22 Şubat 2018 Perşembe

AĞRI DAĞININ GAZABI (1973)


Yönetmen: Zeki Ökten
Senaryo: İhsan Yüce
Kamera Ali Yaver
Müzik: Mutlu Torun
Yapım: Barlık Film/Necdet Barlık

Oyuncular: Tugay Toksöz, Gönül Hancı, Turgut Özatay, Senar Seven, İhsan Yüce, Ömer Kahraman, Giray Alpan, Necla Soylu, Yusuf Çetin

Konu: Askerden dönen Ali, köyünde sevinçle karşılanır. Süt kardeşi Hasan onu krallar gibi karşılar ve eski günlerdeki dostluklarının devam etmesini ister. Ancak ikisinin de aynı kıza aşık olmaları, dostluklarının bozulmasına neden olur.

Eleştiri:
Zeki Ökten, Ağrı Dağı eteklerindeki iki köy arasında geçen bir aşk öyküsü anlatıyor. Köylerden birinin güzel kızına, diğer köyün hem ağası, hem de askerden yeni dönen ve ağanın arkadaşı olan bir çoban aşık olur. Bu üçlü aşk, kaçınılmaz trajik bir son getirir... "Ağrı Dağının Gazabı", kötü bir film... Senaryoda temel aksaklıklar, var (örneğin film, iki sevgilinin dağa kaçmasıyla bitiyor. Ondan sonra seyredilen, zorlama, yapıştırma bir ikinci filmdir.) Ökten'in çalışması da silik, renksiz... Hiçbir sahnede sinemasal bir değere ulaşamamış Ökten... Hele folklor danslarının kullanılması son derece iğeti kalıyor... "Ağrı Dağının Gazabı", bin bir zahmetle elde edilen mekan olanaklarının, başarısız bir filmi kurtarmaya yetmediğini ortaya koyuyor... Atilla Dorsay, a.g.e. syf, 126 ”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder