13 Mart 2018 Salı

RABİA (1973)


“İLK KADIN EVLİYA”

Yönetmen: Süreyya Duru
Senaryo: Yahya Benekay, Erdoğan Tünaş
Foto Direktörü: Özdemir Öğüt
Müzik: İsmet Nedim
Yapım: Murat Film / Süreyya Duru

Asistan Rejisör: Tolgay Ziyal, Ar Direktör: Saim Nahit Bilge, Yardımcıları: Yılmaz Şekernbay, Ahmet Yeşilbay, Set Amiri: Sonay Kanat, Yardımcıları: Sami Meriç, Ahmet Avcı, Selçuk Öktem, Selahattin Canpolat, Kostümler: Niyazi Er, Yardımcısı: Talip Okçu, Işıklar: Uğur Şimşek, Yardımcısdı: Akif Eski, Prodüksiyon Müdürü: Stepan Melikyan, Prodüksiyon Asistanları: Reşit Çıldam, Yusuf Özel, Kamera Asistanı: Hüseyin, Montaj Şefi: Özdemir Arıtan, Laboratuar Şefi: Recai Karataş, Sesleri Alan: Tuncer Aydınoğlu, Bican Afşar, (Acar Film Renkli Laboratuarlarında hazırlanmış ve seslendirilmiştir).

Oyuncular: Hülya Koçyiğit, Orçun Sonat, Nuri Altınok, Hüseyin Peyda, Suzan Avcı, Kayhan Yıldızoğlu, Reşit Çıldam, Nedret Güvenç, Mehdi Yeşildeniz, Oktay Yavuz, Nurtekin Odabaşı, İhsan Yüce, Muazzez Arçay, Zülfikâr Divani, Esin Karakaya, Saim Bilge, Hamit Has, Esin Karakaya, Hamit Has, Reşit Çıldam, Saim Bilge, Zülfikar Divani, Ahmet Açan,

► Rābiʿatü-l-ʿAdeviyyetü-l-aysiyye (752-801) Basralı ünlü kadın sufi. İlk dönem sufi şairleri arasından en önemli isimlerden biridir. İlahi aşk öğretisi kendisinden sonraki sufileri de önemli ölçüde etkilemiştir. Yirminci yüzyılda Rabia hakkında kaleme alınmış en kapsamlı eser, Margaret Smith'in master tezi olarak kaleme aldığı ve daha sonra kitaplaştırılan ve Türkçe'ye de çevirilen Rabia the Mystic adlı eserdir. Basra'lı ünlü kadın sufi Rabia, kesin olmamakla birlikte 752 tarihlerinde fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ailesinin dördüncü kızı olduğu için kendisine Rabia ismi verildi. Anne ve babasını kaybeden Rabia, henüz çocukken köle olarak satıldı. Elini sakatlamak pahasına kaçmaya çalıştı ancak yeniden yakalandı. Efendisi, Rabia'nın halini görüp onu serbest bıraktı. Önemli sufilerden kendisine yapılan evlenme tekliflerini geri çevirip, 801'de ölünceye kadar bekar yaşadı. Hikayesi ve sözleri 13. yüzyıl sufilerinden Feriüddin Attar'ın, kimi evliyaların hayatları ve sözlerini derlediği ünlü eseri "Tezkiret'ül Evliya"da yer almaktadır. Attar; kendisine, neden kitabına Rabia'yı aldığını soracak olanları, Peygamberin, "Tanrı sizin suretlerinize değil niyetlerinizle bakar." sözünü delil göstererek yanıtlamaktadır. (Kyn:.wikipedia.org/wiki/Rabia)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder