27 Ocak 2018 Cumartesi

YABAN GÜLÜ (1970)

Yönetmen: Ümit Utku
Senaryo: Atıf Yılmaz, Selahattin Burçkin,
Bülent Oran, Safa Önal,
Eser: Güzide Sabri Aygün
Kamera: Enver Burçkin
Yapım: Kervan Film/Ümit Utku

Prodüksiyon Amiri: Nuri Tuğ, Kamera Asistanı: Hasan Uçar, Ses Mühendisi, Necip Sarıcağlu, Renk Uzmanları: Turgut Ören, Zihniye Ören, Laboratuar Şefi: Hikmet Kuyucu, Senkron: Mustafa Kent, Negatif Montaj : Sezai Elmaskaya, Montaj ve Reji Asistanı: Korhan, Kamera Asistanı: Hasan Uçar, Prodüksiyon Asistanı: Erol Kesler,
Ören Film Stüdyosunda hazırlanmış ve Lâle Film stüdyosunda seslendirilmiştir

Oyuncular: Ediz Hun (Feridun), Engin Çağlar (Celil), Zeynep Aksu (Leyla), Suzan Avcı (Pakize), Aliye Rona (Süreyya), Muzaffer Tema, Nisa Serezli (Rabia), Tolga Aşkıner, Mine Soley, Tolga Aşkıner (Pakize’nin sevgilisi), Mahmure Handan (Badi), Nuri Tuğ (Doktor), Birol Işın (Baba)

Konu: 45-50 yaşlarındaki Rahmi Bey, evlat edindiği Leyla sayesinde ‘ömründe ilk defa hissettiği’ çocuk sevgisiyle dolu.
Leyla’nın annesi Çimenli Fatma, doğum sırasında ölür. Çaresiz kalan babası Ahmet Çavuş, onu bakması için komşusu Nefise Nine’ye ‘emanet ediyor’. Aylar sonra, geçimini ormandan kestiği odunlarla sağlayan zavallı adamın cesedi dere kenarındaki bir ağaç kütüğüne takılı olarak bulunur. Oduncunun verdiği mecidiyelerden ‘mahrum kalan’ yaşlı kadın, çocuğu ‘vilayetin en büyüklerinden birinin konağına evlatlık verir’. . ...

O günlerde Rahmi Bey’in yeğeni Feridun ve annesi Süreyya Hanım, Yalı’ya yerleşirler. İki genç göz göze gelince ‘kalpleri o ana dek bilmedikleri bir heyecanla çarpmaya başlıyor’. Sonrasında Süreyya ve Pakize, onları ayırmak için ellerinden geleni yapıyorlar. ‘Servet ve Asalet’; Leyla’nın eksiği bunlarmış. Sonuçta, ‘azametli ve kibirli’ annenin ‘Feridun’u mirastan mahrum etme’ tehditleri genç kızın direncini kırıyor.
İyice bunalan Leyla, Yalı komşuları Rabia Hanım’ın ‘kemik veremli’ oğlu Celil ile evlenmeye karar verir.
Yeni evliler, Rabia Hanımla beraber İsviçre’ye giderler. Uzakta oldukları 7 yıl Rahmi Bey, aşığı ile yakaladığı karısını kovmuş. Dadı’nın, Leyla’ya yazdığı mektup; “..Bütün emlakini de sana bıraktı, kalbi dayanamadı vefat etti.”

“ Onun ölümünden 6 ay sonra Leyla, İstanbul’a döner (Rabia Hanım, Mısır’da kalmış). Perişan durumdaki Süreyya Hanım, onun kollarında ölür. Feridun belleğini yitirmiş ve Bakırköy Akıl Hastanesi’ndedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder