4 Kasım 2022 Cuma

 

AMERİKALI (1993)


Yönetmen: Şerif Gören, Senaryo: Ümit Ünal, Görüntü Yönetmeni: Erdoğan Engin, Yapım: Anadolu Film, Filma Cass Ortak Yapımı: Şerif Gören, Mine Vargı 1.Yönetmen Asistanı: Sibel Voskay, 2. Yönetmen Asistanı: Pelin Aktan, Makyaj: Hakan Kültür, Kostüm: Canan Göknil, Sanat Yönetmeni: Zeki Utkan, Prodüksiyon Amiriİ: Selahattin Koca, Prodüksiyon Koordinatörü: Can Özbatur, Bahadır Arlıel, Prodüksiyon Asistanı: Uğursay Yeğin, Meltem Tuna, Kamera Operatörü: Sinan Güngör, Işık: Erol Batıbeki, Müzik: Volkan Gücer, Ses Kayıt: Tuncer Aydınoğlu, Şarkı Sözü: Aysel Gürel, Fokus Puller: Hakan Akol, 1. kamera Asistanı: Eyüp Boz, Film Baskı: Ufuk Kayar, Selim Sınmaz, Negatif Baskı: Selahattin Turgut, (Sinefekt Film laboratuarında hazırlanmış ve Yeni lale Stüdyosunda seslendirilmiştir. )

Oyuncular: Şener Şen (Şeref the Turk), Lale Mansur (Melek), Taner Barlas (Hamit), Eray Özbal (gazeteci), İhsan Bilsev (polis şefi), İlteray İlter (polis dedektifi), Gabriella, Sırrı Elitaş, Ayton Sert, Yüksel Arıcı, Esin Karakaya (TV muhabiri), Hasan Yıldız (Koruma), Mustafa Oğuz, Ayşem Saraçoğlu, Enver Dönmez, Tarkan Kaynaş, Melih Çardak, Selahattin Fırat, Halil Dede, Ertan Sımsıkı, Arda Can Buze, Mehmet Samsa, Ali Karataş, Fahri Ergenekon, Dündar Aydınlı, Burhan Akdeniz, Ali Ateş, Bülent Özkaya,

KONU: Her şey Şeref’in (Şener Şen) Amerika’dan dönmesiyle başlar. Şeref 20 yıldır Amerika’dadır. Artık yurduna dönerek sessizliği, cana yakınlığı, içtenliği yani kendisini yaşamak istiyor. Ama unuttuğu bir şey vardır... Değişen sadece kendisi değildi. (Çünkü Amerika’ya giderken hiçbir şeyi yoktu. Geri gelirken, özel uçağı olacak kadar zengindi. Geçen 29 yılla birlikte Türkiye’de çok şey değişmiş, Amerika’dan pek farkı kalmamıştı. Değişen dilimizin, zevklerimizin, alışkanlıklarımızın ve bakış açılarımızın, 20 yıl sonra yurduna dönen Şeref tarafından nasıl algılandığını anlatan bir film.

ÖDÜL:

30. Antalya Altın Portakal Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması (17 –20 Ekim 1993 )

► Avni Tolunay Halk Jürisi Ödülü

Jüri Üyeleri: Tunç Başaran, Orhan Aksoy, Hülya Koçyiğit, İbrahim Karamemet, Engin Cezzar, Müfit Kayacan, Atilla Dorsay, Nedim Otyam, Naci Güçhan.


4 Özel korsan televizyonların, 900'lü medya ve teknoloji çağın dört koldan istila ettiği 1990'ların Türkiye’sinde (günümüzde tüm dünyada olduğu gibi) yaşanan yoğun Amerikan etkisine ilişkin, yönetmen Şerif Gören senarist Ümit Ünal işbirliğiyle tezgahlanmış, hareketli, neşeli, becerili, hem fiyakalı hem de delikanlı bir parodi. Amerikan filmlerinde ıcığı cıcığı çıkarılmış şiddet öğesi ve son dönemde hayli ses getirmiş, Boxoffice şampiyonu olmuş kimi gösterişli Hollywood Yapımlarıyla dalgasını geçiyor. "Özel Bir Kadın", "Robin Hood", "Temel İçgüdü", "Evde Tek Başına" vb. gibi namlı ve cilalı bazı filmlere dokundurma göndermelerde bulunan "Amerikalı", ilk yanda jakuzi gibi, hoş gülme gülümsetme masajları yaptıktan sonra ikinci yarısında gittikçe uzatılmış gırgır bir karikatür albümünün tek düzeliğine düşüyor. (Sungu Çapan, "Görmeyeli, Amerikalı olmuşuz hani...", Cumhuriyet g., 15 Ekim 1993). (Agah Özgüç “Türk Filmleri Sözlüğü 3. cilt”


FİLMİ   İZLE 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder