12 Mart 2020 Perşembe

ÇOCUKLAR ÇİÇEKTİR / Kuduz (1983)


Yönetmen: Yaşar Seriner
Senaryo: Safa Önal
Hikaye Abdurrahman Keskiner
Foto Direktörü Muzaffer Turan
Yapım: Umut Film/Abdurrahman Keskiner

Oyuncular: Tarık Akan, Necla Nazır, Hayati Hamzaoğlu, Tuncer Necmioğlu, Keriman Ulusoy, Suna Selen, Mesut Çakarlı, i. Hakkı Şen, Ahmet Kostarika, Ahmet Açan, Hacı Keskiner, Sabahat Işık, Müzik , Arif Sağ,

Konu: 1942 yılında Adana'nın "Dervişpınar" köyünde geçen gerçek bir olaydan alınmıştır. Ayağı sakat bir köy delikanlısının köyünün kuduz tehlikesi içinde olan çocuklarını kasabaya oradan da kente götürüşü hikaye edilmektedir. Olayın içinde bir de aşk vardır. Evlenmelerine karşı çıkılması üzerine sakat delikanlı köyün ağasının kızını da yanına alır ve çocukların kurtarılması işinde beraber hareket ederler.

* Bir köyde kuduz bir köpek çocukları ısırır. Olay anlaşıldığında çocuklar aşı için yakındaki kasabaya gönderilirler. Ama orada da aşı yoktur. Bunun üzerine çocukların trenle şehre gönderilmesine karar verilir. Ama aksi gibi tren rötar yapar. Neyse, sonunda gelir ve herkes biner. Ama yan yolda tren bozulup kalmaz mı? Bunun üzerine çocuklar dağtepe demeden yürümeye koyulurlar. Ama durun, bitmedi! Yürüyüş zordur, çünkü yanlarında bulunan Yakup'un ayağı sakattır. Üstelik Yakup'un peşinde, kaçırdığı Gülsüm'ün babası Musa Ağa vardır. Tam kan ter içinde kasabaya varıldığında, bu kez de Musa Ağa karşılarına dikilmez mi?

Evet, 'ey kari', bu anlattıklarım (hepsi birden) bir Türk filminde olmaktadır. Niye araba yok, niye tren hem geç gelir, hem bozulur gibi sorulara karşılık olarak ise, "olayların 1942 Türkiye'sinde geçtiği" söylenmektedir. Bu filmin öyküsünü, ünlü, sinemamıza bir çok değerli film armağan etmiş bir yapımcı yazmıştır. Keşke yapımcılıkla yetinip öykü möykü yazmaya kalkmasaydı da, bunca emek, böylesine zorlama bir hikâyeye oturtulmaya çalışılan bu filmle birlikte heba olup gitmeseydi... Yazık!..”Atilla Dorsay, “12 Eylül Yılları ve Sinemamız”





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder