31 Ocak 2018 Çarşamba

FERİDE (1971)

Senaryo ve Yönetmen: Metin Erksan
Görüntü Yönetmeni: Özdemir Öğüt
Müzik: Hulki Saner
Yapım: Saner Film/Hulki Saner

Oyuncular: Emel Sayın (Feride), Engin Çağlar (Kemal), Gökben, Semra Karaca, Pakize Suda, Reha Yurdakul, (İzzet) Ahmet Kostarika, Lale Belkıs (Firuzan), Funda Gürçen, Gökben, Dilek Akçan,

KONU: Çapkın bir doktorla taşralı bir kızın öyküsünü anlatan filmde, başarılı bir doktor olan Kemal, yaşlı babası tarafından uzak akrabası olan taşralı bir kızla evlendirilmek istenir. Babasını kıramayan Kemal, Feride ile evlenir ve karısını alıp İstanbul'a getirir. Gerdek gecesi, ayrı odalarda yatacaklarını, evliliklerinin bir formalite olduğunu söyler. Kemal'in sevgilisi Firuzan ve diğer arkadaşları yeni gelini başlarına hayvan maskesi takarak karşılarlar. Feride sürekli aşağılanmasına, hor görülmesine rağmen, kız kardeşlerine son derece mutlu olduğuna dair mektuplar yazar.

Bir gün kız kardeşler ablalarını ziyarete gelirler ve gerçeği öğrenirler. Feride o günden sonra kız kardeşlerinin hazırladığı plana göre yaşamaya başlar. Önce kuaföre, sonra şık mağazalara giderler. Bu değişim Kemal'i karısına yakınlaştırır ve bir süre sonra genç çift aralarındaki buzları eritip odalarını birleştirirler. Firuzan taşralı bir kıza sevgilisini kaptırdığı için çok mutsuzdur. Arkadaşı İzzet'le bir plan yaparlar ve Feride'ye Kemal'in kalp krizi geçirdiği söylerler. Feride telaşla İzzet'in evine gelir. İzzet tarafından ilaçlı su ile uyutulur ve yatağa sokulur. Firuzan da Kemal'i İzzet'in evine gönderir. Kemal, karısı ve İzzet'i aynı yatakta görünce genç çiftin mutluluğu sona erer ve ayrılırlar. Feride Gül adında bir kız çocuğu dünyaya getirir. Kemal, evini, tüm mal varlığını kumarda kaybeder. Göz sinirleri de harap olmuştur. Doktorlar 'Ameliyat olman gerekiyor' derler ama, Kemal ameliyat olmaz, adeta kör olmak ister.


Firuzan, "Yaşayan bir ölüden farkın yok" diyerek Kemal'i terk eder. Beklenen kriz gelir ve Kemal kör olur. Bu arada Feride de kız kardeşleri ile birlikte bir gazinoda şarkı söylemeye başlar ve kısa zamanda ünlü bir şarkıcı olur. Tesadüfler Kemal'le Gül'ü bir çocuk parkında bir araya getirir. Gül, Kemal'i babası gibi sever. Feride, Kemal'in kör olduğunu öğrenince, kızı aracılığıyla ameliyat olmasını sağlar. Kemal, sırf Gül'ü kırmamak ve onu görmek için ameliyat olur. Birbirlerini görmek için çocuk parkında buluşmaya karar verirler. Gül, Kemal amcasına doğru gelirken bir araba tarafından ezilir. Bir başka tesadüf de orada yaşanır. Güre çarpan kişiler Firuzan ve İzzet'tir. İzzet, ölüm döşeğindeyken bütün gerçeği Kemal'e anlatır ve Feride'nin masum olduğunu söyler. Kemal, kızı Gül'ü ameliyat etmek üzere yeniden ameliyathaneye girer ve film mutlu sonIa biter. “Birsen Altıner, Metin Erksan Sineması syf: 92 ” 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder