22 Ocak 2023 Pazar

 

DELİ DELİ OLMA (2009) 

Yönetmen: Murat Saraçoğlu, Senaryo: Hazel Sevim Ünsal, Görüntü Yönetmeni: Mustafa Kuşçu, Yapım: Aydın Film/Tolga Aydın Sanat Yönetmeni: Adalı Aksoy, Sanat Asistanı: Mehmet Göksel Arslan, Müzik: Mehmet Erdem & Özgür Akgül, Kurgu: Mustafa Preşeva, Erkan Tekemen, Genel Koordinatör: Aytunç Demirkaya, Uygulayıcı Yapımcı: Rahşan Tokel, Prod. Asistanları: İsmail Beycayır, Mete Şen, Hüdai Yıldız, Ercan Aktaş, Güven Kaprol, Nazlı Şahin, Sümmani Kılıç, Yardımcı Yönetmen: Ahmet Yurtkul, Reji Asistanları: Uğur Akça, Özlem Dilber, Canan Özbay, Mekan Sorumlusu: Azer Demiral, Focus Puller: Ahmet Münür Gürsoy, Kamera Asistanları: Ali Murat Altınışık, Burhan Arslan, Ali Çamarası, Sanat Yönetmeni: Adalı Aksoy, Sanat Asistanları: Ceren Şakar, Görsel Evren, Fatemah Eftekharinasr, Zafer Çelik, Dekor Tasarım: Hüseyin Özkaya, Yavuz Çetinkaya, Kostüm Sorumlusu: Volkan Cefakar, Kostüm Asistanları: Nurten Sümek, Ece Erdek, Sibel Atabay, Makyaj: Nimet İnkaya, Makyaj Asistanı: Zeynep Sönmez Yıldız, Kuaför: Şahin Gül Kuaför Asistanı: Ferit Özer, Işık Şefi: Seydi Kaya, Işık Asistanları: Gökhan Hasan Bıçak, Hakkı Alkan, Erkan Şahin, Emrah Yeşilçeçen, Muhammed Erdoğan, Gökhan Oyacı, Set Amiri: Suat Erat, Set Asistanları: Orhan Demir, : Yusuf Maruf Eren, Halil Barut, Panter Operatör: Hakan Kasırga, Panter Asistanı: Selim Özdamar, Set Fotoğrafçısı: Didem Taşçıoğlu,, Film Sokağı Genel Müdür: Beyza Gülsoy, Organizasyon: Gülhan Gürel, Teknik Müdür: Levent Yıldırımer, Stage Ses Teknik Genel Müdür: Mehmet Kılıçel, Ses: Bülent Bengü, Gürkan Özkaya, Togay Acar, Oyuncu Seçimi: Goldmine – Umur Bey, Toryapım – Zeynep Tor, Catering: Kamer Vakfı: Arzu Orhankazı, Lojistik Destek: Bülent Acar, Metin Akmaz, Hüseyin Acar, Dağıtım: Pinema, Basınla İlişkiler: Sodamedya

 Oyuncular: Tarık Akan (Mişka), Şerif Sezer (Popuç), Levent Tülek (Şemistan), Zuhal Topal (Figan), Korel Cezayirli (Metin Öğretmen), Havin Funda Saç (Esme), Murat Aydın (Fezo), Halil Kumova (Meheddin), Nesrin Yıldırım Meheddin Eş), Yeşim Ceren Bozoğlu (Güldene), Muhammed Cangören (Allahyar), Deniz Arna (Popuç Gençlik), Barış Üregül (Mişka Gençlik), Cemile Nihan Turhan (Alma), Ozan Erdoğan (Tavşan), Umurbey Taşgın Fıttıklı (Selver), İsrafil Parlak (Adıbeş), Aygün Tevfik içyılmaz (Mişka Dede), Nihal Tercan (Mişka Anne), Özlem Dilber (Elvan Hala), Levent Uzunbilek (Mirza) , İbrahim Coşkun (Kahveci), Osman Karahan (Abram), Çağla Acar (Allahyar Kız), Şerif Ağdaş (Tavşan Dede), Yılmaz Bulut (Ginyaz) , Ali Değirmencioğlu (Malakan 1), Dostcan Sakar (Malakan 2) , Ezgi Uyulmaz (Malakan 3), Zahide Acar Malakan 4) ,Bahattin Yıldızoğlu (Aşık 1), Mahmut arataş (Aşık 2)

 Konu: “93 Harbi” sonrasında Çar’ın Rusya’da yaşamasını istemediği Malakan “” kavminin bir kısmı Kars’a göçe zorlanır. Göç edenler arasında Mişka’nın (Tarık Akan) ailesi de vardır. Filmde Mişka 70’li yaşlardadır. Bir zamanlar köyün değirmenini işleten Mişka, modern makineler çıktıktan sonra, işini yapamamış ve maddi sıkıntıya düşmüştür. Köyün huysuz ihtiyarı Popuç (Şerif Sezer), Mişka’dan nefret eder ve köyde yaşamasını istemez. Köylüler bir zarar görmedikleri hatta sevdikleri kendi halinde, barışçı, yardımsever Mişka ile Popuç arasında kalmışlardır. Popuç, oğlu Şemistan (Levent Tülek), gelini Figan (Zuhal Topal) ve üç torunuyla yaşar. Torunlarından en küçüğü Alma dik başlı, sevecen bir kızdır ve doğuştan iyi bir müzik kulağına sahiptir. Alma’nın öğretmeni Metin, Alma’daki yeteneği fark etmiştir ve kesinlikle değerlendirilmesi gerektiğini düşünür. Alma ve Mişka arasında sıcacık bir dostluk vardır. Metin öğretmenin uğraşları sonucunda Alma konservatuar sınavlarına girer… Mişka hastadır. Köyde Mişka’nın yakında öleceği konuşulur. En sonunda iki yaşlı geçmişlerini sorgularlar ve aralarındaki büyük sır ortaya dökülür.

 Kars’ın bir köyünde geçen sıcacık bir hikaye… sanki başka bir dil konuşurmuşçasına bir an uzak ama o kadar da bizim insanlarımız… Adı Alma ve Tavşan olan iki sevimli köy çocuğu… Çocukken ailesiyle Rusya’dan göçen bir Malakan: Mişka… Mişka’nın gençlik aşkı olan ama hiç kavuşamadığı sinirli mi sinirli yaşlı kadın Popuç… Mişka’nın yapayalnızlığına rağmen Popuç’un kalabalık, neşeli, hareketli ailesi… Saz aşıklarının bol atışmalı, çekişmeli, dudak değmezli kış geceleri.. fakirlik ve çetin kış koşullarıyla mücadele eden, ekin eken, kaz otaran, koyun güden köy insanları… Rus kültürü ile yoğrulmuş Mişka ve onun köy yaşamına sessizce kattığı piyanonun ayağına bağlanmış ineklerin görünümü kadar komik… çok sevmesine rağmen kendi yemeyip mendil içinde sakladığı kaz etini hasta Mişka’ya ikram eden küçük Alma gibi umut dolu bir hikaye Deli Deli Olma… Mişka’nın ailesinden kalan ve Mişka’nın borcu yüzünden köyün nerdeyse bütün ahırlarını gezen piyanoyu çalabilmek için yanıp tutuşan Karslı köy kızı Alma’nın üzerinden köydeki tüm hikayeleri anlatan Deli Deli Olma, sinemamızın uzun zamandır özlediği komik, naif, içten, geçmişimizden ve bizden bir film.

FİLMİ İZLE 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder