28 Nisan 2015 Salı

DOMANİÇ YOLCUSU / “UNUTULAN SIR” (1944)


Yönetmen Şakir Sırmalı
Eser ve Senaryo
Şuküfe Nihal Başar Necdet Saner
Foto Direktörü
Kriton İlyadis
Yapım
Sema Film/ Ertuğrul Tokdemir


Yönetmen Yardımcısı: İhsan Tomaç,
Müzik: Sadi Işılay
Yönetmen Yardımcısı: Semih Evin

Oyuncular: Türkan Pasiner, Reşit Gürzap, Servet Cengiz, Hazım Körmükçü, Settar Körmükçü, Talat Artamel, Sami Ayanoğlu, Reşit Baran, Orhan Elmas, Necdet Mahfi Ayral, Müfit Kiper, Mürvet Ağlatan, Behzat Butak, İbrahim Delideniz, Aziz Basmacı, Zeki Alpan, Orhan Boran, İbrahim Delideniz,

Domaniç

Konu: Kurtuluş Savaşı sırasında oğlunun düşmanla işbirliği yaptığını öğrenen bir ananın, oğlunu öldürmesi konusu işlenmektedir.


Film, romandan uzaklaşırsa da romanın tecimsel özelliklerini kaybetmez. Geri dönüşlere dayanan anlatım yeterince açıklığa kavuşmaz. "Bir Yurt Gezisi" olarak belirtilen eser, Kurtuluş Savaşı sırasında oğlunun bilinçli olmasa da düşmana yardım etiğini öğrenen annesi tarafından vurularak öldürdüğünü öğrenen yazar, hem "olayın aslını öğrenmek hem de o annenin izini bulmak için resmi makamlardan yardım alarak Domaniç"e gider. Fakat soruşturması olumsuzdur, resmi makamlardan bir şey öğrenemediği gibi halk arasından da umduğu bilgileri edinemez; fakat dağlar arasında yitmiş gitmiş bir beldeyi, bir yurt parçasını ve insanlarını tanır. Düşmanla işbirliği yaptı diye oğlunu vuran anneye ulaşamaz ama yaşadığı cumhuriyetin başlangıç yıllarındaki. bildiği çevre dışında da bir ülkesi olduğunu keşfeder. (Orhan Ünser, “Kelimelerden Görüntüye)

Ödül:
►1948 yılında yapılan, Yerli Film Yapanlar Cemiyeti'nin Yerli Film Müsabakasında


► "en başarılı film


"Not: Filmin çekim hazırlıkları 1945 de başlamış ve ancak 1948 tamamlanmıştır..
Domaniç Kütahya ilinin bir ilçesidir. Osmanlı'nın yazları geldiği bir yerdir. Osmanlı Domaniç Söğüt ve çevresinde kurulmuştur. Dünya florası olarak sadece Domaniçte yetişen 40 kadar bitki türü bulunmaktadır. İlçe merkezine 10 km uzaklıkta Hayme ana türbesi bulunur. Her yıl Domaniç'in Çarşamba köyünde Hayme ana şenlikleri yapılır. Sarıkız mesire yeri mutlaka görülmesi gereken suyun topraktan çıktığını gözle görebilinen nadir yerlerdendir. Domaniç merkezde bulunan Ebe Çamlığı'nda ise Kırkpınar'dan 2 yıl daha eski olan yağlı güreş şenlikleri her yıl düzenlenmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder