15 Ocak 2018 Pazartesi

TARKAN (1969)

Yönetmen: Tunç Başaran
Senaryo ve Eser : Sezgin Burak
Kamera : Necati İltaç
Yapım : Arzu Film / Nahit Ataman,

Seslendiren: Tuncer Aydınoğlu, Işık Şefi: Hüseyin Özşahin, Prodüksiyon Amiri: Yılmaz Kanat, Asistan Rejisör: Temel Gürsu, (Acar Film stüdyosunda hazırlanmıştır )

Oyuncular : Kartal Tibet (Tarkan), Zühal Aktan, Sevgi Can, Lale Belkıs, Mümtaz Ener, Ahmet Danyal Topatan, Sevgi Can, Kayhan Yıldızoğlu, Oktar Durukan (Hun Kralı Atilla) , Birsen Ayda, Aynur Aydan, Nil Başak, Behçet Nacar, Moris (Kulke), Mehmet Ali Akpınar, Deniz Gürsoy, Yusuf Sezer, Mustafa Yıldız, Hüseyin Kutman, Zeki Alpan, İhsan Yüce

Konu: Herkesin peşinde koştuğu şey, Mars’ın kılıcıdır. Kılıcı Atilla, Vandallar Kralı Genseriko (Mümtaz Ener) ve Roma İmparatoru Valentinianus (Kayhan Yıldızoğlu) istemektedir. Attila kılıcı bulma görevini Tarkan’a verir. Valentinianus ise gladyatör Lucius’a. Kılıcın yerini bilen tek kişi ise rahip Moro’dur.

Kulke’nin işlettiği bir handa Tarkan Vandallarla kapışır. Liciis’la karşılaşır, hancının karısıyla sevişir. Sabah hancının çağırdığı Vandalların saldırısına uğrayan Tarkan kurtulur ve Roma yolunu tutar. Bu arada Vandal Kuzmo (Behçet Nacar) rahip Moro’yu öldürür.

► Sezgin Burak’ın TARKAN'ın Maceraları 5 ayrı film olarak beyazperdeye aktarılmıştır. Bunlar; “Tarkan”, “Viking Kanı”, Mars’ın Kılıcı”, “Gümüş Eyer”, “Altın Madalyon”
Bu 5 film dışında Tarkan ismi kulanılarak, “Tarkan Camoka'ya Karşı”, “Tarkan Bir Dev Doğuyor”, “Tarkan Canavarlı Kule”, “Tarkan Kolsuz Kahramana Karşı”, isimleri altında senaryolar yazılmış ve gerçek Sezgin Burak eseri olmayan filmler gösterime girmiştir.

SEZGİN BURAK Tarkan’ı NASIL YARATTI ?

Sezgin Burak, 1965 yılında, resimli roman konusunda çalışmalar yapmak üzere İtalya’da bulunuyordu. Milano’da, El Cougar ve Colosso isimli resimli roman kahramanlarını resimlerken hep bir Türk kahramanını çizmeyi hayal ediyordu. Hunlar ve imparatorları Attila hakkında zengin bir dokümana sahip olan avrupa kütüphanelerinde derin bir araştırmaya başladı. Bu araştırmalar sonucunda Attila ve Hunların tarihte avrupa için inkâr edilemez bir güç olduğunu onlar tarafından yazılan dokümanlarda saptadı. Attila’nın kurduğu Büyük Hun İmparatorluğu Orta Asya’dan Avrupa içlerine kadar yayılmıştı, İmparatorluğun doğusu ve batısı arasında yerleşmiş olan halkların iletişimlerini sağlayacak elçi, haberci gibi cengaverler vardı. İşte, Sezgin Burak, bu cengaverlerden biri olarak kahraman Tarkan’ı yarattı. (www.tarkan.com.tr) 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder