20 Şubat 2018 Salı

SÜREYYA (1972)


Senaryo ve Yönetmen: Metin Erksan
Kamera: Çetin Tunca
Yapım: Saner Film / Hulki Saner

Sesleri Alan: Yorgo İliadis, Renk Uzmanı: Mengü Yeğin, Montaj-Senkron: Turgut İnangiray, Kamera Asistanı: Necdet Taşcıoğlu, Laboratuar: Saner Film,

Oyuncular: Emel Sayın, Cüneyt Gökçer, Engin Çağlar, Ergun Rona, Handan Adalı, Muazzez Kurtoğlu, Osman Han, Haluk Orçun, İlknur Taçbaş, Oktay Yavuz, Recep Filiz, Cango Kemal, Sönmez Yıkılmaz, Erol Yeşilyaprak, Muzaffer Yenen, Yusuf Sezer, Arap Celâl, Nazan Adalı

KONU: Bu filmde zengin yaşam süren bir gangsterle, Milli Piyango bileti satan kör bir kızın öyküsü anlatılır. Kör piyango biletçisi Süreyya, üç adam tarafından kaçırılıp, tecavüze uğramak üzereyken ormanda ava çıkan Hakkı ve adamları tarafından kurtarılır. Hakkı Süreyya'yı alıp evine götürür. Kisa bir süre sonra bu genç kıza aşık olduğunu, annesine itiraf eder. Hakkı'nın annesi tıpkı Süreyya gibi kördür ve oğlu Hakkı'yı sokaklarda şarkı söyleyerek büyütmüştür. Hakkı, gözlerinin açılması için genç kızı İsviçre'ye gönderir. Havaalanında Hakkı Süreyya'yı bekler ve kalabalık arasında Süreyya'nın kendisini tanımasını ister. Süreyya havaalanındaki kalabalık grup içinde Hakkı'yı bulmaya çalışır ve genç bir adam olan Kemal'in boynuna "Sensin" diye sarıılır. Hakkı bozulur ve "Ben buradayım" diyerek genç kadını yanına çağırır.

Hakkı bir iş gezisindeyken Süreyya müzeleri gezmeye karar verir. Müzelerden birinde turistlere rehberlik yapan Kemal'le karşılaşır. Kemal, Süreyya'ya rehberlik yapar ve tüm gezilerinde yanında olur. Kısa bir süre sonra birbirlerine aşık olurlar. Keemal, annesinin evleneceği, uğrunda ölümü göze alacağı kıza vermek üzere kendisine bıraktığı kolyeyi Süreyya'nın boynuna takar.

Hakkı, müzik dersleri aldırttığı Süreyya'nın sahnedeki ilk gecesinde nişan yüzüğü takıp aralarındaki bağı evliliğe dönüştüreceği üzereyken Kemal gelir ve Süreyya, "Kalbim başkasına ait ama, varlığım elbette ki sizindir" diyerek Hakkı'nın evlenme teklifini kabul edeceğini söyler. Hakkı, Süreyya'nın sadece varlığını değil, kalbini, canını, ruhunu da istediğini söyler. Hakkı'ya ödenmez borçları olan Süreyya tam bir çıkmaz içindedir. Süreyya'yı bu çıkmazdan Kemal kurtarmak ister ve aralarındaki ilişkiyi Hakkı'ya anlatarak, evlenmelerine izin vermesini söyler.

Hakkı, adamlarına Kemal'i öldürme emri verir. Kemal yaralanır ve Süreyya'ya kaçar. Süreyya, Kemal'i yalnız bırakmamaya kararlıdır, bu yüzden birlikte kaçarlar. Sığındıkları bir evde Hakkı ve adamları tarafından bulunurlar. Hakkı, Kemal'e atış edecekken, gözü açılan madalyona takılır ve dona kalır. Madalyonun içinde Hakkı'nın karısının resmi vardır.

Bir sonraki sahnede Hakkı, annesine az daha oğlunu öldüreceğini anlatır. Hakkı ve annesi arasındaki bu konuşmaları Süreyya duyar ve Hakkı'yı öldürmeye gelen Kemal'i "O senin baban" diyerek engeller. Hakkı, yıllar önce fakirliğe daha fazla dayanamayıp giden karısı ve oğlunun izini bulamamıştır. Hakkı oğluna, Kemal, babasına kavuştuğu için çok mutludurlar. Süreyya, baba ve oğulun arasından çekilir ve ortadan kaybolur. Hakkı, Kemal'e Süreyya'yı bulmasını ve evlenmelerini söyler. Kemal ve Süreyya kendi aralarında ancak Hakkı Bey'in ölümünden sonra evlenebileceklerini konuşurlar. Hakkı, bu konuşmayı duyar. Hakkı'yı hayata bağlayan annesi de ölünce, intihar etmeyi düşünür. Bir gece tren yolunda yürürken, iki kişinin kavga ettiğini görür. Bu kavgada adamlardan biri yaralanır, raylara düşer. Diğer adam kaçmıştır, yere düşen adamı kaldırmak isterken tren gelir ve adam ezilir. Tanınmayacak hale gelen adamın kimliğiyle kendi kimliğini değiştirir. Ertesi gün gazeteler Hakkı'nın ölüm haberini yazarlar. Hakkı, kendi cenazesini uzaktan izler. Aradan uzun yıllar geçer. Hakkı, Anadolu'da şehirden şehre keman çalarak sürüklenip durur. Bir gün İstanbul'a gelir ve annesinin ve kendi mezarını ziyaret eder. Daha sonra Süreyya ve Kemal'e de uğrar. Genç çift yoldan geçen bu garip kemancıyı evlerine davet ederler. Genç çiftin bir kız çocukları olmuştur. Duvarda Hakkı'nın büyük boy fotoğrafı vardır. Ev halkı, Hakkı'yı saygı ve sevgiyle anmaktadır. Süreyya, bu garip kemancıyı o gece konserine davet eder. O gece, Hakkı Bey'in en çok sevdiiği "Yalan Dünya" adlı şarkıyı seslendirir. Hakkı, geldiği gibi sessizce gider. “Birsen Altıner, Metin Erksan Sineması”





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder