3 Kasım 2015 Salı

KANLI BUĞDAY (1965)

Yönetmen:Ferit Ceylan
Senaryo: İlhan Engin
Görüntü Yönetmeni: Dinçer Önal
Yapım: Kent Film / Ferit Ceylan


Oyuncular: Yılmaz Güney, Nurlan San, Atilla Ergün, Oktar Durukan, Atilla Dinçer, Hıfsı Özer


Konu: Bir kan davası nedeniyle kardeşi öldürülen köyün delikanlısı (Yılmaz Güney), intikam peşindedir. Kanlılarının babasını öldürüp hapse girer. Bir süre sonra af çıkar. Sabırsızlıkla özgürlüğüne kavuşacağı günü bekleyen delikanlı bir mektup alır. "Aftan yararlanıp sakın buraya gelme. Önce seni, sonra da oğlunu öldürecekler. Eğer gelirsen, bu kez ben seni öldürürüm," haberini veren mektubu, hapisteki delikanlının yengesi göndermiştir. Kocası öldürülünce, genç yaşta dul kalan kadın (Nurlan San), yıllarca süren bu kan davasından küçük oğlunu kurtarmak istemektedir. Kocası, dağa çıkan kan davalı dört kardeş tarafından öldürülmüştür.


Af kanunundan yararlanıp hapisten çıkan delikanlı kasabaya gelir. Kardeşinin dul karısı, onu kasaba meydanında silahıyla karşılar. Meydana toplanan kasaba halkı korku içindedir. Genç kadın silahını doğrultup tetiğe basar. Küçük oğlan çocuğu silahlı annesinin bacaklarına sarılır. Delikanlı yengesinin üzerine atılır. Silah patlar. Çocuk, "Amca, amca," diye ağlayarak, yere yıkılan delikanlının üzerine kapanır.


Delikanlı yaralı, yengesi pişmandır, ama bir kere olan olmuştur. Yine de genç kadın onu yalnız bırakmaz, evinde tedavi eder. Babaları öldürülen kan davalı dört kardeş, annesi buğday tarlasında çalışırken, pusu kurup oğlunu kaçırırlar. Delikanlı, kardeşlerin peşlerine düşer. Yalnız değildir. Beraberinde kasabadan tanıdığı altı arkadaşı da vardır.


Saklandıkları yeri bulan delikanlı, kardeşlerle kanlı bir çatışmaya girer. Çatışma sırasında dört kardeş birbirlerine girerler. Kardeşlerden biri çıldırarak kaçar. Çocuğu kurtarıp kasabaya dönen delikanlı, bir kahraman gibi karşılanır. Kasabayı kötü adamlardan kurtarmıştır. Köylüler, genç adamın kasabada kalmasını isterlerse de o, tekliflerini kabul etmez. "Ben belalı adamın biriyim," deyip kasabayı terk eder. “Agâh Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney” syf,74”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder