Powered By Blogger

10 Şubat 2018 Cumartesi

BABANIN ARKADAŞI (1972)

Yönetmen: Frank Agrama
Senaryo: Faruk A. Alat
Foto Direktörü Franco
Prodüktör: Kültür Film / Şakir V. Sözen

Reji Asistanları: Hicri Akbaşlı, Faruk A. Alatan, Lucia Porfiri, Fotoğraf: Mustafa Kuzu, Dublaj: Özdemir Han, Sesleri Alan: Necip Sarıcıoğlu, Prodüksiyon Amiri: Fethi Oğuz, Işıklar: Kenan Eryılmaz, Müzik: Fred Bongusto, Kamera: Enrico Bribıcceh, Fotoğraf: Mustafa Kuzu, (Lale Film Stüdyolarında seslendirilmiştir)

Oyuncular: Ayhan Işık, Richard Harrison, Erica Blanch, Krista Nell, Figen Han, Sema Tamer, Renan Fosforoğlu, Suha Doğan, Feridun Çölgeçen Erden Alkan, Olga Harrison, Kayhan Yıldızoğlu, Hülya Sayın, Hüseyin Zan, Oktar Durukan, Muharrem Şen, Cem Cenker, Rüştü Kızıltaş,

Ayhan Işık başrolü genellikle İtalyan filmlerinde oynayan Amerikalı bir aktör olan Richard Harrison'la paylaşıyordu.

Frank Agrama'nın yönettiği film, “L'Amico del Padrino” (Babanın Arkadaşları) adıyla İtalya'da gösterime girdi, yıllar sonra ABD'de “Revenge Of The Godfather” (Babanın İntikamı) adıyla video piyasasına da sürülmüştür. Revenge Of The Godfather’ın jeneriğinde “Ian Flynn” ismi Ayhan Işık'ın takma adı olarak kullanılıyor.

Filmin konusu kısaca şöyle:
Mafya adına çalışan bir katil olan Richard, Türkiye'de eski bir arkadaşı (Ayhan Işık) ile karşılaşır. Aslında o da mafya adına çalışmaktadır ama iki eski arkadaşın patronları, rakip mafya babalarıdır.

Filmin Türkçe ve İngilizce versiyonlarının kurgusu oldukça farklı. Öncelikle “Revenge Of The Godfather” daki seks sahneleri Türkçe versiyonunda yok. Hatta “Revenge Of The Godfather” da Ayhan Işık'ın da yer aldığı bir sevişme sahnesi var. Ancak iki dakikadan biraz daha uzun süren bu sahnenin tam boy çıplaklık içeren bazı karelerinde Ayhan Işık'ın mı oynadığını yoksa dublör mü kullanıldığını anlamak zor. Seks sahnelerinin Türkçe versiyonda yer almamasının haklı ya da haksız gerekçesini anlamak olanaklı ama her nedense filme heyecan katan bazı aksiyon sahneleri de “Babanın Arkadaşları”ndan çıkartılmış.

Filmin sonlarına doğru kumsaldaki bir silahlı çatışmadan sonra Richard ve sevgilisi (Erica Blanck) bir tekneye binip kaçıyorlar. Türk kızı Leyla'nın (Krista Nell) da kahramanlarımızın teknesine gizlenmiş olduğunu görüyoruz. Arkalarından da makinalı tüfekli adamların yer aldığı ikinci bir tekne geliyor. Ancak Türkçe versiyonda sahne burada kesiliyor. : “Revenge Of The Godfather” da diğer tekneden ateş açılıyor. Leyla vuruluyor ve sonra ölüyor. “Babanın Arkadaşları” nda ise en son teknede gizlenmiş olarak gördüğümüz Leyla'yı bir daha ne görüyoruz ne de ondan söz ediliyor. Belki de Türk yapımcılar bir Türk kızının ölmesini içlerine sindirememişlerdir, kim bilir...


Revenge Of The Godfather” ın başlarında Ayhan Işık'ın su kayağı yapan bir adamı vurarak öldürdüğü sahne de Türkçe versiyonda neredeyse yok. Bu sahne Babanın Arkadaşları”nın ortalarında kısmen yer alıyor, denizde bir adam su kayağı yaparken Ayhan Işık'ın elinde tüfekle kayalıklarda dolaştığını görüyoruz o kadar. Türk yapımcılar bu kez de Yeşilçam'ın Kralı Ayhan Işık'ın canlandırdığı karakterin soğukkanlılıkla cinayet işlemesini içlerine sindirememiş olabilirler. (Aksiyon Filmleri www.Kamera arkasi.org) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder