Powered By Blogger

27 Şubat 2020 Perşembe

FIRAT - 1979


Foto Direktörü Mustafa Yılmaz
Yönetmen: Melih Gülgen, Senaryo: Osman F. Seden, Yapım: Gülgen Film/Melih Gülgen, Montaj: Melih Gülgen, Senkron: Necdet Tok, Seslendiren: Kunt Tulgar, Laboratuvar: Aslan Tektaş (Renk Uzmanı), Hayrettin Sözen, Prodüksiyon Müdürü: Necdet Kökeş, Set Ekibi: Halil Dede, Kahraman Kaplı, Işıklar: Aslan Yıldız, Yardımcıları: Bayram Türkkan Hay-rettin, Kameraman: Ender Turgut, Yardımcısı: Serdar Selvidal, Ahmet Selvidal, Yardımcı Rejisörler: Zafer Par, Nurettin İrişen, (Kent Film Stüdyosunda hazırlanmış ve seslendirilmiştir. )

Oyuncular: Kadir İnanır, Perihan Savaş, Ahmet Mekin, Osman F. Seden, Eşref Kolçak, Hasan Ceylan, Şenol Öztürk, Cavit Kılıç, Apti Algül, Kenan Bal, Mustafa Yavuz, Yavuz Çetin, Dündar Aydınlı, Burhan Talkılıç, Şenol Öztürk, Erdoğan Seren, Küçük Yıldız : Fırat Gülgen,Şarkılar: Seracettn Erman,

Konu: Çocukluğu zor koşullar içinde geçen kiralık bir katilin dramatik öyküsü. Fırat (Kadir İnanır) babasını (Ahmet Mekin) küçük yaşlarda kaybettikten sonra, bir mafia liderinin himayesinde (Eşref Kolçak) büyür. Ve bu liderin yanında kiralık katil olarak göreve başlar. Fırat, bir gün öğretmenlik yapan bir kızı (Perihan Savaş) öldürmek üzere emir alır. Ne var ki Fırat'la kurbanı arasında aşk başlar. Fırat, tüm baskılara karşılık bir türlü namlusunu öğretmene. çeviremez. Ve sonunda Fırat, yanında büyüyüp, aynı zamanda babasının arkadaşı olan mafia babası tarafından öldürülür.

► "Osman F. Seden"in "Fırat" senaryosu özellikle kişilerin ve çevrelerinin ele alınışı yönünden pek yeni bir şey getirmiyor. Yönetmen Gülgen, Mustafa Yılmaz'ın başarılı travelling' leriyle (paralel kaydır-ma) dikkati çeken hareketli, ustalıkla kamerasının da yardımıyla öyküyü rahat bir dille sinemalaştırıyor. Ama ne yeraltı dünyası, ne kiralık katilin çizilişi, ne de gönül ilişkisi yeni yeni şeyler değil yerli film seyircisi için. Tipler aynı, dramları aynı, öykünün sonu yine farklı değil. “Nezih Coş Aydınlık, 5 Ocak 1980”




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder