Powered By Blogger

5 Mayıs 2015 Salı

ŞİMAL YILDIZI (1954)


Yönetmen Atıf Yılmaz
Senaryo Turgut Etingü
Operatör Yoakim Filmeridis
Yapım Güven Film / Yoakim Filmeridis


Danışman: Nusret Eraslan ,Kurgu: Yılmaz Atadeniz, Turgut İnangiray, Sanat Yönetmeni: Sohban Koloğlu, Reji Yardımcısı: Nejat Saydam, Laboratuar: Semih Peköz, Davut Ergun, Sedat Tuncel, Işık Şefi: Şevket Kıymaz, Makyaj: Zeki Alpan, Ses Kayıt: Rauf Tözüm, Prodüksiyon Amiri: Gani Maraşlıoğlu, Temel Karamahmut, Prodüksiyon Asistanı: Kerim Pamukoğlu


Oynayanlar: Ayhan Işık (Teğmen Kemal), Nurhan Nur (Yıldızhan), Temel Karamahmut (General), Atıf Kaptan (Ajan), Mümtaz Ener (Can Bey), Kadir Savun (İsmail Yaman), Settar Körmükçü (Yanık), Kemal Edige (Çinli Emir subayı), Sadettin Erbil, Gazanfer Özcan Feridun Çölgeçen (Çinli Subay), Atalay Özçakır (Telsizci), Gazanfer Özcan (Çinli Subay), Faruk Savun (Max), Hulusi Kentmen (Kadır Çavuş), Osman Alyanak (Kasımpaşalı), Atacan Boran (Oğuzhan), Tekin Akmansoy (Orhan Onbaşı), Behsat Balkaya (Ali Şan), Zeki Alpan (Çinli Uşak), Sadri karan (Çinli Esir), Cemil Demirel (Lui)

Konu: Kore savaşına Birleşmiş Milletler Üyesi olan Türkiye de asker göndererek katılır. Teğmen Kemal Kore'ye gönderilen askerler arasındadır. Ancak komutasındaki bir grup askerle, diğer gruplardan ayrı düşerler. Karşılarına çıkan bir köyde bir Türkün evine sığınırlar.


► Atıf Yılmaz, Kore olgusunun gündemde olduğu bir dönemde Kore’li bir kızla bir Türk subayının aşk ve kahramanlık öyküsünü, yaşanılan gerçekle uzak ya da yakın bağlantısı olmayan, onun da ötesinde, şovenist duyguları okşayan zoraki bir yapaylıkla halkın bu konudaki duyarlılığına denk düşürecek bir düzeyde işler. Yılmaz'ın bu ilk dönemindeki iki alışkanlığı ya da tavrı (piyasa romanlarına eğilişi ve güncel olayları gerçeğinden soyutlayarak verişi) tüm sinemacılık serüvenin başlangıç noktası olur. (Burçak Evren)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder