3 Kasım 2015 Salı

KASIMPAŞALI (1965)

"Korkunç Vurgun"

Yönetmen:
Nuri Akıncı
Senaryo: Aydın Engin
Görüntü Yönetmeni: Cezmi Ar
Yapım: Televizyon Film / Nuri Akıncı


Oyuncular: Yılmaz Güney (Recep), Tijen, Par (Hülya), Selma Güneri (Ufaklık), Devlet Devrim (Deniz), Cahit Irgat (Kemal), Hüseyin Peyda, Mehmet Ali Akpınar (Süleyman), Nuri Ergün, Ali Şen (Yunus Bey), Mine Soley (Zennube), Mine Sun, Muharrem Gürses (Fahri Bey), Hasan Ceylan, Barbaros Erbes, Nezihe Güler, Ersun Kazançel, Çetin Başaran, Faruk Panter (Panter), Hülya Demirtay, Emin Demirtay, Zülfikar, Abdullah Ferah, Nevzat Kığı, Necip Tekçe, Kazım Kartal (Kâzım), Vahit Volkan, Cumali Pamuk, Şarkılar: Sunay Sun


Konu: Kasımpaşa'nın varoşlarında yaşayan Recep (Yılmaz Güney), işsiz güçsüz bir delikanlıdır. Serseri kılıklı, kasketini kaşlarını önüne yıkan Recep, mahallenin kızlarından Hülya'ya (Tijen Par) karşı boş değildir. Ne var ki mahallenin motosikletli gençlerine takılan zengin kızı Hülya, Recep'e yüz vermez. Onunla karşılaştığı yerde alay eder, küçümser.


Bir gün Hülya'nın bir grup motosikletli züppe arkadaşı, Recep'in yolunu keserler. Ona hakaretler yağdırarak çevresinde tur atarlar. Ona yalnızca, Hülya'nın kız kardeşi Deniz (Devlet Devrim) sahip çıkar. Recep Hülya'ya, Deniz de Recep'e âşıktır.Ama Recep, meyhanelerde, kahvelerde yalnızca Hülya'yı düşlenmektedir.


Yine bir gün Hülya'yı düşünürken kahveye, Kabakçı Süleyman (Mehmet Ali Akpınar) adlı kabadayı gelir. Adamları yanındadır. Tüm kahvedekiler ayağa kalkar. Recep ise hiç umursamaz. Kabakçı Süleyman fena bozulmuştur. Kahveciye, "Kim bu tıfıl?" diye sorar. Ve ertesi gün adamlarını göndererek gelip özür dilemesi için çağrıda bulunur. Recep, iki arkadaşını yanına alarak kumarhaneye gider. Ama özür dilemez. Kumar oynadıkları masayı üzerlerine devirerek boğuşurlar. Kumarhane, Süleyman ve adamlarının başlarına yıkılır. Olay semtte duyulunca Recep'in şöhreti tüm bölgeye yayılır.


Recep Kasımpaşa'da güçlenince, yasadışı işler yapanları, kumarhaneleri, randevu evlerini, "Mahalleye köprü yaptıracağız," esprisiyle haraca bağlar. Alnının teriyle namuslu yoldan kazananları ve garibanları asla rahatsız etmez. Kısa bir sürede zengin olup kılığını kıyafetini değiştiren Recep, artık kendisiyle alay edenlere hesap soracaktır. Motosikletli züppe gençleri kıstırıp döver. Buna en çok sevinen de, hayranı Deniz'dir.


Kumarhane gibi yasadışı yollardan para kazanan mekân sahiplerinden 'günah vergisi' adıyla avanta alan Recep, bölgede giderek büyüyen bir tehlike oluşturur. Tilki Selim (Nuri Ergün) gibi diğer mekân sahibi (Hüseyin Peyda) patronlar, Recep'e karşı birleşirler. Kabakçı Süleyman da yediği dayağın acısını çıkarmak için onlardan yanadır.


Şarkıcı Zennube (Mine Soley), Süleyman'ın yeni silahıdır. Tehditle onu Recep'in başına musallat eder. Ünlü kabadayı, ilk kez bir pavyonda gördüğü Zennube'nin bir yem olarak kullanıldığının farkındadır. Ve önceden tedbirini alarak, Zennube'nin davetini kabul edip evine gider. Gece yarısı Kabakçı Süleyman, adamlarıyla evi basar.Pusuya yatan Recep, silahını çekip kabadayıları masaya oturtur. Onları silah zoruyla sarhoş edinceye kadar içirir. Hepsi masada ya da yerlerde yatarak, sızmışlardır.


Bir zamanlar gönlünü kaptırdığı Hülya, ortaya çıkar. Vaktiyle yaptıklarından pişmandır. Recep'i sevdiğini anlar. Peşinde koşan Hülya'yla kısa süren bir gönül ilişkisi yaşar. Recep'in çok daha Önemli işleri vardır. Çevresinde Kıllı Nermin adıyla tanınan randevucu kadının evine yaşı küçük Romen kızı düşürülmüştür. Zorla erkeklere kiralanan küçük kızı (Selma Güneri) kurtarmak için kolları sıvar. Randevuevini basıp kızı alıp götürür. 'Garibim' adını taktığı küçük kızın yatacak yeri yoktur. Recep'in evinde kalır. Satıcılar kızı rahat bırakmazlar. Evi bulup onu kaçırdıkları sırada Recep yetişip, kızı ellerinden alır. “Agah Özgüç, “Bütün Filmleriyle Yılmaz Güney”


► Montaj Yılmaz Atadeniz tarafından yapıldı. Müziklerini Şükrü Osmanoğlu düzenledi. Filmdeki şarkıları Sunay Sun ile Mübeccel Çanakkaleli seslendirdi. Filmin jeneriğinde senaryo yazarı olarak Yaşar Akıncı ismi geçer. Oysa filmin senaryosu, o yıllarda Yılmaz Güney'in 'maaşlı senarist'i olarak çalışan gazeteci Aydın Engin tarafından yazılmıştır. Daha sonraki vizyonlarında korsan afiş bastırılarak, “Korkunç Vurgun “adıyla göste

rime sokuldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder