21 Ocak 2023 Cumartesi

 

KARA KÖPEKLER HAVLARKEN (2008) 

Yönetmen Mehmet Bahadır Er, Maryna Gorbach, Senaryo: Mehmet Bahadır Er, Müzik : H. Barış Diri, Alp Erkin Çakmak, Görüntü Yönetmeni : Sviatoslav Bulakovskyi Yapım: Karakırmızı Film/ Mehmet Bahadır Er Kurgu: Maryna Gorbach, Uygulayıcı Yapımcı: Özcan Özel, Yapım Sorumlusu: Emel Dursun, 1. Yönetmen Yardımcısı:Serhat Çakılcıoğlu, 2. Yönetmen Yardımcısı: Selin Güngör, Focus Puller: Batuhan, Renk Düzenleme: Dilek Er, Ses Tasarım: Umut Şenyol, Ses Kayıt: Gürkan Özkay, (Fono Film Laboratuarlarında hazırlanmıştır.)

 Oyuncular: Cemal Toktaş (Selim), Volga Sorgu (Çaça Celal), Erkan Can (Usta), Ayfer Dönmez (Ayşe), Murat Daltaban (Mehmet), Mehmet Usta (Anten), Muhammed Cangören (Büyükbaba), Ergün Kuyucu (Sait), Taylan Ertuğrul (Reis), Onur Dikmen (Sarı), Şener Savaş (Polis), Mehmet Bahadır Er (Kameralı Adam),

 Konu: Selim, Anadolu'dan İstanbul'a göçmüş bir ailenin çocuğudur. Herhangi bir mesleği ya da profesyonelliği olmayan, oturduğu apartmanın çatı katında güvercin besleyen saf bir gençtir. Anaokulunda öğretmen olarak çalışan bir kıza aşıktır.

 Selim'in en yakın arkadaşı Çaça Celal ise bıçkın bir mahalle delikanlısıdır. Selim ve Çaça, gökdelenlerin hemen yanında dar gelirli insanların yaşadığı bir mahallede oturup, yolun öteki tarafındaki lüks semtlerde Usta dedikleri birisinin hesabına otoparkçılık yaparlar. En büyük hayalleri kendilerine ait bir otoparka sahip olmaktır. Ancak Selim'in sürekli gittiği lokalde tanıştıkları Mehmet'in teklifiyle hayatları değişir.

 ÖDÜL:

Ankara Film Festivali 21 Mart 2010
       ► Volga Sorgu “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu”
       ► Cemal Toktaş “Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu”

 Seçici Kurul Özel Ödülü

► Mehmet Bahadır Er ve Maryna Gorbach

Ulusal Uzun Film Yarışması kapsamında “SİYAD En İyi Film Ödülü” de verildi

SİYAD En İyi Film Ödülü’
      ► Mehmet Bahatır Er ve Maryna Gorbach 

Seçici kurul Üyeleri: Ertan Yılmaz, Mahir Günşıray, Tayfun Pirselimoğlu, Fırat Yücel ve Hasan Ali

 Yavuz Sezer/ sinema.ekolay 16.03.2010

İstanbul sokaklarının hikâyesi...Şehirlerdeki güvenlik sorunu, otopark mafyası, işsizlik, askerlik gibi konulara farklı yaklaşımıyla Kara Köpekler Havlarken taraflı tarafsız her kesimin dikkatini çekebilecek bir film.

 Film, mahallenin iki afili delikanlısı Selim [Cemal Toktaş] ve Çaça [Volga Sorgu]’nun İstanbul'un kanunsuzları arasından sıyrılarak yeni bir hayat kurma mücadelesini anlatıyor. Selim ve Çaça, yanı başında gökdelenlerin bittiği, dar gelirli insanların yaşadığı bir mahallede oturup, yolun öteki tarafındaki lüks semtlerde Usta [Erkan Can] dedikleri birisinin hesabına otoparkçılık yaparlar.

En büyük hayalleri kendilerine ait bir otoparka sahip olmaktır. İki dost, Selim’in sürekli gittiği güvercinciler kahvesinden ağabeyleri Mehmet [Murat Daltaban]’ın bir alışveriş merkezi güvenlik ihalesine ortaklaşa girmeleri teklifini kabul ederler.

 Merkezin güvenlik müdürü sait'in [Ergun Kuyucu] ihaleye başkalarının da gireceğini öğrenmesiyle selim ve çaça'nın hayatı baş edemeyecekleri kadar hızla değişir.

 Konusu itibariyle çok güncel olan filmin, senaryosu tek bir kişi üzerine kurulmuş. Diğer kişilerle ilgili senaryonun bir fikri yok. Daha doğrusu ele almamış o kişileri. Yok saymış. Ancak anlatılan kişiyle beraberse, karşılaştıysa varlar filmin içinde. Dramatik örgüsü yeteri kadar oturmamış.

 Yani... Senaryo örgüsü, filmin sinematografik kurgusu eksik. Çok daha çarpıcı bir film olabilirdi. Konu ve yola çıkış tamam, ancak gerisi gelmemiş. Üstelik Avrupa ortak yapımı.

 Yönetmen ve senarist Mehmet Bahadır ER kendi yaşadığı mahalleyi ve şahit olduğu gerçek hikâyeleri filmleştirmek için çaba harcamış. Senaryodaki yanlış ve eksiklikler aynen filme de yansımış. Bazı görüntüler niye var, bazı görüntüler niye yok...!

Görüntü yönetmeni Sviatoslav Bulakovskyi Ukrayna'nın yeni nesil en önemli görüntü yönetmenlerinden olduğunu öğrendik. Ancak filmin görsel kalitesi ve ses kalitesi pek iyi değil. Zaman zaman sesler anlaşılmıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder