7 Ocak 2018 Pazar

TAHRAN MACERASI (1968)



Yönetmen: Türker İnanoğlu
Senaryo: Bülent Oran
Kamera: Çetin Gürtop
Yapım: Erler Film Türker İnanoğlu, F. Koushan (Türk-İran ortak yapımı

Sanat Yönetmeni: Sohban Koloğlu, Teknik Yönetmen: Mehmet Bozkuş,

Oyuncular: Kartal Tibet, Füruzan, Cihangir Gaffari, Mine Mutlu, Feridun Çölgeçen, Nubar Terziyan, Ali Seyhan, Necip Tekçe

Konu: İran dağ yollarında halı yüklü iki kamyon, iki şoförü Ali (Kartal Tibet) ve Cafer (Cihangir Gaffari) ile yol almaktadır. Yolda pusu kuran eşkıyaları haklayan Ali ile Cafer, halılarla eşkıyaları patronları Mehdi’ye teslim ederler. Ama cimri patron, ödül yerine kuru bir teşekkürle yetinince iki kafadarın keyfi kaçar. Bara giderler. Bardaki dansöz Ayşe (Füruzan) ile Ali arasında bir yakınlık vardır. Cafer’in kız kardeşi Zeynep’in göz ameliyatı için çok para gerekmektedir. Patrondan borç para istemeye karar verirler. Ama ters yanıt alınca işi bırakırlar ve patronun işyerini soyarlar. Bekçi Ali’yi tanır. Polis onları arar. Ayşe’yi sıkıştırırlar. Haberi alan iki kafadar çaldıkları araba ile ortadan kaybolur. Onları tanıyan benzincinin polise haber vermesiyle kurulan barikatı da yarıp geçerler. Cafer birini öldürür, Ali yaralanır. Bir kulübeye saklanırlar. Paraları gömdükten sonra Cafer pasaport bulmak için Ali’yi bırakıp gider. Kulübeye gelen güzel köylü kızı çok şaşırsa da Ali’yi ele vermez. Cafer Ayşe’nin yanına gider. Ayşe para için Cafer’e kur yapar, o da Ali’yi yakalatır. Paraları gömülü yerden alıp Ayşe ile yaşamaya başlar. Her şeyi itiraf eden ama cinayeti inkar eden Ali 30 yıl hüküm giyer. Cafer numaradan ziyarete gelip bir süre ortadan kaybolacağını söyler. Ali inanır. Yıllar geçer. Bir gün sahte pasaportçu hapse, Ali’nin yanına düşer. Ve Ali Cafer’in ihanetini öğrenir. Cafer İstanbul da pavyon açmış, sefahat içinde yaşamaktadır. Ali intikam yemini eder. Yılmaz adlı bir mahkum ile başka bir cezaevine nakledilirken kaçarlar. Cafer’in yerini bulur. Sessizce izler. O sırada Zeynep (Mine Mutlu) adlı güzel bir arabası ile ona hafifçe çarpar. Birbirlerinden hoşlanırlar. Cafer’i gazinoda bulamayan Ali, batakhanelere düştüğünü öğrendiği Ayşe’yi bulur. Zeynep ameliyatla gözleri açılmış, Cafer’in kız kardeşidir. Ali bunu bildiğini ve kimliğini saklar. Amacı onu kullanıp, yaptıkları soygun için Cafer’i en zayıf yerinden vurmaktır. Sonunda Ali’nin bulduğu Cafer korkar, yine de yapmacık bir içtenlikle ona sarılır. Ali kendini sıkar ve oyunu sürdürür. Öte yandan Zeynep’in tanıştırmak için köşke getirdiği Ali’yi gören Cafer, oyunu anlar, Zeynep’ten vazgeçmesi için Ali’ye para teklif eder. Ali kabul etmeyince Zeynep’e onu kötüler. Cafer’in adamları Ali’yi hırpalar. Cafer’in etkisiyle genç kız Ali’ye ilişkilerinin bittiğini söyler. Ali Zeynep’e anlatır. Genç kız Ali’nin yanında kalır. Bu Cafer’den intikam almanın daha etkili bir yoludur. Birlikte Cafer’e bir mektup yazıp, soygun parasının yarısını isterler. Mektubu getiren Yılmaz’ı öldüren Cafer ve çetesi Ali ile Zeynep’i yatakta yakalar. Çıkan kavgada Cafer’i döven Ali, ona her şeyi itiraf ettirir. Bu arada yerdeki silahı alan Cafer ikisini de öldüreceğini söyler. Tam tetiğe basacakken başka bir silah sesi duyulur.
Cafer cansız, yere düşer. Kapıda elinde tabanca ile Ayşe durmaktadır. Zeynep Ali’ye sıkıca sarılır, bir daha hiç bırakmamacasına…..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder