10 Aralık 2022 Cumartesi

 

AYLAKLAR (1994) 


Senaryo ve Yönetmen: Altuğ Savaşal (Melih Cevdet Anday'ın bir eserinden), Sanat Yönetmeni Suna Çiftçi, Müzik: Nurettin Özşuca , Görüntü Yönetmeni: Egemen Baykal, Yapım: TRT

Oyuncular: Nedret Güvenç, Haluk Kurdoğlu, Tolga Aşkıner, Tomris İnceer

Konu: Geçmişi Osmanlı günlerine uzanan bir ailenin 50’lki yıllarda geçen öyküsüdür. Paşa kızı Leman Hanım, kocası, evde kalmış alkolik kızı, diğer aile bireyleri ile, dededen kalma köşkte sakin bir hayat sürerler. Leman Hanım ölen kızından damadı torunları konağa gelen aile yakınları paşa dedenin mirasını tüketirler. Leman Hanım olayı endişe ile izler. Fakat sonuç kaçınılmazdır, elde kalmış son varlıkları teker teker hatta köşk de elden gider.

Romanın özeti filme göre daha detaylı verilir: "Padişahın Eczacıbaşısı Şükrü Paşa üç kez evlenmiş, karıları ve çocukları ölmüş bir tek kızı Leman hanım kalmıştır. Leman hanım iki kez evlenir. Pakize ve Madde diye iki kızı vardır. Kendisi, asalet ve gösteriş düşkünüdür. Kızı Macide evde kalmış, çirkin ve dengesizdir. Leman Hanımın kocası Davut Bey yaşamayı seven gamsız biridir. Bir süre sonra köşke arkadaşı ihtilalci Dündar Beyi de alır.

Diğer kız Pakize, kocası Galip de yerleşir, Hepsi aylak, hazır yiyici ve işsizdirler. Leman Hanımın teyzesinin torunu bir gün köşke gelir, o gece Macide zorla koynuna girer, torun sabahleyin köşkten kaçar. Macide hamile kalır, Leman Hanım çocuğu gizlice aldırır. Eşya teker teker satılmaktadır. Bir madencinin oğlu olduğu için Pakize ile evlendirilen Galip'in babası ölünce ve geride pek bir şey bırakmayınca, buradan beklenen ümitler de söner. Bu arada Pakize Muammeri doğururken ölür. Macide eniştesi ile evlenmeyi düşünürse de adam yanaşmaz fakat köşkten de ayrılmaz. Leman Hanım torununu yetiştirir. hukukta okuyan Muammer içkiye alışır, hayatın boşluğuna inanır, bu yüzden Dündar beyle tartışırlar. Galip'in teyze kızı Nesime kaptan olan kocasını bırakır bir aktörle kaçar, adam içkicidir, ayrılırlar Nesime de gelip köşke yerleşir. Muammer üniversiteden arkadaşı Ayla ile görkemli bir törenle evlenirler. Bakkala kasaba borç giderek artar, Leman Hanım'dan başka kimsenin umurunda değildir Davut Bey'e erken bunama gelir. Nesime, köşke yerleşir, Muammer'in arkadaşı Şükrü ile lise bitirme sınavlarına çalışır. Emniyet Sandığı'na ipotekli köşk satılır, aile Galip'in gizlice aldığı yedi odalı bir apartman katına taşınır. Muammer ile Ayla’nın arası giderek açılır, Muammer, Nesime ile ilişkiye girer. Ayla'dan ayrılmak ister, kadın kabul etmez. Ayla da Şükrü ile kırıştırır. Kriz geçiren Galip ölür. Eski köşkün yıkıldığını öğrenen Leman Hanım da üzüntüden ölür. Şükrü ile atışan Muammer bir avukatın yanında iş bulur. Dündar bey ve Davut Bey pe şi peşine ölürler, Nesime bir iş bulup evden ayrılır. Teyzesinin de kışkırtması ile karısının Şükrü ile kendisini aldattığından şüphelenen Muammer karısı le kavga eder. Şükrü'yü evden kovar; fenalaşır, ayyaş ve kaçık teyzesi kendine askıntı olunca evden kaçar. “Orhan Ünser, a.g.e. syf 53 ”

Ödül:

9. Adana Altın Koza Film Festivalinde (1995)

►Tomris İnceer "En İyi Kadın Oyuncu".

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder