Selçuk Altan, Sadık Şendil, Ali Cemali, Kamuran Kıratlı, Kaya Çakmakçı, Meral Savcı, Işık Aras, Nüvit Kodallı, Melih Başar, Melih Üstüngör, Erdoğan Bağlum 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder