3 Kasım 2015 Salı

KAN GÖVDEYİ GÖTÜRDÜ (1965)

Yönetmen: Yılmaz Atadeniz
Senaryo:Enis Olcayto
Kamera: Ali Yaver
Yapım: Metin Film / Işık Toroman


Oyuncular: Yılmaz Güney (Metin), Gülsüm Kamu (Türkan), Ergun Köknar (Cellat Nuri), Münir Özkul, Gülbin Eray (Birsen), Suzan Avcı, Asım Nipton (İrfan Usta), Selma Durmuş (Naciye), Münir Özkul, Ali Seyhan, Haydar Karaer, Çetin Başaran, Alp Arslan, Enver Dönmez, Hüseyin Zan, Ahmet Karaca, Kemal Kan, Mete Mert, Kemal Kan, Şarkılar: Sevim Şengül, Danslar: Tahiye Salem


Konu: Kabadayıların, sokak mafyasının birbirlerine pusu kurduğu kentte terör havası esmektedir. Çevrede dürbünlü adamlar dolaşır. Birbiri ardına cinayetler işlenir. Ve öldürülen adamların üzerinde, çevreye dehşet salan çetenin simgesi olarak maça Kızı iskambil kâğıtları çıkar. Polis takiptedir.Yurt dışına deterjan kutuları içinde beyaz zehir sevkiyatı yapan çete, eski sabıkalılardan milyoner Hayri Bora'yla işbirliği içindedir. Tüm çeteyi perde arkasından yönlendiren, telefonla emir veren büyük patronun baş adamı Cellat Nuri (Ergun Köknar), para trafiğini idare eder. Beyrut'a gönderilen malların karşılığı olan parayı teslim almak için Hayri Bora'nm yazıhanesine gelir. Bora, parayı vermek istemez, direnir önce, tehditler karşısında paniğe kapılıp para dolu çantayı teslim eder. Birkaç gün sonra da uzun namlulu bir silahla öldürülür.
Bu sıralarda kentte esrarengiz bir adam gelir. Kentin sokaklarında adres ararken, garip kılıklı, kendini zehir hafiye zannedip bu hayallerle yaşayan saf bir adamla (Münir Özkul) karşılaşır. Arkadaş olurlar.


Adı Metin (Yılmaz Güney) olan esrarengiz adam, emniyet teşkilatından görevli bir polistir. Bir süre önce istemeyerek eroin kaçakçılarının içine girip imalat işlerinde çalıştırılan İrfan Usta'nın (Asım Nipton) başı derttedir. Kanser hastası olan karısının ameliyat para-sını verip onu bu kirli işlere bulaştıran çete peşini bırakmaz. Yeni bir iş teklifi aldığında karşı çıkar. Kaçmak ister, ama kurtulamaz. Metin, bir gece İrfan'ı yarı baygın bir halde bulur. Bıçaklanmıştır, son nefesini verirken 'maça kızı' der ama sözlerini tamamlaya-maz.


Metin, sonradan adının 'Maça Kızı' olduğu-nu öğrendiği gece kulübüne gider. Kulüpte dans eden Gülsün Türkan'la (Gülsün Kamu) tanışır. Gülsün, aynı zamanda güzellik krali-çesidir ve Beyrut'ta bir yarışmaya katılacak-tır. Geceyi Gülsün'ün evinde geçiren Metin, bazı bilgiler elde eder. Cinayet kurbanların-dan Hayri Bora'nın tek va-risi, yeğeni Birsen'-dir (Gülbin Eray). Arkadaşı Deli Münir'le birlikte buzdolabı tamircisi kılığına girerek, Birsen'in Yeşilköy'deki villasına giderler. Belli etmeden amcasıyla ilgili bilgiler almaya çalışır.
Cellat Nuri de boş durmaz, Metin'le ilişkisi olan Gülsün'ü kaçırır. Metin, Gülsün'ün kaçı-rıldığı yeri ararken, bu arada Münir ortadan kaybolur. Münir'in sevgilisi Naciye'yi (Selma Durmuş) bulur ama ondan bir şey öğrene-mez. Araştırmasını sürdürür.


Polis emniyet müdüründen aldığı gizli talimatla kentin tüm giriş ve çıkışlarını kontrol altına alır. Metin'le de temas halindedir Cellat Nuri'nin adamlarından birini yakalayan Metin, gizlendikleri yeri öğrenir. Maltepe'deki metruk köşkü basar. Gülsün'le Münir'in iplerini çözüp onları kurtarır. Gülsün, sevgilisinin kollarına atılıp sarıldığı sıra kaçakçılardan birinin kurşunuyla vurulur. Köşkü saran polis, sağ kalan kaçakçıları yakalar.”

 Kan Gövdeyi Götürdü, devamı olan Kahreden Kurşunla birlikte aynı anda, aynı mekânlarda iç içe çekildi. Her iki filmin jeneriğinde adı geçen Selçuk Göksayar'ın, diyalog yazımıyla ilgisi yoktur. Gazeteci Enis Olcayto'nun yazdığı senaryonun diyalogların (bir bölümünü), çekimler sırasında Yılmaz Güney düzenlemiştir. Yapımcı Işık Toraman, daha sonraki yıllarda her iki filmi birleştirerek, Kan ve Kurşun gibi uydurma bir isimle yeniden piyasaya sürdü. Yılmaz Güney'in bu isimli bir filmi yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder