26 Ocak 2018 Cuma

İMZAM KANLA YAZILIR (1970)

Yönetmen: Mehmet Aslan
Senaryo: Yılmaz Güney
Kamera: Cengiz Batuhan
Yapım: Özleyiş Film / Nami Dilbaz

Oyuncular: Yılmaz Güney, Hayati Hamzaoğlu, Nükhet Egeli, Nil Armay, Osman Alyanak, İsmet Erten, Elif Esen, Hüseyin Zan, Hakkı Kıvanç, Sırrı Elitaş, İhsan Gedik

Konu: Ünlü bir kasa hırsızı olan Yılmaz (Yılmaz Güney), cezasını bitirdikten sonra şartlı olarak hapisten çıkar. Bundan sonraki günlerini bir sürgün olarak Kayseri yöresinde geçirecektir. Genç kasa hırsızı, Kayseri'de bağlı olduğu karakola, sürgündeki varlığını kanıtlamak için her gün imza atıp yoklamasını yaptırır. Sabıkalı genci, sürgündeki disiplinli yaşamı bir hayli değiştirip uslandırmıştır. Onu yasa gereği dikkatle izleyenlerden biri de karakoldaki komiserdir. Komiser, genç adamı Kayseri'ye ilk geldiği gün sevmiş ve suskun kişiliğinin etkisinde kalmıştır.

Sürgündeki delikanlı, o yörede gördüğü bir kıza (Nükhet Egeli) âşık olur. Kayserispor antrenörünün kızıdır bu. Aşıklar sık sık buluşup gizlice dolaşırlar. Yılmaz, kızı babasından istemeyi düşlemektedir. Böyle bir girişimde bulunması için de kızım babasının mutlu bir gününü yakalaması gerekmektedir. Aşık delikanlı, Kayserispor'un şampiyonluk maçını kazanacağı günü sabırsızlıkla bekler.

Bu sırada Kayseri'ye birtakım karanlık yüzlü adamlar gelir. Bu kişiler, onun yıllarca tanıdığı soyguncu arkadaşlarıdır. Eski kasa hırsızı her şeye bir sünger çektiğinden adamlara yüz vermez. Soyguncuların amacı, Yılmaz'ı ele geçirip Kayseri'deki büyük bir fabrikanın kasasını açtırmaktır. Yılmaz teklifi kabul etmez. Güzel bir kadını yem olarak kullanıp, yatağına gönderirlerse de sonuç değişmez. Yılmaz artık o eski günlere dönme niyetinde değildir.

Soyguncu arkadaşları bu kez de kaba kuvvete başvurup Yılmaz'ın sevdiği kızı kaçırırlar. Bir kitapçı dükkânından telefon ettiklerinde olay ortaya çıkar. Genç adam, telefonda genç kızın sesini duyunca paniğe kapılıp kararını verir. Sevdiği kızı kurtarabilmek için bu soyguna katılmaktan başka seçeneği olmadığını anlar.
Büyük soygun, Kayserispor'un maçı sırasında gerçekleştirilecektir. Yılmaz fabrikanın kasasını açtıktan sonra, soyguncular kızı sakladıkları yeri gösterirler. Delikanlı, terk edilmiş eski, yıkık bir caminin avlusuna girerken, adamlar arabalarına binip kaçarlar. Kızı avlunun ortasında perişan bir halde bulur. Sevdiği kıza vahşice tecavüz edilmiştir.


Hiç beklemediği bu olay karşısında çılgına dönen delikanlı, vakit geçirmeden soyguncuların peşine düşer. Suçluları teker teker yakalayıp öldürür. Yine de acısı dinmez. Tutuklu bulunduğu hapishanenin penceresinden, intihar eden sevgilisinin cenazesini yaşlı gözlerle izlerken, yüreğindeki acısı daha da büyür...”Agah Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney” 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder