27 Aralık 2022 Salı

 

HADİ GARİ CUMHUR (2008)

 Senaryo ve Yönetmen: Harun Özakıncı, Görüntü yönetmeni Bünyamin Yaşar Müzik: Barış Kırımşelioğlu Yapım Metafor Filmcilik Fırat Uğurlu Yardımcı Yönetmen: Oktay Arabacı, Reji asistan: Gülce Sezgin,: Bünyamin Yaşar, Kurgu: Ender Özyer İsmail Akbulut, Kamera operatör: Arda Canel, Kamera asistanı: Murat Karabina, Kamera asistanı: Çağdaş Aktaş, Işık : CM Plus, Işık şefi: Fatih Aycı, Işık asistanları: Adem Yüksektepe, Fırat Aycı, Gökhan Gümrükçü, Serkan Kaya, Produksiyon şefi: Selçuk Günaydın, Produksiyon asistanları: Kenan Evren Karabudak. Ender Koç, Set amiri: Hüseyin Köken, Set asistanları: Feramuz Metin, Murat Rahmi Dogan, Tuncay Caylan, Ümit AyaN, Hakan Tar, Ömer Köken, Sanat Yönetmeni: Fatma Top, Sanat asistanları: Cansu Saydam, Ses: Ferit Karabiba, Ses asistan: Ümit Zararsız  Batuhan Ekşioğlu, Set Foto: Göker Yalçın, Maytere Hazinader, Afiş tarsım ve grafik: Ahmet Sırmaçek, Müzik: Barış KırmşelioğluMelih Oğuzhan, Web tasarım: Kolektifatolye, Post Production: Şafak Südyoları, Yapım uygulayan firma: Rollart Film, Yapım sorumlusu: Fırat Uğurlu, Genel Koordinatör: Oktay Arabacı,

 Oyuncular: Merve İldeniz, Harun Özakıncı, Ersin Aycan, Turan Özdemir, Yelda Güney Akbulut, Duygu Urak, Eylem Can, Serhat Saylan, Selçuk Aydın, Taylan Özgür Ölmez, Aksona Mehmet, Mahmut Kocadan, Niyazi Atare, Süslü Celal, Oğuz Kutsi Akhan, Erim Önüt, Mahmut Apak, Şöhret Neco, Emine Bar, Fatma Satı, Beysun Özbek

 Konu: Hikayenin geçtiği Bodrum yöresinde tek geçim kaynağı olduğu için, zeytinlik ve portakal bahçelerini erkek çocuklarına, bataklık olduğu ve işe yaramadığı ve mal bölünmemesi içinde deniz kenarlarını kız çocuklarına devir ederlerdi.

Seksenli yıllardan sonra yörede patlayan turizm, kız çocukları ile evlenen damatların kaderini değiştirdi. Haliyle kayınbiraderlerinin de.! İngiliz, İskandinav ve Alman turizm acentaları ile anlaşan damatlar, işe yaramaz diye bırakılan eşlerine ait denize sıfır arazileri Beş yıldızlı otellerle donattılar. Kayınbiraderlerin tek varlığı narenciye bahçeleri ve bahçe içindeki evden bozma pansiyondur.

 

Küçük pansiyonları yörenin dokusu itibari ile çok otantik bulunmakta ve yeterli kazanç getirmekte olduğu halde kayınbiraderlerin gözü hep abla ve eniştelerinin otellerindedir. Kayınbiraderler kanunen ortak oldukları arazi üstüne yapılmış oteli ele geçirmek için olmadık yollara başvururlar. Kahramanımız Cumhur, ablasına bırakılan araziyi eline geçirmeyi namus davasından farksız görmektedir.

Bodrum un en işlek caddesinde, babadan kalma küçücük dükkanında, gene babadan kalma berberlik mesleği ile uğraşmaktadır. Bankalar bu işlek caddedeki bu küçük dükkanı çok iyi fiyatla kiralayıp bankamatik yapmak isterler. Kuyumcular, döviz büroları, turizm şirketleri ofis ve dükkân olarak kiralamak isterler ve çok iyi tekliflerde bulunurlar. Cumhur un derdi, bir otele ve otel içindeki turist kadınlara sahip olmaktır.

 Bunun içinde küçücük dükkânının çok değerli olduğunu düşünür ve çok yüksek fiyata satmak ister. Çünkü dükkânını satarak alacağı arazi ile bir otel sahibi olacağına inanmaktadır. Almak istediği arazi ablasının ve eniştesinin arazisinin hemen yanındaki boş arazidir. Cumhurun planı şudur; Dükkânını satacak ve araziyi satın alıp üstüne otel yapıp eniştesi ve ablasına rakip olup, onların işini bozup belki de tekrardan malına sahip olacaktır.

Cumhur un evden bozma pansiyonunda kalan Nejat ruh hastasıdır. İstanbul da yaşadığı her güne lanet eden Nejat ilk karısından ayrılmış ikinci eşi ile Bodrum a yerleşerek Bodrum da hediyelik eşya dükkanı açarak Bodrum da yaşamak ister. Mazereti^de büyük şehirlerde yaşamak artık ölümdür.

 Yediği her şeyde hormon olduğundan, trafiğin çözülemeyecek safhaya geldiğinden, insanların yozlaşmasından devamlı şikayet etmekte, sahil kasabalarında yaşamın mükemmel olduğunu düşünmekte, küçük yerlerde hiçbir sorun olmadığını iddia etmektedir.

 Paraya, kadına, kıza çok düşkün olan Cumhur ablası ve eniştesine huzursuzluk vermek için her türlü yolu dener. Eniştesi Ethem’in otelinin su kuyusuna sabote etmekten, otelde kalan müşterileri otele yaptığı ani baskınlarla korkutmaya kadar her saçmalığı deneyerek kendini rahatlatmaktadır. Çünkü yapabileceği başka hiçbir şey yoktur.

 Eniştesi ve ablası Bodrum un en saygın işletmecileridir. Başarılı ve düzenli hayatları sadece çalışmak ile geçer. Eniştesi ve ablasının bu düzenli hayatları ve maddi güçleri kahramanımız Cumhur un neredeyse hayat garantisidir. Eniştesi Ethem’in belediyeden, askeriyeye kadar saygı görmesi Cumhur unda herkes tarafından idare edilmesi demektir. Yaşadığı yöredeki polis, maliye, zabıta Cumhur a, eniştesinin hatırı için resmen torpil geçer, kayırır. Bütün bunlardan habersiz ve inatçı Cumhur, düzensiz hayatına devamlı şahit ve ortak arar.

 Entel bozması hippi Nejat, Cumhur a destek vererek enişte Ethem in adını ve tesisini asılsız uyuşturucu komplosuna alet eder. Basını da araya sokarak ülke çapında duyulacak rezaleti planlar ve uygular. Gazete ve televizyonlarda demeçler veren hastalıklı Nejat ve ne yaptığını bilmeyen Cumhur kendilerince derebeyi diye adlandırdıkları eniştenin otelini sezonun tam başında mühürlettirirler. Onlara göre ortada haksızlık vardır. Enişte, hem Cumhur un ablasını kandırmış malına el koymuş hem de uyuşturucu işi yapmaktadır. Çıkardıkları rezalet ile popüler olan Nejat ve Cumhur zafer sarhoşluğu içinde daha da sapıtacaklardır. Cumhur bu popülerlik sayesinde İzmir den gelen dansöz Okşan aşık olacak karısını bile boşamak isteyecektir.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder