5 Şubat 2018 Pazartesi

VURGUNCULAR (1971)

Yönetmen: Şerif Gören, Yılmaz Güney
Senaryo: Yılmaz Güney
Görüntü Yönetmeni: Gani Turanlı
Yapım: Güney Film / Yılmaz Güney

Oyuncular: Yılmaz Güney, Fikret Hakan, Orhan Günşiray, Nazan Şoray, Hayati Hamzaoğlu, Erol Taş, Muzaffer Tema, Bilallnci, Feridun Çölgeçen, Hüseyin Zan, Danyal Topatan, Tank Şimşek, Melek Görgün, Figen Han, Osman Alyanak, lhsan Gedik, Yılmaz Türköğlu, Kudret Karadağ, Erdoğan Seren, Oktay Yavuz, Yaşar Şener, Hakkı Haktan, Şerif Gören

Konu: İki kader arkadaşı Cesi Cemal (Yılmaz Güney) ile Kont (Fikret Hakan), İstanbul'u paylaşmak isteyen gangster çetelerine karşı amansız bir savaş vermektedirler. Çocuklukları birlikte geçmiştir. İlk soygunlarını öğrencilik yıllarında okulun kantinini soyarak gerçekleştirmişler ve bunun sonucunda da üçer ay subyan koğuşunda yatmışlardır. O yıllardan sonra da hiç ayrılamamışlar ve ünlü iki kabadayı olmuşlardır. Onları yetiştirip işin inceliklerini öğrenen ve ünlenmelerini sağlayan da, yıllar önce emekliye ayrılıp kendi kabuğuna çekilen eski gangster Alkapon Osman'dır (Osman Alyanak)

Birbirlerinin benzeri olarak, aynı fötr şapka, takım elbise, topuklarına dek uzanan maksi pato ve beyaz yün atkılarıyla dikkati çeken ünlü ikili, vurgundan ve soygundan elde etlikleri paralan fakir halka dağıtırlar. Gecekondu mahallesinde yaşayan Çocuklara da şeker, defter Ve kalem gibi araç gereçler alırlar.

Cesi ile Kont yine bir soygun sırasında Zengin bir kadından değeri yüksek bir gerdanlık almışlardır. Bu tür malların alıcısı da Bay Leoni'dir (Feridun Çölgeçen). Mücevherleri Leoni'ye satmaya geldiklerinde, Leoni'nin evinde gangster Mardö'nün (Bilal Inci) adam. ları da vardır. Onlara haberi veren elbetle Leoni'dir. Bir tuzağın ortasına düştüklerini anlayan Cesi ve Kont silahlarını çekip hepsini temizlerler. Tam 7 ölü vardır. Olaydan sonra polis şefi Komiser Alpaslan (Muzaffer Tema) ünlü gangsterlerin işlettikleri kumarhaneleri basar. Kentin her bölgesinde aramalar yapılır. Cesi ve Kont bulunamaz. Cesi bu kez mücevherleri kumarhane sahibi Çorbacı'ya (Eral Taş) Satar. Ancak müxcevherler sahtedir. Çorbacı aldatıldığını anlayınca Bulut'a (Orhan Günşıray) hediye eder bunları. Bulut bölgenin uyanık ve sayılı kabadayılarından biridir. Bulut da bu sahte mücevherleri kulupcü Mazhar'a (Hayati Hamzaoğlu) satar. Cesi'nin oyununa geldiklerini düşünen gangsterler intikam peşine düşmüşlerdir.

Cesi ve Kont vurgunculardan aldıkları paranın bir kısmını Özürlü bir kızın gözlerini açtımak için kullanacaklardır. Gözleri görmeyen Nazan (Nazan Şoray), Alkapon Osman'ın kızıdır. Cesi ve Kont. Osman'a yıllar önceki borçlarını da böylece ödemiş olacaklardır kendilerince. Adamlarını kaybeden ve büyük bir bozguna uğrayan Çorbacı, Kulüpçü Mazhar ve Mardö aralarında kura çekerler. Bulut'u Mazhar, Kont'u Çorbacı, Cesi'yi de Mardö öldürecektir. Böylece kanlı bir av başlamıştır. Bulut bir evde sevgilisiyle (Egen Han) birlikte öldürülür. Kont'u bir sokakta pusuya düşürürler. İki arkadaşını yitiren Cesi tek başınadır artık. Ve arkadaşlarının intikamını alacaktır. Önce Mardö'yü vurur. Sonra bir tepede adamlarıyla üzerine gelen Çorbacı'yla Mazhar'ı makineli tüfekle tarayarak öldürür. Sevgili arkadaşı Kont'la yıllardır bir çiftlik kurma hayalleriyle yaşayan Cesi de yaralanmıştır bu çatışma esnasında. Olay yerine gelen Polis Şefi Alpaslan, ona teslim ol çağrısında bulunur. “ Agâh Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney” syf, 324 ”

Notlar: Filmin jeneriğinde yönetmen olarak Şerif Gören adı geçer. Gören, Güney'in asistanıdır. Ama Yılmaz Güney'in açıklamasına göre, filmi Gören'le ortaklaşa yönetmişlerdir. Bu nedenle Vurguncular, yönetmen olarak bütünüyle Yılmaz Güney'in filmi sayılmaz. Vurguncular, 1971 yılında Tercüman gazetesinin eki "ınci"de foto-roman olarak yayınlanmıştır. (Agâh Özgüç) 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder