1 Mart 2020 Pazar

UMUDUMUZ ŞABAN (1979)


Yönetmen: Kartal Tibet
Senaryo: Reha Yurdakul, Suphi Tekniker
Görüntü Yönetmeni:Orhan Oğuz
Yapım: Uğur Film/Memduh Ün 
Işık: Ömer Ekmekçi, Set Ekibi: Bedri Uğur, Hüseyin Turan,

Oyuncular: Kemal Sunal, Serpil Nur, Turgut Özatay, Muhteşem Durukan, Alpay İzel, Nejat Gürçen, Hakkı Kıvanç, Yadigar Ejder, Hikmet Taşdemir, Sabahat Işık, Mustafa Dik, Kamet Baba, Şeref Çokşeker, Necip Tekçe

Konu: Şaban'a büyük bir kentte kahvehane miras kalmıştır. Burayı işletmek üzere, İstanbul'a gelir. Bir gecekonduya yerleşir. Burada da arsa ağası vardır. semt sakinlerinin mallarını elinden almak ister. Bu olaylar sırasında bir de cinayet işlenir. Filmlerin etkisinde kalan Şaban mahallede kovboy kıyafeti ile dolaşırken katil zanlısı olarak yakalanır. Kendini savunamaz ve hapse girer. Mahalleli kendilerini kurtarması için Şaban'ın çıkışını beklerler. Şaban hapisten çıkar ve ağanın adamını seçimde alt ederek, muhtar seçilir.

► "Umudumuz Şaban", tipik bir Kemal Sunal filmi... Oyunculuktan gelme Kartal Tibet, Sunal’a yine kendisine özgü mimiklerini, sözlerini, tavırlarını yineleme fırsatı veriyor; öyküyü rahat, temiz bir anlatımla tam kıvamında anlatıyor. Sunal seyirciden yine bol bol tepki alıyor, onunla tam bir diyalog kurabiliyor. Bu arada senaryodaki boşluklar, yanlışlıklar, söz gelimi yalan -yanlış, gelişi - güzel kurulmuş gecekondulara tapu dağıtmanın gerçek çözüm olup olmadığı sorusu da arada kaynayıp gidiyor. Film, bu tür eksiklerine, yanlışlarına karşın işlevini yerine getirmiş oluyor. “Atilla Dorsay, “12 Eylül Yılları ve Sinemamız”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder