29 Mart 2018 Perşembe

KAYNANALAR (1975)


Senaryo ve Yönetmen:Zeki Ökten (Tekin Akmansoy'un konusundan)
Kamera:Erdoğan Engin
Yapım:Erman Film / Hürrem Erman

Oyuncular: Tekin Akmansoy (Nuri Kantar), Leman Çıdamlı (Nuriye Kantar), Sevda Aydan (Tijen Hakmen), Haşim Hekimoğlu (Timur Hakmen), Ege Aydan, Münir Caner (Kerim), Defne Yalnız (Döndü), Sermin Hürmeriç (Nur), Muammer Çıpa, Lütfi Ilkıcı, Erdoğan Sıcak, Sevtap Erdemli

Konu: Ticari hayattaki başarısını siyasi hayatta da dvam ettirebilmek için milletvekili seçimlerinde adaylığını koyan Nöri Kantar’ın güldürüsü.

*  Tekin Akmansöy'un "Kaynanalar" dizisinin ilginç ve akıllıca ortaya çıkarılmış bir dizi olduğunu belirtmek gerekir önce. Akmansoy, toplumumuz
daki farklılaşmaları, bir yanda yüzeysel bir "batı hayranlığı", diğer yanda ise "alaturkacılık" gibi iki üç noktayı zıtlaştırarak. başarılı biçimde ortaya çıkarmayı, bunu yaparken de çok bizden, çok yerli tipler ortaya koymayı bilmişti.

TV'de başarı kazanmış böyle bir dizinin sinemalaştırılması, çeşitli zorluklar ve tuzaklar içerir. Zeki Ökten, bunları aşmasını ve ortaya TV'deki dizinin buluşlarına, "gülüt"lerine sinemasal bir bütünlük ve devamlılık sağlayarak, ayrıca (Nuri Kantar'ın politikacı olma serüveni gibi) yeni boyutlar da ekleyen bir film koymayı bilmiş... "Kaynanalar", sürekli bir neşe' içinde izlenen, tümüyle bizden bir yapım... Sinema dili konusunda iddialı olmayan, ancak dürüst bir yerli komedinin, popüler bir sinemanın olumlu bir örneği... “Atilla Dorsay, “Sinemamızın Umut Yılları” syf 217 ”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder