Powered By Blogger

1 Ekim 2015 Perşembe

BU VATANIN ÇOCUKLARI “*” (1959)

Yönetmen Atıf Yılmaz
Senaryo: Azmi Kütüval (Yaşar Kemal)
Kamera Mike Rafaelyan
Yapım Saner Film / Hulki Saner


Müzik: Ahmet Yamacı, Senaryo Yardımcısı: Yılmaz Güney,

Oyuncular: Talat Gözbak, Attila Ergün, Yılmaz Güney, Nurhan Nur, Ali Ekdal, Bilge Zobu, Atıf Kaptan, Çocuk Oyuncu: Nesrin Gökkaya (Topkapı)


Konu: Olay Kurtuluş Savaşı sırasında geçer. Gaziantep'teki ulusal cepkenin kuruluşuyla ilgili savunma belgelerini içeren mektubun Ankara'ya ulaşması, Mustafa Kemal Paşa'nın eline geçmesi gerekmektedir. Bu belgeleri Paşa'ya ulaştırma görevini üstlenen genç adam (Ali Ekdal) gizlice yola çıkar. Ancak durumu öğrenen iki padişah yanlısı, genç adamın peşine takılıp onu izlerler. Genç adam, peşindekilerden kurtulamaz ve yolda öldürülür. Bu kez ölen adamın on bir yaşlarındaki oğlu (Atilla Engin) görevi teslim alır. Kız kardeşiyle (Nesrin Gökkaya) birlikte, belgeleri Paşa'ya götürmek üzere yola devam ederler.


Böylece zorlu bir yolculuk başlar. Düşman kuvvetlerinin yakıp yıktığı köylerden, bataklıklar içinden, sazlıklardan geçerler. Yine padişah yanlısı iki kötü adam (Talat Gözbak, Bilge Zobu), çocukların peşlerindedir. Bu arada, öldürülen adamın milliyetçi arkadaşı (Yılmaz Güney), çocukları korumak için onları bulmaya çalışır.

Bu kaçma kovalamaca sırasında, çocukları düşmandan saklayan çoban da öldürülür. İki küçük çocuk, yalnız kalan çobanın kuzu-sunu yanlarına alıp tekrar yola koyulurlar. Uzun süren maceralı bir yolculuktan sonra da gizli belgeleri yerine ulaştırmayı başarır-lar. (Agah Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney” syf, 31)

ÖDÜL: 


1. Türk Film Festivali'nde (1959) Atıf Yılmaz 'en başarılı yönetmen' seçildi.
________________________

“*” Çocuk oyuncu olarak ismi geçen Nesrin Gökkaya, sonraki yıllarda dansöz olarak ün yapan Nesrin Topkapı'dır. Ürgüp'te (Nevşehir) çekilen Bu Vatanın Çocukları, Yılmaz Güney'in oyuncu olarak ilk filmidir. Yaşar Kemal'in ismi, o yıllarda Sansür Kurulunca sakıncalı ve yasaklı olduğundan, filmin jeneriğine ismi yazılmadı, jenerikte Yaşar Kemal yerine Azmi Kütüval adı geçer. Yaşar Kemal, bu konuyla ilgili olarak ilginç bir açıklamada bulunmuştur: "Kütüval daha sonra bu senaryodan 'senaryo mükafatı' kazandı. Sabahattin Eyüboğlu ile gidip Kütüval'in ödül törenini izledik. Benim yerime ödül aldı" {Cumhuriyet Dergi, Sayı: 466, 26 Şubat 1995). “Agah Özgüç”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder