3 Kasım 2015 Salı

KASIMPAŞALI RECEP (1965)

Yönetmen:Nuri Akıncı
Senaryo:Yaşar Akıncı
Kameraman:Cezmi Ar
Yapım:Nevzat Kığı


Müzik: Şükrü Osmanoğlu, Şarkılar: Şükrü Osmanoğlu, Sunay Sun, Münbeccel Çanakkaleli, Laboratuvar: Cemil Orhon, Bayram Güzel, Süleyman Koyuncu, Erol Yıldırım, Işık Direktörü: Ekrem Köksalan, Reji Asistanları: Alpay Ziyal, Azize Ar, Kamera Asistanı: Sami Acun, Foto: Güngör Tetiker, Montaj: Yılmaz Atadeniz, Digital Onarım: Gökay Doğunal, Stüdyo Digital Kültür


Oyuncular: Ylmaz Güney (Recep), Selma Güneri (Ufaklık), Tijen Par (Hülya), Devlet Devrim (Zeynep), Mine Sun (Nur), Faruk Panter (Panter), Mine Soley, Cahit İrgat (Kemal), Hüseyin Peyda, Ali Şen (Yunus), Mehmet Ali Akpınar (Kabakçı Süleyman), Kadri Ögelman, Nuri Ergün (Nuri), Nusret Özkaya (Camgöz), Abdullah Ferah (Durdu), Nezihe Güler, Necip Tekçe, Barbaros Erbes, Ersun Kazançel (Gündüz), Hülya Demirtay, Danyal Topatan, Hasan Ceylan, Muharrem Gürses (Fahri), Vahit Volkan (Hergeleci), Çetin Başaran (Herkül), Osman Türkoğlu (Tahir), Zülfikarv Divani (Zülfikar), Hüseyin Zan, Niyazi Vanlı (Kadir), Kâzım Kartal (Kadir’in adamı)


Konu: Yıllardır Amerika'da yaşayan eski ünlü kabadayılardan Kemal (Cahit İrgat), İstanbul'a döner. Kemal, İstanbul'un ileri ge-len kabadayıları ve kumarhane patronları tarafından havaalanında karşılanır. Polis müdürü, bu eski azılı kabadayıyı karşılıklı görüşmek üzere emniyete davet eder. Emniyet yetkilileri kentte huzuru bozmama-sı, olay çıkarmaması için kulağını bükerler. Oysa Kemal, İstanbul'a yıllardır izini kaybettiği oğlunu bulmak için dönmüştür.
Kemal oğlunu ararken, eski dostları İstanbul'u haraca kesip yeni türeyen bir kabadayıdan söz ederler. Adı Recep'tir (Yılmaz Güney) genç kabadayının. Recep, bir gün haraç almak için kumarhaneye gelir. Kemal'le karşılaşır. Eski kabadayı, delikanlıya nasihat edip, bu işlerde daha çok genç\olduğunu söyler. "Dikkatli olmazsan harcanıp gidersin," der.


Recep, eski düşmanlarından Kabakçı Süleyman'ı (M. Ali Akpınar) unutmamıştır. Süleyman, analığının evinde adamlarıyla birlikte kız oynatırken baskın yapar. Her tarafı dağıtıp evin altını üstüne getirir. Kemal, hasretiyle yandığı oğlunu ararken gerçeği öğrenir. Recep, Kemal'in öz oğludur. Kemal şaşkındır, ne yapacağını bilemez.


Recep, bu durumdan habersiz, Kemal'e haber gönderip, "Bu kentte ikimiz fazlayız. Birimizin ölmesi şart," der. Karşılıklı vuruşacaklardır. Düello edecekleri yeri saptayıp randevu mahallinde buluşmak üzere sözleşirler. Recep, randevu yerine saatinden önce gelir. Silahımdaki kurşunları çıkarır, sonra da mezarını kazmaya başlar. Garip bir duygu içindedir ve kendini öldürtecektir. Sevdiği kız Hülya (Tijen Par), olayı haber alınca vuruşmayı engellemek için bir arkadaşıyla birlikte gelir. Ama Recep kararlıdır, vazgeçmez.


Recep ile Kemal şahitlerin huzurunda vuruşmak için yerlerini alırlar. Recep, kurşunları olmayan silahıyla atış pozisyonuna geçmek isterken, Kemal daha önce davranıp onu elinden yaralar. Babası olduğu için onu öldürmek istemez. Olay yerine polisler gelir. Kemal oğluna, Recep de babasına sarılır. Yıllar sonra gerçek ortaya çıkmıştır. “Agah Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney”


 Filmin senaryosunu, Yılmaz Güney'in denetiminde Aydın Engin yazdı. Anadolu işletmecileriyle Yılmaz Güney, filmin anlaşması yapan yapımcı yönetmen Nuri Akıncı, borçlu durumda kalınca, “Kasımpaşalı” adıyla çektiği senaryo genişletilerek bir ikinci film daha oluşturuldu. Bu ikinci filmin tüm ara ve ek sahneleri ile finalini Yılmaz Atadeniz çekti. Birinci filmden kalan fazla sahneler, yeni çekilen sahneler ve yeni finalle birleştirilerek, bir devam filmi olarak Kasımpaşalı Recep, adıyla vizyona girdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder