25 Kasım 2022 Cuma

 

ŞİMDİKİ ZAMANIN İÇİNDE (1993) 


Senaryo ve Yönetmen: Mehmet Açar, Görüntü Yönetmeni: Aşkın Sağıroğlu, Müzik: Kaan Yazıcıoğlu, Yapım: Kaan Yazıcıoğlu


Oyuncular: Cüneyt Yalaz, Emre Baykal, Metin Göksel, Alp Giritli, Gamze Ahıskalı, Aygen Tezcan


Not Bu Film Mehmet Açar’ın ilk ve son film denemesi olup gösterime giremeyen filmler arasında yer almaktadır. Bu film hakkında Mehmet Açar ile yaptığım yazışmayı aşağıda bilgilerinize sunuyorum:


Sayın Açar

"Şimdiki Zamanın İçinde" isimli 1993 yılında yapılan bir filmde yönetmen olarak isminizin geçtiğini gördüm, Doğru mu, yoksa isim benzerliği mi var. Beni aydınlatırsanız memnun olurum. Saygılarımla, Yalçın Özgül”

 

Merhaba!

“1989 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nden arkadaşlarımla 16mm formatında borç harç bulduğum bir parayla çektim o filmi. Parasızlık nedeniyle post prodüksiyonu adım adım yürütebildim. Galiba 1991 yılında 78 dakikalık bir iş kopyası çıkartmayı başardım. Macaristan'daki bir laboratuvarla 10 bin dolar gibi bir rakama anlaştık, her şeyi bitirmek ve festivallere gönderecek 35 mm. bir kopya basmak için. Bu para için Kültür Bakanlığı’na başvurduk, ciddiye alınmadık. Seslendirme, kurgu vs her şeyini 1992 yılında tamamladım Ama türlü aksilikler nedeniyle gösterim kopyasını basamadım. Geriye dönük borçlarımı ödeyip bitirdim ve Sonra hiç kimseye göstermemeye ve ortaya çıkartmamaya karar verdim çünkü artık filmi beğenmiyordum. Çalışıp borçlarımı ödedim ve filmi de çöpe attım. Elimdeki tek VHS kopya artık miadını doldurdu ve bu an kimsenin filmi seyretme imkanı kalmadı. İş kopyasının 16 mm. kurgusu ve ses perforelerinin nerede olduğu ise belirsiz. Büyük ihtimalle ya bir laboratuvarın arşivinde ya da çöpte. Negatif yıkaması yapılmış bütün çekimler ise STM'nin arşivinde kayıtlı ve belgeli olarak duruyor. Durum budur... Mehmet Açar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder