Powered By Blogger

25 Ekim 2015 Pazar

ŞOFÖR NEBAHAT VE KIZI (1964)

Yönetmen: Süreyya Duru
Senaryo: Erdoğan Tünaş "*"
Kamera : Ali Uğur, Dinçer Önal
Müzik: Fecri Ebcioğlu
Yapım: Duru Film / Süreyya Duru


Reji Asistanı: Remzi Cöntürk, Prodüksiyon Amiri: Abdullah Barut, Alpay Ziyal, Kamera Asistanı: Yılmaz Akay, Işıklar: Hüseyin Özşahin, Set Amiri: Reşit Çıldam, Sesleri Alan: Tuncer Aydınoğlu, Montaj: Özdemir Arıtan, Negatif Montaj: Ali S. Berkan, Senkron: Taner Oğuz, Arif Özalp, Laboratuvar: Mihal Skarpetis, Matipo: Recai Karataş, Sikript: Muzaffer Hiçdurmaz, Şoför Nebatar Şarkısı: Sami Hazinses, Okuyan: Ahmet Üstün,
(Acar Film Stüdyosunda Hazırlanıp Seslendirilmiştir.)


Oyuncular: Filiz Akın (Hülya), Sezer Sezin (Şoför Nebahat), Cüneyt Arkın (Murat), Kenan Pars (Baba), Burçin Oraloğlu, Ahmet Tarık Tekçe (Deve Salim), Sami Hazinses (Trafik Rıza), Talat Gözbak, Naci Erhun, Türker Tekin. Tansu Sayın, Afif Yesari, Şener Bayyurt, Adil Güldürtücü, Celal Ersöz, Erhan Gökgücü, Tuncay Erenay, Mahmure Handan,


Konu: Film şöyle başlar: "Ben bir yazarım. Hayatımı film hikayeleri yazarak kazanıyorum. Biz yazarlar herhangi bir konuya başlarken daha çok hayali vakalar üzerine temel kurmaya çalışırız. Bu sefer böyle bir alışkanlığın dışına çıkmak ve gerçek bir hikaye anlatmak istiyorum. Bir evin kapısını çalalım ve karşımıza çıkan ilk insanın hayatını takip edelim. Evler genç kızların Hıdrallez sabahları gelinlik elbise giyip, gül ağacı altında niyet çektikleri küplere benzer. Sır doludur evler, Saadet, neşe veya kader doludur. Mesela bu ev ... "


Evin kapısı çalınır ve şoför Nebahat (Sezer Sezin) çıkarak şunları söyler. "Ufak tefek mücadelelerle dolu bir hayatım var benim. Adım Nebahat, şoför Nebahat. 17 yaşında, babamırı ölümü ile bu mesleğe atıldım. Sonra, bir avukatla evlendim. Bir kızım oldu. Sekiz sene evvel kocamdan ayrılınca tekrar şoförlüğe başladım. "


Film bundan sonrası anlatır. Şoför Nebahat yetişkin kızı Hülya (Filiz Akın) birlikte yaşar. Kızı onun için, yaşamında tutunduğu, mutluluğun kaynağı olan her şeyidir. Gün boyu direksiyon başında çalışarak kazandıklarının bir kısmı ile kızına armağanlar alır. Ama şoför kızı olmayı bir türlü onuruna yediremeyen ve gözü çok yükseklerde olan Hülya hediyeleri değersiz ve sevksiz bularak bir kenarlara atar. Annesini üzmesine rağmen. O daha çok, hiç görmediği avukat babasıyla övünür ve yaşam tarzını da ona göre belirler. çoğu varlıklı ailelerin çocuklarıyla yoz bir yaşamı sürdürüp, o yaşam içinde birini seçerek sınıfını değiştirmeyi amaçlar. Üniversite eğitimini yapan tornacının oğlu Murat (Cüneyt Arkın) kendisine tutkun olduğu halde ona hiç yüz vermez .. Şımarık zengin çocuklarıyla kendi evinde yaptığı bir parti yüzünden annesiyle tartışıp babasının yanına kaçar. Ama bir zamanların ünlü avukatı olan babasını Beyazıt meydanında arzuhaıcilik yaparken bulur. Evi ise oturulmayacak denli perişandır. Şoför kızı olmanın getirdiği ezikliği üzerinden atmadan tekrar annesinin yanına döner. Bu kez yaşamı, olduğu gibi kabullenmese de onu anlamaya, çözmeye çalışır. Annesi şoför Nebahat ise her zaman olduğu gibi onun tek destekçisi olur .. (Burçak Evren, "Filiz Akın", Dünya KİV Yayınları, 2010)


Filmi Tam İzle 
__________________________________________

“*” James M. Cain'in (1892-1977) romanından Ranald Mac Dougall'ın (1915-1973) senaryosuyla 1945 yılında Michael Curtiz'in (1886-1962) rejisiyle filme aktarılan ve baş rollerini Joan Crawford (1905-1977) ve Jack Carson'un oynadığı "Mildred Pierce" isimnli fimden uyarlamaç (kyn:www.imdb.com )

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder